Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Brons för flicklandslaget!

Det blev en övertygande seger i bronsmatchen för Sverige i U17 NEVZA Championship. 3-0 mot England efter drygt en timmes spel.

Sverige-England 3-0 (25-12, 25-22, 25-9)

Det var ett gäng besvikna tjejer som föll i gårdagens semifinal mot Finland. Tappade ledningar i slutet av de båda seten gjorde förlusten extra tung. Nu fanns dock chansen att få med en bronsmedalj hem. Sista hindret var England som förlorade sin semifinal mot Danmark klart. England vann Sverige mot i gruppspelet och således visste båda lagen hur respektive motståndare spelar.

Sverige startade med Tina Lazaridou på passarpositionen. Alma Hurtig och Stina Rix som centrar och Hanna Remme-Larsen som libero. På högerplatsen stod Tilda Hellgren och Diana Lundvall och Anna Haak började som vänsterspikers.

Första set börjar lite försiktigt från båda håll med ett antal enkla misstag som följd. England är med upp till första tekniska timeouten med därifrån rinner de svenska flickorna ifrån. 16-9 vid nästa tekniska. Sverige fortsätter att köra över engelskorna med hjälp av tuffa servar och bra defence. Inte blir det lättare för England när Sverige som lag under setet har 91% positiva och 73% perfekta mottagningar. Tre anfall orkar England med under setet och svenskorna defilerar till 25-12.

Andra set blir en helt annan historia. England tuffar till sitt anfallsspel väsentligt och pressar Sverige genom hela setet. I mitten av setet kommer ett miniryck av Sverige men England hänger i och är med hela vägen. Bättre servande och det tidigare nämnda anfallsspelet gör att det blir oroligt på den svenska sidan. Det reder dock ut sig och med setseger 25-22 tar man en 2-0 ledning i matchen.

Tredje set blir det mest ojämna under hela turneringen lagen emellan. Svenskorna får full utdelning i serven utan allt för mycket chansningar. England har dessutom väldiga problem i sitt anfallsspel. Man kommer allt som oftast inte till ordentligt anfall utan får ge svenskorna mängder av gratisbollar eller lätta drivar. 16-6 till Sverige vid andra tekniska timeouten och nu går allt svenskornas väg. England har det så jobbigt i anfall att man endast mäktar med en endaste anfallspoäng i det sista setet! Sverige gör ett bra jobb med att inte släppa in sina motståndare i matchen och rusar iväg till setvinst med hela 25-9. 3-0 och bronset är bärgat!

Mycket fina mottagningssiffror på samtliga spelare där statistiken blir så hög som 75% positiva och 53% perfekta. Anna Haak gör sin bästa match för turneringen med 8 poäng och blir med det svenskornas näst bästa poänggörare. Diana Lundvall blir poängbäst med 14 poäng och har en anfallseffektivitet på över 50%.

En fin avslutning på en turnering som är mer än godkänd för de svenska flickorna. Förhoppningar fanns om att vara med och störa de på förhand starkaste lagen Finland och Danmark. Detta lyckades inte helt men i perioder visade Sverige en mycket fin volleyboll med framför allt bra mottagning och försvarsspel. I anfallsspelet var vi inte riktigt lika vassa som våra motståndare när det drog ihop sig i slutet av seten. Detta visade sig som tydligast mot Finland i semifinalen där vi hade greppet i de två första seten utan att kunna ta hem något av dem. Danmark vann finalen mot Finland med 3-2 i set och knep guldmedaljerna.