Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sjundeplats för Sverige FU19 i Pordenone

Efter en tung kvartsfinalförlust mot Bologna spelade sig Sverige till slut fram till en sjundeplats efter seger i sista placeringsmatchen mot italienska Porcia med 3-2.

Sverige-Bologna 0-3 (20-25,24-26,18-25)

 

Sverige rivstartar kvartsfinalen i Memorial Ferruccio Cornacchia. Tre raka poäng ger tjejerna en fin start. Den kommer dock av sig ganska omgående mot det bollskickliga italienska laget. Vid underläge 8-13 kommer den första timeouten från svensklägret. Bologna fortsätter dock att vara stabila och via 22-17 tar man hem det så viktiga första setet med 25-20. De svenska tjejerna spelar långt ifrån dåligt men får inte grepp om italienskornas anfall. Andra setet får även det en flygande start. Sverige går ifrån till 6-2 innan Bologna går ikapp och förbi. Sverige får sedan kämpa för att hålla sig nära i poängprotokollet. Bologna har initiativet och är får sin första setboll vid ställningen 24-22. Sverige räddar både den första och den andra för att sedan snöpligt tappa två raka poäng. 26-24 till Bologna som nu skaffat sig ett järngrepp om semifinalplatsen.

 

I tredje set börjar Sverige sin van trogen med att ta ledningen. 4-1 kvitteras dock omgående från italienska sidan. Här börjar en period av matchen som egentligen är Sveriges bästa. Blockspelet fungerar bättre och man lyckas omvandla en hel del bollar till egna fina anfallspoäng. Känslan är dock att Bologna vinner sina bollar lättare än vad svenskorna gör. Sverige får slita, och gör det bra, för sina poäng. I mitten på setet tar dock det roliga slut. Bologna går fram till 18-14. Sverige tar två snabba poäng men efter det är det italienskorna för hela slanten. Man går via stabilt sideoutande fram till setvinst med 25-18.

 

Bologna visade sig vara allt för stabila för Sverige i dagens match. Sveriges block/defense får inte stopp på de duktiga italienska tjejerna medan de i sin tur har bra koll på vad Sverige gör i anfallsväg. Bäst i det svenska laget var Nellie Fredriksson, Diana Lundvall och Konstantina Lazaridou. Poängbäst i Sverige blir Nellie med 12 poäng följt av Diana Lundvall 11 poäng.

 

 

Sverige-Kazakstan 1-3 ( 25-21,20-25,14-25,21-25)

 

Placeringsspelet inleddes på söndagskvällen med match mot Kazakstan. Första set går inte till historien som det mest välspelade. Båda lagen står för en mängd misstag i både serve och anfall. Sverige är bäst på att hålla bollen i banan och vinner setet med 25-21. Sverige har trots setvinsten inte kommit igång på riktigt. Servemottagningen har stora problem med Kazakstans långa floatservar. Anfallsspelet blir därmed lidande och Sverige fångas allt som oftast upp av Kazakernas block. Kazakstan å andra sidan har nu fått igång framför allt sina båda vänsterkanter. Det svängiga spelet fortsätter och Sverige hamnar i underläge med 8-13. Man segar sig dock sakta men säkert närmare och vid 18-18 är man ikapp. Tyvärr fastnar man i nästa rotation och Kazakstan tar hem setet med 25-20.

 

Set tre fortsätter enligt det inslagna mönstret. Tyvärr är det inte ett positivt sådant. Servemottagningsproblem och för många egna misstag. Man är med sina motståndare till tio men sen är det tvärstopp. På tre rotationer tar Kazakstan 15 poäng och vinner enkelt setet med 25-14. Sveriges spel haltar betänkligt och energin är som bortblåst. Fjärde set visar bitvis prov på det ”riktiga” Sverige. Skärpning i mottagningen tillsammans med en rad häftiga defensebollar ger tillfällig boost åt svenskorna. Man kommer dock ner på jorden relativt omgående när Kazakernas kanter vräker in boll efter boll. Oförmågan att få stopp på dessa spelare gör att man tappar initiativet som man var på väg att ta hand om. I slutändan vinner Kazakstan helt rättvist och ganska komfortabelt med 25-21. En match med få ljusglimtar sett ur blågula ögon. Godkänt går till Isabella Kunè och Diana Lundvall. Plus också till Tilda Hellgren. Poängbäst i Sverige var Diana med 15 poäng följt av Isabella med 11 poäng och Tilda med 10 poäng.

