OS i volleyboll med Linköpingsspelare
Ruset efter öppningsceremonin hinner knappt lägga sig innan den mest prestigefyllda volleybollturnering av alla startar. Damerna servar igång på lördag medan herrarna startar på söndag och USA och Brasilien blir jagade och lovliga byten efter att ha varit vassast i Peking för fyra år sedan. Extra kul för många svenskar är att Australien är med på herrsidan där halva laget har spelat i den svenska elitserien. Jonas Håård förhandstippar.
Under våren har intensiva och otroligt utslagsgivande kval mynnat ut i att 12 nationer kommer att tävla i London. Bara att kvala in är en stor bedrift och det medför att flera duktiga nationer inte finns med när OS-volleybollen startar i helgen. Det tuffa kvalet kastar också ett fint ljus över den prestation som svenska landslaget gjorde när man kvalade in till OS 1988.
Cuba utanför
Av de nationer som missar OS i London kommer nog Cubas herr- och damlag saknas mest. Herrarna förlorade med 18-20 i avgörande set i det sista kvalet och missade OS med minsta marginal när Tyskland, som också var arrangör av kvalet, tog den sista OS-platsen. Cubas damer var förhållandevis långt ifrån avancemang. Tysklands damer missade också OS, men nu riktar vi in oss på alla de lag som jagar medalj i London.
Utmanarna på damsidan
Tolv lag har delats upp i två sexlagsgrupper där alla möter alla och lag 1-4 korsas med den andra gruppen för slutspel. Spelupplägget är lika för damer och herrar. På damsidan känns grupp A med Storbritannien och Algeriet som något enklare inte minst med tanke på att båda finallagen (BRA+USA) från Peking finns i grupp B. Men å andra sidan kan ett tufft gruppspel skapa bra momentum för ett framgångsrikt slutspel. Brasilien vann senast över USA och faktum är att USA inte har vunnit OS än och kanske är det deras tur. De har bytt head coach och herrarnas guldcoach från 2008 Hugh McCutcheon jagar sitt andra raka guld.
Efter USA och Brasilien, som båda förfogar över mycket rutinerade och kompetenta lag, finns flera som kan utmana om en finalplats eller åtminstone om en bronsmedalj. Kina, Ryssland och Italien känns dumt att räkna bort, men jag vill ändå flagga för två av mina outsiders. Serbien och Turkiet har höga toppar och kan de hålla ihop laget och utvecklas i och med turneringens gång så finns det chans till succé. Håll ett öga på två relativt unga nyckelspelare i Turkiets 21-åriga passare Naz Aydemir och Serbiens 24-åriga anfallskanon Jovana Brakocevic.
Jonas införtips:
1, USA
2, Brasilien
3, Turkiet
Omritad herrkarta efter Peking
På herrsidan känns det mer öppet än någonsin. USA och Brasilien kan givetvis inte på något sätt räknas bort, men i och med Polens uppvisning i World League för några veckor sedan så känns de som ett lag som definitivt kommer att gå efter guldet. Polen har sedan coachbytet för ett drygt år sedan fått riktig ordning på sitt spel och uppträder med stor självförtroende för tillfället. Vid rodret finns ingen mindre än den rutinerade italienaren vid namn Andrea Anastasi. USA och Brasilien har inte övertygat de senaste åren (Brasilien vann VM 2010) och deras form är osäker, men de har definitivt material för att vinna. Ryssland har också visat att deras nya generation är redo för större uppgifter och Ryssland har tagit medalj i de tre senaste OS-turneringarna så de verkar trivas i sammanhangen. Italien som är bra i stora mästerskap har inte rosat marknaden de senaste åren och nu leds laget av ett gäng herrar som har en sista chans att skriva in sig i den stora historieboken. Bulgarien har varit bra i flera år och kommer säkert vara med i jakten på medaljerna även utan storstjärnan Matey Kaziyski som valde att sluta i landslaget innan OS.
Australien med spelare från svenska elitserien
Intressant är att hela 7 av 12 lag är från Europa och det visar med all önskvärd tydlighet att konkurrensen i Europa är supertuff. Som svensk får man välja sina egna favoriter att följa men jag känner mig säker på att Australien kommer att ha många svenska sympatier under OS. Australien har hela sex spelare som spelat med Linköpings VC i elitserien och faktum är att större delen av startuppställningen i kvalet bestod av spelare som nyligen spelat i elitserien. Australien har haft turen att lottas med Storbritannien men de kommer att behöva ytterligare 1-2 två segrar för att ta sig till kvartsfinal. OS-turneringen inleds med en otroligt viktig match mot Argentina vilket kan bli en helt avgörande match så vi får hoppas på en bra start.
Jonas införtips:
1, Ryssland
2, Polen
3, Brasilien
Sista chansen att se stjärnorna
Man ska väl aldrig säga aldrig men jag är säker på att många av stjärnorna i årets OS sjunger på sista versen. Det är troligtvis sista chansen att se några av de stjärnor som förtrollat oss under 90-och 00-talet. Ni känner säkert igen deras spelstil om inte så kolla efter ryggnamnen Gamova, Priddy, Papi, Takeshita, Piccinini, Giba, Shashkova, Fei, Tetyukhin, Stanley, och Mastrangelo. Italienska herrlaget har ett gäng som gärna tar ett OS-guld innan de avslutar sina karriärer. kan vila i frid. Italien har för övrigt tagit många OS-medaljer genom åren (bara Papi har två silver och ett brons) men nationen saknar ett guld.
Med SVT play kan du stilla din hunger
Det har hänt mycket för alla som vill konsumera volleyboll i OS-tider och 2012 kan man hitta massor av intressanta fakta på nätet. Nedan finns länk till FIVB´s mediaguide som är en utmärkt produkt. Vill man se på volleyboll så kommer många av matcherna sändas i SVT och då främst på webben i SVT play. När matcherna sänds hittar du under länken nedan.
Bra länkar
http://www.fivb.org/en/olympics/london2012/mediaguide/volleyball/#/20/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
http://www.svt.se/os/tabla/?datum=2012-7-24&sport=volleyboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det ska bli extra spännande att se vilka trender som är mest segerrika och vilka framgångsfaktorer som kommer att sätta trenderna för volleybollen de närmaste åren. Damernas gruppspel slutar den 5/8 och herrarna den 6/8 och sedan är det vinna eller försvinna för de bästa åtta lagen.
/Jonas Håård