Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Juniorlandslaget radar upp femsetsförluster

Italien vann mot Sverige i den första slutspelsmatchen i 8-nationers. Det var blågul ledning med 2-1 i set, men hemmalaget kunde vända på matchen.

Italien var en av huvudfavoriterna till segern på hemmaplan, men det blev ett stort bakslag för dem i och med en oväntad förlust mot Belgien och därmed missad semifinal. Svenskarna har också haft en tung väg i gruppspelet med två femsetsförluster som gjorde att man missade målet att gå till semifinal.

När matchen drog igång i den nybyggda hallen i Trinitapoli, så såg det ut som att Italien var betydligt hungrigare. 0-4 stod det på poängtavlan omgående och det tog ett tag innan svenskarna satte fart, En suverän serveserie av Viktor Lindberg gav dock vind i seglen. Två serveess och två ytterligare riktigt bra servar gjorde att svenskarna var inne i matchen. Efter det var det ganska jämnt, men svenskarna var först till 22 poäng, dock bara en poäng före. Den oerhört duktige italienske högerspikern Milan såg dock till att den första setbollen blev hemmalagets, Linus Ekstrand räddade den med en vasst anfall längs sidlinjen, men när de skaffade sig en ny möjlighet så kunde Raffaelli vinna den på ett anfall via det svenska blocket.

Sverige tände dock till ordentligt av förlusten och tog sedan kommandot i andra set. Italienarna hämtade dock igen ett fyrapoängs underläge i slutet av setet, men svenskarna visade att det finns vinnarinstinkt i gruppen och kvitterade via 26-24.

I tredje set var det hemmaspelarna som var revanschlystna, samtidigt som de blågula bjöd på en del enkla misstag. Sex poängs försprång verkade svårt att vända på, men det visade sig vara fullt möjligt. Plötsligt storspelade gästerna och efter den andra tekniska timeouten var blågult ostoppbara. Jacob Link ordnade fram den första setbollen och ett italienskt anfall som landade utanför sidlinjen avslutade setet.

Fjärde set blev tyvärr det sämsta från bortalaget. En lika svag inledning som i det föregåendet setet följdes av en något bättre period när man kvitterade till 10-10, men därefter dominerade italienarna. 25-17 blev setsiffrorna till sist.

Då var det dags för ett nytt avgörande set, nu för tredje gången i turneringen. Om man även räknar in den andra träningsmatchen mot Schweiz, så blir detta den fjärde femsetaren som laget spelat på sex dagar! Tyvärr blev det Italien som fick den bästa starten. Fyra raka poäng från 2-2 till 6-2 var inte den inledning som de svenska fansen hade önskat. Sverige jagade för att komma ikapp, men närmare än två bollar ifrån kom man aldrig. Tyvärr hade svenskarna inte marginalerna på sin sida när de som bäst behövdes, men spelarna vågade verkligen spela ut och föll med flaggan i topp.

-Det finns mycket positivt att säga om dagens insats, det negativa är att vi inte vinner, säger coachen Göran Persson.

Samtliga spelare får klart med stort beröm godkänt, men extra kul är det att se ungtupparna Andreas Brink och Jacob Link. De är födda 1997 och får alltså spela 8-nationers ytterligare två år, då med sina jämnåriga kamrater. Idag står de för imponerande spel och det bådar oerhört gott för framtiden.

Imorgon är det dags för turneringens sista match. Redan klockan 09.30 spelar Sverige mot Schweiz i kampen om sjunde och åttonde plats.

Sverige - Italien 2-3 24-26, 26-24, 25-23, 17-25, 12-15)
Bästa svenska poängplockare: Jacob Link 17, Viktor Lindberg 16

Samtliga resultat från turneringen finns här Länk till annan webbplats..