Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Bragdmatch mot Kroatien och vinst med 3-1

Sveriges damjuniorer kunde verkligen visa att man kan tampas med de allra bästa lagen i EM-kvalet. Efter en enorm kämpainsats och bra spel vann man mot en av gruppens stora favoriter med 3-1 i set.

De blågula tjejerna kändes direkt på morgonen som ett avslappnat lag och känslan i gruppen var bra. Starten av matchen lovade gott även om det var en kroatisk 194 cm center som dräpte den första bollen. Sverige kom direkt in spelet med mycket bättre rytm och mottagningen satt bättre än i matcherna innan. Trycket i servespelet var stundtals bra. Sverige spelade sin bästa volleyboll hitills i turneringen och i Frida Randéns serve kunde man göra ett rejält ryck och koppla det vinnande greppet fram till en ganska komfortabel vinst med 25-18.

Kanske var det just tanken "har vi Kroatien i gungning" som slog Sverige i set två!? Helt plötsligt så var det passivt spel och den press Sverige satte kroaterna under i första set var omvänd. Nu servade och blockade de stora kroatiskorna sönder Sveriges försök till spel och efter 25-12 var det utjämnat till 1-1 set.

Fast beslutna att ta sig in i spelet igen kom Sverige in med ny kraft och nu tog matchen fart rejält. Lagen följdes åt länge och väl. I Kroatien var det spikern Karla Klaric, 190 cm, och Lara Vukasovic, 194 cm, som var tunga att få tag på för Sverige. De blågula tjejerna bet dock ifrån bra där Rebecka och Alexandra Lazic vann bollarna framåt. I baklinjen slet alla enormt bra men där glänste liberon Gabriella Lundvall rejält med ett strålande spel. Det blev en avslutning av sällan skådat slag där lagen turades om att skaffa sig setbollar och även rädda setbollar på häftiga sätt. Speciellt minns vi hur "Gabbi" tog en svettig smash från Karla Klaric vid underläge 23-24. På sin fjärde setboll kunde Sverige till slut vinna med 31-29 efter att Kroatiens passare ej nådde bollen vid nätkanten.

I fjärde set spelade Sverige som på en våg av framgång och man rusade fram till 14-7 och allt såg lysande ut. Men kroaterna satte allt på ett kort när man i nästa rotation satsade rejält i sin serve. Fem bollar senare var det 14-12 och nerverna började synas. Man tog sig dock samman med bra spel och drygade ut sin ledning igen fram till 21-17. Nu grinade oturen Sverige i ansiktet och framförallt Madelene Green som landade på en fullt satsande kroatisk spiker och fick utgå skadad med en stukad fot. Sverige tog sig dock samman och seglade mot en historisk seger och ett vilt segerjubel kunde bryta ut efter en smash ut från Kroatien som betydde 25-19 och 3-1 seger.

I Sverige spelade alla med den äran. På vänsterkanten drog Lazic ett tungt lass och Gabbi var strålande i baklinjen. Plus även till Mathilda Gustafsson men alla var duktiga i det svenska laget.

För övrigt verkar inte statistiken stämma allt för bra under matcherna. Men idag struntar vi nog i det (rätt följer nedan).

- Fantastiskt skön vinst idag och att vi verkligen visar att vi kan spela på denna nivån och vinna. Även om det låter konstigt så fick förlusterna mot Slovenien och Spanien laget att slappna av och spela utan press. Vi var klart mer villiga att offra oss idag och taktiken följdes bättre med påföljande utdelning. Imorgon skall vi ta oss an Belgien, som fram till dagens match sett riktigt tuffa ut med två raka vinster. Idag visade dock Spanien vilket bra lag man är och gjorde en i princip felfri match då man slog tillbaka belgiskorna med 3-0 efter ett servespel av yppersta klass. Alla lag har vinster med sig in i dag fyra och allt kan hända, menar Kalle Nordén.

- Ett disciplinerat spel och att lyckas taktiskt under längre perioder är nyckeln till fler framgångar, avslutar lagets assisterande coach, tillika scoutman, Per-Erik Dahlqvist.

Sverige-Kroatien 3-1 (25-18,12-25,31-29,25-19)
Poängplockare: Rebecka Lazic 21p, Alexandra Lazic 16p, Frida Randén 8p, Madelene Green 7p, Jonna Wasserfaller 3p, Mathilda Gustafsson 2p

Övriga resultat dag 3
Slovenien-Ukraina 3-1 (25-13, 23-25, 25-16, 25-11)
Spanien-Belgien 3-0 (25-23, 25-21, 25-20)

Fler nyheter

Publicerad: 2012-04-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer