Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Dubbla silver i NEVZA Championship

Vare sig dam- eller herrjuniorerna lyckades knipa de ädlaste medaljerna i de nordeuropeiska mästerskapen. Det blev förlust mot Danmark respektive Norge i finalerna.

Flickorna har gjort ett bra jobb med att förbättra sig under turneringen på väg mot finalen. Med bara en träning tillsammans innan turneringen, så har gruppen fungerat mycket bra som ett lag.

Den danske coachen Sven-Erik Lauridsen jobbar mycket metodiskt med sitt lag, men de svenska flickorna kunde följa den uppgjorda matchplanen mycket bra. Scouten Aga Goralczyks jobb under veckan ledde fram till en game plan som flickorna följde riktigt väl. Tyvärr räckte det inte för att återupprepa segern från tidigare i veckan. Danmark var snäppet vassare och svenskorna kunde inte spela tillräckligt avslappnat för att ta hem guldet. Det blev bara en setvinst och laget får alltså nöja sig med silvermedaljerna.

Den svenska coachen Adrienne Marie är ändå väldigt nöjd med spelarna och deras prestationer under veckan och alla spelare i truppen bidrog på ett bra sätt till resultatet.

Sverige - Danmark 1-3 (15-25, 25-21, 19-25, 18-25)


Herrmatchen öppnades klart bäst av Norge. Det var stor skillnad mot när lagen möttes i gruppspelet i tisdags. Då satt svenskarna i förarsätet och det var bara de norska centrarna som det var svårt att få stopp på. Nu var det istället kantanfallarna som hade god utdelning och det blågula spelet stämde heller inte alls lika bra som tidigare under veckan. Det var hyfsat jämnt fram till 13-15, men sedan drog Norge ifrån och vann säkert med 25-18.

Andra set såg lite ut som det första, men det såg kanske något ljusare ut, sett från svensk synvinkel. Norge fortsatte dock trumma på och spelade riktigt bra och i setets slutfas var de starkare och vann med 25-19.

Ett frustrerat svenskt lag bestämde sig för att kämpa ännu hårdare och det gav utdelning i slutet av setet. Det blev en rysare av sällan skådat slag. Sverige var först fram till setbollar vid 24-22, men klarade inte av att avgöra där. Setet fortsatte en bra bit till, med mängder av set- och matchbollar åt respektive håll. Till sist kunde lagkaptenen Fredrik Holgersson blocka in setbollen till 39-37(!).

Stärkta av setsegern fortsatte svenskarna att spela bra i starten ev det efterföljande setet. Norrmännen hittade dock ny energi och skaffade sig fyra poängs försprång vid 18-14. Kämpaglöden hos de blågula spelarna var dock oerhört stor och de slet sig tillbaka i setet. Det blev ytterligare ett set där det inte räckte med 25 poäng för att vinna. Norrmännen hade en matchboll även här, men på den tredje setbollen slog Jacob Link in det avgörande anfallet.

Dags för femte set alltså. Det var riktigt spännande även här. Ledningen skiftade mellan lagen, men två bollars försprång vid 13-11 gjorde att det såg bra ut i svenska ögon. En norsk timeout gav då rejäl effekt och de fyra avslutande bollarna gick norsk väg. När Bjarne Huus slog in matchbollen blev det givetvis vild seger glädje på norsk sida, medan det var deppigt värre bland svenskarna.

-Norrmännen är klart bättre idag än tidigare under veckan, medan vi inte kommer upp till samma nivå som i grupp- och semifinal, menar tränaren Göran Persson. Men vi gör en heroisk kämpainsats och det är oerhört bra gjort av killarna att vinna tredje och fjärde set under den pressen, tyvärr lyckades vi inte en tredje gång i avgörande set, konstaterar han.

Inhopparna ska ha extra beröm då Alfred Dalevik, Andreas Brink och Sebastian Angel kliver in och höjer laget när de kommer in på banan.

Sverige - Norge 2-3 (18-25, 19-25, 39-37, 28-26, 13-15)

Förutom silvermedaljerna var det några svenska spelare som tilldelades några individuella utmärkelser också. Nellie Fredriksson, Diana Lundvall och Isabelle Haak kom med i turneringens Dream team och detsamma gjorde Viktor Lindberg och Benjamin Engström på killsidan. Dessutom blev både Nellie Fredriksson och Viktor Lindberg utsedda till turneringens MVP, most valuable player.

Fler nyheter

Publicerad: 2013-10-17

Senast uppdaterad: 2013-11-07

Visa fler nyheter

Sponsorer