 

 

Sverige-Domovip Porcia 3-2 (22-25,25-27,25-19,25-17,15-8)

 

Hemmalaget Porcia stod för motståndet i Sveriges sista match i turneringen. Kampen om sjundeplatsen började tveksamt och energilöst från svenskornas sida. Servemottagningen är ojämn och leder till problem i sideouten. Man får inte heller stopp på Porcias stjärnspiker som vinner en mängd bollar på egen hand. Vid underläge 15-22 gör man ett sista försök att komma ikapp på allvar men man når inte enda fram. 22-25 till italienskorna. Andra set påminner en del om det första spelmässigt. Energin är nu bättre och en del fina defensebollar lyfter laget. Setet är jämnt hela vägen och inget lag har ledningen med mer än två poäng någon gång. Italienskorna visar sig starkast under slutbollarna och kniper setet med 27-25 efter att Sverige bjudit på två servemissar under slutet.

 

Tredje set visar att den uppåtgående trenden från föregående set inte var någonting tillfälligt. Servemottagningen är nu stabilare och våra kanter börjar producera poäng i mängd. 6-1 blir 20-13. Porcia skapar dock lite nerv i setet när man kommer så nära som 18-20. En servemiss ger dock en mycket viktig poäng till Sverige som sen stabilt spelar hem setet till 25-19. Fjärde set blir helt fritt från spänning. Sverige spelar fin volleyboll med fortsatt bra grundspel. Blockspelet är nu stabilt och det mesta plockas upp i defense. Och som i det förra setet så fortsätter alla spelare att producera i anfallsspelet. 25-17 utan några problem.

 

Femte set börjar skakigt. Porcia går upp till 3-1 och har ett gyllene läge till ytterligare en poäng. Men svenskorna krigar till sig poängen och det känns som en ganska avgörande tidpunkt i matchen även om det är tidigt i setet. Italienskornas glädje kommer av sig och det är istället Sverige som tar tillbaka kommandot. Sverige går upp till 8-6 vid sidbytet och därifrån och in är det inget snack. Sverige spelar tight. Misstagen är borta, mottagningen stabil och effektiviteten bra på alla punkter i anfallet. Porcia är nu ett slaget lag och 15-8 ger en bra bild av förhållande mellan lagen under sista halvan av matchen. Segern ger svenskorna en sjundeplats i turneringen. Nellie Fredriksson och Emelie Hedenberg som nu är tillbaka i startuppställningen gör båda sina bästa matcher för turneringen. Diana Lundvall fortsätter även hon att producera från sin centerplats och plus går också till Konstantina Lazaridou. Poängbäst är Emelie med 20 poäng följt av Diana med 14 och Nellie med 13 poäng.

 

Spelmässigt har turneringen varit en berg- och dalbana. Servemottagningen har under turneringen varit det moment som har hållit bäst nivå. Anfallsspelet har bitvis haft det tungt men generellt har vi haft bra utdelning på vårt mittenspel. Block och defense har liksom anfallsspelet pendlat mellan att vara riktigt bra till att vara aningen passivt vissa perioder. Sista matchen fick vi till slut ihop alla bitar på samma gång och visade prov på mycket fin volleyboll. Alla spelare får godkänt för sina insatser under turneringen men bäst betyg kvitterar Diana Lundvall och Isabelle Kuné ut. De har hållit en jämn och hög nivå turneringen igenom.

 

Turneringen vanns till slut av Northern Lights som ganska komfortabelt vann finalen med 3-1 mot italienska Argentario Trento.

Fler nyheter

Publicerad: 2013-04-03

Senast uppdaterad: 2013-04-03

Visa fler nyheter

Sponsorer