Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Herrjuniorerna vann gruppen

Det blev tre raka segrar för U19-landslaget när den internationella turneringen Memorial Ferruccio Cornacchia drog igång på påskaftonen med gruppspel. Det innebär gruppseger och avancemang till kvartsfinal.

Matcherna spelades i tre fulla set där varje vunnet set gav en poäng. I första matchen väntade Lizards från belgiska Lubbeek. Där började de svenska juniorerna spänt och det gjorde även motståndarna. Det första setet bestod av mycket miss och i början var det svenskarna som missade mest. Efter halva setet tippade vågskålen över och nu var det belgarna som hade svårt att sätta bollen i banan. Från belgisk ledning med 12-5 vände svenskarna till setvinst med 25-21.

I andra set höjdes spelkvaliteten något, men det var fortfarande inget skönspel. Det blågula laget minskade sina missar, men det lyckades inte Lizards lika bra med. Därför blev det svensk setvinst efter ett avgörande ryck i slutet.

Därefter fick publiken i den stora arenan se lite bättre volleyboll då även belgarna minskade på misstagen. Sverige spelade nu riktigt bra block och försvar och belgarna hade svårt att hitta luckor. Svenskarna gjorde några byten för att testa några nya uppställningar och Sebastian Angel, Jacob Link och Johan Svensson kom in och gjorde bra ifrån sig. Lizards tog ikapp ett sex poängs underläge, men juniorlandslaget skärpte till sig och gjorde ett nytt och avgörande ryck som räckte fram till setseger med tre poängs försprång.

-En match där vi inledde lite nervöst, men spelade upp oss allt eftersom, beskriver tränaren Göran Persson. Det vikigaste var att killarna höjer sig ett snäpp i de viktigaste bollarna och det gör att vi kan vinna matchen utan setförlust säger han.

Sverige - Lizards Lubbeek 3-0 (25-21, 25-19, 25-22)
Bästa svenska poängplockare: Viktor Lindberg 15, Linus Ekstrand 10

I andra matchen för dagen ställdes man mot Agora Venezia, ett regionslag från området kring Venedig. De vann sin första match med 2-1 och det här var alltså gruppfinal. Ett heltänt Sverige hade lärt av läxan från förmiddagens match och satte nu högsta fart från första boll. Agora hängde inte med i svängarna och centern Benjamin Engström och spikern Linus Ekstrand firade stora triumfer i inledningssetet. Poängen rann iväg och Alfred Dalevik fick avsluta snyggt med två raka serveess till 25-12.

Nu gjorde de svenska grabbarna dagens andra misstag, nämligen att tro att det andra setet skulle gå lika enkelt. Det utnyttjade italienarna omedelbart och visade nu upp betydligt bättre takter än i set 1. De jobbade sig ända fram till tre setbollar vid 24-21. Då tog Viktor Lindberg fram storspelet och dunkade in tre raka bollar. En anfallsmiss av Venedig gav svensk setboll och Vingåkerscentern Andreas Brink avgjorde med en rapp kortis. En riktigt härlig upphämtning av Sverige!

I tredje set fick man se ett mycket välspelande blågult lag igen. Sverige dominerade händelserna och allra vassast var Viktor Lindberg som lyckades med allt. Totalt 24 poäng fick han ihop på de tre seten. 25-10 slutade setet vid och därmed var gruppsegern säkrad.

-Riktigt bra spel i första och sista set, men vi blir straffade när vi tappar en gnutta fokus i andra, menar tränaren Göran Persson. Riktigt bra att lyckas vända och återigen visar grabbarna upp styrka i avgörande skeden, säger Persson efter matchen.

Sverige - Agora Venezia 3-0 (25-12, 26-24, 25-10)
Bästa svenska poängplockare: Viktor Lindberg 24, Linus Ekstrand 14

Dagens sista match, eller kvällens får man säga eftersom matchen drog igång efter kl. 21, spelades mot Volley Team San Dona. Efter en lång dag var det ändå två lag som försökte göra sitt bästa för att bjuda upp till kamp. San Dona öppnade bäst och svenskarna fick kämpa för att komma in i matchen, men man höll sig vanan trogen genom att avsluta riktigt bra och kunde ta hem setsegern, mycket tack vare bra insatser av centrarna Axel Olin och Andreas Brink.

I andra set var det Sverige som öppnade bäst, men San Dona kämpade sig ifatt. Det var helt jämnt vid den andra tekniska timeouten, men återigen spurtade U19-landslaget bra och vann med 25-22.

Dagens sista set såg ljust ut till en början, men från blågul ledning med 10-6 gjorde italienarna ett ordentligt ryck. Av de nästkommande tretton spelade bollarna så vann San Dona tolv! Svenskarna sänktes dock inte av det bakslaget, utan kämpade oförtrutet vidare. Fempoängsunderläget hämtades igen och det blev till och med en poängs ledning. Men då tröt orken och för ovanlighetens skull var det inte Sverige som var vassast i slutbollarna, utan italienarna lyckades ta de två avgörande bollarna till setvinst och klockan närmade sig 23. En lång dag för lagen

-Lite synd att vi inte lyckas knipa även det sista setet, men det var ändå en nyttig match där vi fick pröva en ny uppställning och det kommer vi ha nytta av framöver, menar Göran Persson.

Sverige - Volley Team San Dona 2-1 (25-22, 25-22, 24-26)
Bästa svenska poängplockare: Axel Olin 10, William Lind 8

Gruppsegern innebär att söndagens kvartsfinal kommer spelas mot italienska Futura Cordenons, kl. 11.00. Matchen streamas live och sändningen kan hittas via denna länk Länk till annan webbplats..


Fler nyheter

Publicerad: 2013-03-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer