Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Båda juniorlandslagen till kvartsfinal

De båda juniorlandslagen förbereder sig inför nästa veckas EM-kval med att spela en turnering i italienska Pordenone och båda lagen är klara för kvartsfinal efter lördagens gruppspel.

Så här såg gruppspelsmatcherna ut för lagen.

Herrjuniorerna
Gruppspelet för de svenska herrjuniorerna inleddes mot Selezione Friuli Venizia Giuli. Svenskarna började matchen riktigt bra med stabil servemottagning som lade grunden till ett effektivt anfallsspel. Det kändes säkert genom hela första set och setsiffrorna 25-19 var inte i överkant.

I andra set fick Selezione FVG bättre bett i sina servar, men det stoppade inte svenskarna från att kunna styra setet. Italienarna gjorde en uppryckning och var efter fyra raka vunna bollar så nära som 19-20. Lite extra fokus hos det blågula laget efter en timeout gjorde att setet vanns med 25-21.

I tredje set fick Sverige problem med sina mottagningar, men det kändes ändå som om läget var under kontroll. Vid svensk ledning 18-16, så kom dock ett ras där det italienska laget vände på steken och kunde ta setet med 25-20. I gruppspelet spelas alla matcher i tre fulla set där varje vunnet set ger en poäng.
Lagkaptenen Wilhelm Nilsson var vassast på plan och tillsammans med Johan Mårtensson var han det största offensiva hotet. Liberon Johan Skoogh höll ihop servemottagning och försvar på ett föredömligt sätt.

Sverige - Selezione Friuli Venezia Giuli 2-1 (25-19, 25-21, 20-25)
Bästa poängplockare: Wilhelm Nilsson 13, Johan Mårtensson 8

I andra matchen ställdes Sverige mot Schweiz, ett lag man mött ganska många gånger de två senaste åren i jämna matcher. Första set var också riktigt tight, även om det inte var så välspelat som man kunde önska. Det blågula laget hade 21-18 och greppet om setet, men schweizarna fick god utdelning i serve och anfall i setets slutskede och kunde vinna med 25-23.

Sedan tappade svenskarna rytmen i spelet medan Schweiz höjde sig något utan att nå sin topp. Framför allt antalet anfallsmiss blev alltför i stort. I dagens första match blev det imponerande tre missar på tre set, men nu steg siffran till arton och det har man givetvis inte råd med om man vill vinna matcher på den här nivån. Schweiz vann andra och tredje set tämligen klart med 25-15 respektive 25-19.

Återigen var det "Wille" Nilsson som var mest framträdande.

Sverige - Schweiz 0-3 (23-25, 15-25, 19-25)
Bästa poängplockare: Wilhelm Nilsson 7, Johan Mårtensson och Axel Qvarnström 5

För att gå till kvartsfinal krävdes nu vinst i dagens sista match mot Motta di Livenza. Pressen att vinna klarade de svenska herrjuniorerna mycket bra. Motta hängde med hyfsat i det första setet, men sedan var Sverige minst ett nummer större. Servandet, som inte stämt riktigt tidigare under dagen, var nu betydligt skarpare och anfallseffektiviteten var också hög. Samtliga spelare fick visa framfötterna och gjorde det riktigt bra. Sean Anthony och Tim Hansson var vassast framåt och Viktor Lindberg gjorde också en bra match. 

Sverige - Motta di Livenza 3-0 (25-20, 25-11, 25-13)
Bästa poängplockare: Sean Anthony och Tim Hansson 9

I kvartsfinalen på söndag förmiddag får de svenska herrjuniorerna nu möta den anrika storklubben Sisley Treviso, som vann sina samtliga gruppspelsmatcher med 2-1.

Damjuniorerna
De blågula tjejerna vann dagens första match efter en stabil insats där det italienska klubblaget Aurora stod för motståndet. Endast i matchens upptakt såg spelet lite "slarvigt" ut och det var jämna poäng fram till 8-8. Väl där skärpte Sverige till sig och kunde rinna ifrån rejält. Andra set var så gott som utklassning och man tog en 2-0 ledning. Gruppspelsmatcherna spelas dock alltid i tre set och även detta kunde Sverige ta efter att spelet blev aningen jämnare. Aurora Treviso fick hyfsa till siffrorna innan matchen var över.

I Sverige visade Alexandra Lazic och Jonna Wasserfaller hög effektivitet.

Sverige - Aurora Treviso 3-0 (25-14, 25-11, 25-22)
Bästa poängplockare: Alexandra Lazic 20, Jonna Wasserfaller 8


Dagens andra match blev en "landskamp" då Ungerns landslag stod för motståndet. Ganska snabbt insåg man att det skulle bli en ytterst hård motståndare som Sverige skulle tampas med. Sverige kunde dock visa sig starka i sitt block under första set och man vann detta med betryggande 25-18. 

I set två ökade Ungern sitt servtryck och anförda av sin stora stjärna Bea Ilés tog man upp kampen när man vann med 25-22. Tredje set blev en jämn historia där lagen turades om att hålla ledningen. Sveriges stora chans till vinst kom vid 24-23, men återigen klev Ilés fram och vände matchen till Ungern via 26-24.

Sverige - Ungern 1-2 (25-18, 22-25, 24-26)
Bästa poängplockare: Alexandra Lazic 13p, Rebecka Lazic 10p


Som gruppspelet gestaltat sig så skulle Sverige vinna gruppen om laget kunde vinna sista matchen mot Koper Slovenia. Sverige var också det laget som var spelförande under hela matchen, men Koper hade sin serve som var av yppersta klass. Med hjälp av denna tog man sig ofta tillbaka in i matchen trots stora underlägen. Sverige kunde dock hålla slovenskorna bakom sig i både set ett och två när man vann med 25-19 och 25-20. I set tre föll man tillbaka lite i spelet och Koper tog detta med 25-19.

Sverige - Koper Slovenia 2-1 (25-19, 25-20, 19-25)
Bästa poängplockare: Rebecka Lazic 12, Alexandra Lazic 10p, Nellie Fredriksson 10

Nu väntar kvartsfinalspel mot Northern Lights (USA). Matchen spelas klockan 11:00 på söndagen.

Se mer på turneringens hemsida, http://www.memorial-cornacchia.com/ Länk till annan webbplats..

Fler nyheter

Publicerad: 2012-04-07

Senast uppdaterad: 2012-04-08

Visa fler nyheter

Sponsorer