Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tillbaka i vinnarspåret

Herrjuniorlandslaget plockade fram storspelet när de besegrade Vitryssland i tre raka set i den tredje matchen i EM-kvalet i Bar, Montenegro. Nu lever chansen till avancemang i högsta grad inför de två avslutande matcherna.

Vitryssland stod på andra sidan nät på fredagseftermiddagen när det svenska juniorlandslaget skulle försöka ta en ny seger för att kunna behålla chansen att gå vidare till nästa kvalfas.

Vitryssarna är ett mycket välvuxet lag, men som ändå har visat upp stor spelskicklighet i de inledande matcherna. Svenskarna hade heller inte visat upp sin allra bästa sida i de två första matcherna annat än i perioder. Det var nog så att favoritskapet låg mer på den vitryska sidan inför matchen, men inte med bred marginal.

Det var mycket jämnt i matchinledningen. Lagen turades om att ha ledningen och det var först vid den andra tekniska timeouten som det blev mer än två poängs skillnad mellan lagen. Sverige hade då 16-13 och ledningen ökades på ytterligare fram till 21-15 när vitryssarna hade svårt att passera det stabila svenska blocket. Försprånget minskades bara något tills Sverige skaffade sig setbollar vid 24-20.

Då var det uppenbart att det smög sig in en hel del nerver innanför de blå tröjorna och anfallen blev inte särskilt tuffa. Motståndarna var givetvis inte sena att utnyttja detta och tog sig ifatt och även förbi till 25-24. Spikern Arno Slipac är dock inte den som viker sig i första taget och han klappade resolut in kvitteringen. Lagkaptenen Wilhelm Nilsson tog sedan sitt ansvar och ordnade fram en ny setboll med ett tufft mittenanfall. En svensk servemiss innebar en ny kvittering, men Arno Slipac fick sedan en möjlighet att skaffa fram en setboll och den förvaltade han på bästa sätt. Den vitryske stjärnan och supertalangen Yahor Kliuka, 206 cm lång och endast 17 år gammal, missade sedan ett anfall från sin vänsterkant vilket innebar att svenskarna kunde dra en lättnadens suck då setet var bärgat.

-Vi spelar bra genom nästan hela setet, men har lite problem med servemottagningen, menar tränaren Göran Persson. Sedan får vi absolut inte bli så försiktiga som vi blev i slutet och det höll på att straffa sig, men Arno kliver fram och visar upp sin härliga vinnarskalle och det räddade oss, säger Persson.

I andra set tog Sverige ett omedelbart grepp om händelserna. 4-0 stod det innan setet knappt hunnit börja, åtminstone inte för vitryssarna. Försprånget bara ökades på varefter setet led och till sist blev det överlägsna 25-11 Vitryssarna tappade linjerna i sitt spel å det grövsta, frustrerade av svenskarnas block- och försvarsspel.

-Serve, block, försvar och anfall fungerade magnifikt genom hela setet, berättar Göran Persson, som ändå såg förbättringsmöjligheter i servemottagningen.

Vitryssland hämtade dock ny kraft och klev ut som ett betydligt bättre lag till det efterföljande setet. Nu var det återigen kamp om varje boll och det var det mest välspelade setet i matchen. Passaren Fredrik Gewers hittade nu sina anfallare på bästa sätt och Vitryssland kunde inte hindra Sverige från att dra ifrån till en till sist ganska klar setvinst med 25-17. Segern och tre viktiga poäng var därmed säkrade

-Vi lyckades stabilisera vår servemottagning i tredje set och det var nödvändigt, för vitryssarna höjde sig betydligt jämfört med tidigare, säger Göran Persson. Vårt block och försvar var lysande och det gjorde att de tvingades ta svåra avslut, vilket ledde til en hel del misstag från deras sida, säger han.

Passaren Fredrik Gewers gör sin bästa match hittills under den här landslagssejouren och likaså gör vänsterspikern Johan Mårtensson. Centrarna Wilhelm Nilsson och David Pettersson får ingen stor anfallsroll när servemottagningen inte stämde under matchen, men de slår in det de får och blockar dessutom riktigt bra. Viktor Lindberg, tre år yngre än de flesta av motståndarna, klarar av den något ovana rollen på högerkanten riktigt bra.

Nu återstår två matcher och det är mot riktigt tufft motstånd. VM-sjuan Grekland ställs man mot på lördagseftermiddagen och sedan avslutar man mot ett oerhört skickligt Finland på söndag. Gruppsegraren går direkt till EM-slutspelet i september medan tvåan och trean får spela ytterligare en kvalrunda i juli. Det blir svårt att vinna gruppen, till och med om man vinner båda matcherna, men för att komma tvåa eller trea kommer det troligen räcka med seger i söndagsmatchen, lite beroende på resultat i övriga matcher.

-Idag hittade vi känslan som förde oss till gruppsegern i Bosnien i januari, kan vi dessutom få ordentlig ordning på vår servemottagning så kan det bli ruskigt roligt i de kvarvarande matcherna, avslutar Persson hoppfullt.

Sverige - Vitryssland 3-0 (28-26, 25-11, 25-17)
Bästa poängplockare: Johan Mårtensson 16, Arno Slipac 8
Statistik Länk till annan webbplats.

Se samtliga resultat från turneringen på det europeiska volleybollförbundets hemsida Länk till annan webbplats..

Webb-tv-kanalen Laola sänder samtliga matcher live på www.laola1.tv Länk till annan webbplats..

 

Ons 11/4
kl. 18.00
Sverige - Montenegro
3-2 (21-25, 25-14, 25-20, 19-25, 16-14)
Tor 12/4
kl. 15.30
Sverige - Italien
0-3 (23-25, 15-25, 12-25)
Fre 13/4
kl. 15.30
Sverige - Vitryssland
3-0 (28-26, 25-11, 25-17) 
Lör 14/4
kl. 15.30
Sverige - Grekland
 
Sön 15/4
kl. 15.30
Sverige - Finland

Fler nyheter

Publicerad: 2012-04-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer