Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Herrjuniorerna tog set mot VM-sjuorna

Grekland kom sjua i ungdoms-VM och sexa i ungdoms-EM förra året, men det var Sverige som tog det första setet i lördagens EM-kvalmatch. Därefter var dock grekerna starkare och vann med 3-1.

Grekland är förhandsfavoriter till gruppsegern och även om de förlorade mot Italien i en femsetare i turneringens första match så tog de ledningen i gruppen när Finland besegrade Italien på fredagskvällen. Sverige kom till mötet med två segrar och en förlust i bagaget och känslan fanns i laget att det inte skulle vara omöjligt att skaka grekerna. Inledningen av matchen visade också att så var fallet. Trots att svenskarna gjorde lite för många missar i anfallet i början så var man i knapp ledning vid den första tekniska timeouten. Under några tillfällen i setet gick Sverige ifrån med några poäng, men grekerna jobbade sig ikapp. Vid 19-19 kändes det väldigt ovisst, men då klev Fredrik Gewers och Johan Mårtensson fram. Två poäng av dem var följdes av en grekisk anfallsmiss och vi var framme vid fem svenska setbollar. Liksom i matchen mot Vitryssland i fredags darrade dock svenskarna på manschetten i avgörandets stund. Poäng efter poäng gick till motståndarna och hastigt och mindre lustigt var det bara en setboll kvar. En tung grekisk backspike av duktige spikern Dalakouras räddades av liberon Johan Skoogh och på nästa backspikeförsök fastnade Dalakouras smash i nät och liksom i matchen mot Vitryssland lyckades svenskarna reda ut det prekära läget och kunde vinna setet.

Nu var det väldigt ovisst hur reaktionen skulle bli hos de båda lagen. Ganska snart blev det uppenbart att de grekiska spelarna hade bestämt sig för att inte släppa iväg motståndet igen. En seger för dem vore mycket viktig i kampen om en gruppseger och därmed en direktbiljett till EM-slutspelet. De var oerhört effektiva i sina anfall och dödade mer än 80% av sina spikes under setet, en extremt hög siffra. Sverige spelade inte dåligt på något sätt, men mäktade helt enkelt inte med att stå emot. En liten blågul uppryckning i slutet med ett bra inhopp av Axel Qvarnström hyfsade till siffrorna till 19-25.

I tredje set var grekerna mer mänskliga i sina anfall, men å andra sidan så hade svenskarna ingen större lycka med sina. Fler bollar förlorades än man kunde vinna och det är inget bra segerrecept. Ett rejält underläge efter halva setet hämtades ändå nästan igen tack vare några grekiska missar, men i slutbollarna gled grekerna ifrån igen och vann setet komfortabelt med 25-17.

Om Sverige skulle kunna ta ett set till, så skulle man säkra en viktig poäng i kampen om avancemang till nästa kvalrunda, men ganska fort syntes det att Grekland hade läget under kontroll. De kunde vila sin högeranfallare Tzioumakas och hade inga bekymmer med att dra iväg mot en kassaskåpssäker seger. Setet avslutades till 25-16 efter två raka anfallspoäng av vänsterspikern Kokkinakis och Grekland tar tre viktiga poäng med sig till tabellen.

Svenskarna fick alltså inga poäng alls med sig och möjligheten att nå en tredjeplacering, och därmed en plats i nästa kvalrunda, är nu mycket små.

-I första set spelar vi riktigt bra, även om vi håller på att strula till det i slutet, men därefter klarar vi inte av att hålla det grekiska artilleriet stånget, säger tränaren Göran Persson. Vår servemottagning hade behövt vara snäppet stabilare så vi kunnat få med våra centrar mer i anfallsspelet och vi hade behövt mer press i våra egna servar också, menar han.

Liberon Johan Skoogh spelar upp sig i dag och Wilhelm Nilsson får också lite extra plus av den svenska lagledningen.

På söndagseftermiddagen avslutar Sverige med match mot Finland. De båda lagen har mötts fem gånger de senaste två åren och finnarna har ännu inte släppt ifrån sig något set i finnkamperna. Det blir sista gången som de här två lagen möts  Finland kommer som sämst trea i gruppen och kommer alltså gå vidare. De har också en liten chans att vinna gruppen och därigenom direktkvalificera sig till EM-slutspelet, men då måste Grekland tappa poäng mot Vitryssland.

-Vi har gjort en riktigt bra turnering som vi vill avsluta på bästa sätt och en seger mot finnarna skulle vara en stor merit och en häftig avslutning på en bra vecka, avrundar assisterande coachen Robert Söderberg.

Sverige - Grekland 1-3 (25-23, 19-25, 17-25, 16-25)
Bästa poängplockare: Arno Slipac 12, Johan Mårtensson 10
Statistik Länk till annan webbplats.

Se samtliga resultat från turneringen på det europeiska volleybollförbundets hemsida Länk till annan webbplats..

Webb-tv-kanalen Laola sänder samtliga matcher live på www.laola1.tv Länk till annan webbplats..

 

Ons 11/4
kl. 18.00
Sverige - Montenegro
3-2 (21-25, 25-14, 25-20, 19-25, 16-14)
Tor 12/4
kl. 15.30
Sverige - Italien
0-3 (23-25, 15-25, 12-25)
Fre 13/4
kl. 15.30
Sverige - Vitryssland
3-0 (28-26, 25-11, 25-17) 
Lör 14/4
kl. 15.30
Sverige - Grekland
 1-3 (25-23, 19-25, 17-25, 16-25)
Sön 15/4
kl. 15.30
Sverige - Finland


Fler nyheter

Publicerad: 2012-04-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer