Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Två av tre för Sverige FU19

Efter två segrar på tre matcher i gruppspelet av Memorial Ferrucchio Cornacchia i Pordenone, Italien är Sverige FU19 nu klara för kvartsfinal. Förlust i gruppfinalen mot fjolårsfinalisterna Northern Lights från USA innebär att man i kvarten stöter på italienska Bologna.

Gruppspel:

 

Sverige-Aurora Treviso 3-0 (25-21,25-19,25-15)

 

Gruppspelet för Sverige FU19 inleddes på lördagsmorgonen med match mot italienska Aurora Treviso. Set ett präglades av misstag eller egna poäng av det svenska laget. Treviso hade stora problem att vinna boll i sitt anfallsspel men höll sig kvar långt in i setet tack vare många misstag från Sverige. Misstagen störde rytmen på den svenska sidan men man kom undan med blotta förskräckelsen genom en stark avslutning. Set två visar upp ett mer stabilt spelande Sverige. Servemottagningen med libero Isabella Kuné i spetsen är nu betydligt vassare och det ger bättre valmöjligheter i anfallsspelet. Man glider sakta men säkert ifrån Treviso och vinner setet komfortabelt med 25-19. Treviso snyggar till siffrorna mot slutet men skapar inte riktig nerv i setet. Gruppspelet spelas i formen av tresetsmatcher oavsett resultat i de två första seten. Det innebär att varje set ger poäng och att man därmed spelar vidare även om man har vunnit de två första seten. Och för Sveriges del var detta system en utmärkt idé. Ju längre matchen går desto stabilare uppträder man. Tredje set blir således snäppet bättre än det föregående. En tidig ledning drygas ut och man är aldrig pressade. 25-15 och 3-0 skrivs slutresultatet till. Bäst i det svenska laget är Carolina Ljung, Isabella Kuné och Konstantina Lazaridou. Plus också till Stina Rix. Poängbäst är Nellie Fredriksson med 12 poäng följt av Carolina Ljung med åtta och Emelie Hedenberg med sju poäng.

 

 

Sverige-Debrecen 3-0 (25-12, 25-10, 25-21)

 

Sveriges andra gruppspelsmatch stod mot Debrecen. Det ungerska laget hade tidigare på dagen blivit pulvriserade av gruppens stora favoriter, amerikanska Northern Lights. För Sverige fanns nu chansen att skaffa sig en direkt avgörande match om gruppsegern om man lyckades besegra ungrarna. Första bollarna satte tonen direkt. Debrecen hade förtvivlat svårt med sin servemottagning vilket ledde till att man sällan kom till skarpt anfall. Sverige tackade och tog emot och malde på. 25-10 visar hur överlägsna man var sina motståndare. Spelmässigt blir set två väldigt likt det första. Nya svenska spelare på banan men samma överlägsenhet. 25-10 efter ett väl genomfört set. Set tre är dock en helt annan historia. När man nu har säkrat segern i matchen gör Sverige misstaget att slappna av. Man börjar bjuda på för många misstag samtidigt som de ungerska tjejerna ser chansen och spelar helt utan respekt för de ditintills överlägsna motståndarna. En fempoängsledning i mitten på setet äts ikapp av Debrecen. Sverige håller dock ihop sitt spel precis lagom för att ta hem setet utan att glänsa det minsta. 25-21 och en ny ”trenolla”. Bästa poänggörare i denna match är Rebecka Gustavsson med 12 poäng, Tilda Hellgren med 10 poäng samt Carolina Ljung och Stina Rix med sex poäng vardera.

 

 

Sverige-Northern Lights 0-3 (14-25,15-25,21-25)

 

Gruppfinaldags! De två obesegrade lagen skulle nu mötas i kampen om förstaplatsen i gruppen. I potten låg en plats i kvartsfinalen mot ett förmodat lättare motstånd samt förmånen att stanna i samma hall under första slutspelsrundan. Sverige får en tuff start. De amerikanska tjejerna visar sig från sin bästa sida direkt i matchen. Man är ett väldigt fysiskt lag med rejält med power från alla sina anfallare. Man får också bort svenskorna från nät och det ger stora problem för ett Sverige som inte riktigt är på tårna. Northern Lights rycker komfortabelt åt sig en ledning till 13-7. Ledningen växer till 21-12 och via 25-14 tar amerikanskorna hem det första setet. Sverige har väldigt svårt att vinna poäng i sin egen serve. Amerikanskorna smäller in den ena projektilen efter den andra och faktum är att Sverige endast mäktar med att göra fyra egna poäng i detta set.

 

Andra set visar upp ett delvis nytt svenskt ansikte. Man börjar få bättre koll på det amerikanska anfallsspelet och sätter bitvis deras servemottagning under stor press. Lagen följs åt till 14-14 och energin är nu tillbaka hos de svenska tjejerna. Här kommer dock en mardrömsrotation. Northern Lights sätter nu punkt för setet. Tio (!) raka poäng senare är setet förstås förlorat. 25-15 blir resultatet efter att det gått ruskigt fort på slutet. Sverige äts upp av det stora amerikansk blocket och man bjuder i ren desperation på en handfull misstag. Tråkigt slut på ett set som annars var på väg att bli någonting väldigt bra.

 

I set tre är det jämnt upp till mitten av setet. Ledningen pendlar mellan lagen men skillnaden är oftast inte mer än några bollar. Amerikanske laget går ifrån till 16-13 vid den andra tekniska timeouten och Sverige ser ut som ett slaget lag. Men här visar man moral och kampvilja. Fem raka bollar och ledning för Sverige med 18-16! Tyvärr så svänger det ytterligare en gång. Och denna gång är det svenskorna som är snälla nog att bjuda på fyra raka anfallsmissar. Northern Lights går upp till en ledning som Sverige inte orkar ta ikapp. 25-21 blir setsiffrorna och Sverige förpassas till andraplatsen i gruppen. Sverige gör bitvis (framför allt i sista set) en bra match. Bäst i Sverige är Rebecka Gustavsson som med bra servemottagning, vasst servande och respektlöst anfallsspel verkligen visar framfötterna. Plus också till Diana Lundvall och Konstantina Lazaridou.

 

Andraplatsen i gruppen innebär kvartsfinal under söndagen. Motståndare blir något överraskande italienska Bologna som vann sin grupp före Kroatien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

Publicerad: 2013-03-31

Senast uppdaterad: 2013-03-31

Visa fler nyheter

Sponsorer