Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

8-nationersturnering försvinner

En omorganisation inom det Europeiska Volleybollförbundet gör att Sverige, från och med nästa år, inte får vara med i den årliga 8-nationersturnering för juniorlandslagen.

Under många år har juniorlandslagen i volleyboll spelat den prestigefyllda turneringen 8-nationers varje sommar. Det är en turnering där Sverige varit med tillsammans med Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Belgien, Holland och Schweiz.

Nya indelningar inom Europeiska Volleybollförbundet

Under de senaste åren har Europeiska Volleybollförbundet, CEV, arbetat med att öka det regionala samarbetet mellan volleybollförbunden i Europa. Länderna har delats in i olika regioner och man har bildat ”Zonal Associations” över hela Europa, som t ex Nevza (Nordic European Volleyboll Zonal Association) som Sverige tillhör. Vid senaste CEV-kongressen bildades Western European Volleyball Zonal Association, Wevza. Där ingår nu, förutom alla 7 länder som Sverige spelat mot i 8 nationers, även Portugal. Det innebär att Sverige inte längre får delta i 8 nationers utan man kommer bygga upp tävlingar och mästerskap i Wevzas regi och Sverige fortsätter delta i Nevzamästerskap som arrangeras i både U17 och U19 klassen varje år.

- Det känns givetvis väldigt tråkigt att vi inte kommer att vara med på 8-nationersturneringen framöver. Men, det innebär inte att vi kommer minska den internationella matchningen för våra ungdomar, utan nu ser vi istället över andra möjligheter. Närmast har vi anmält oss till Junior- EM kval, som känns väldigt spännande, och därefter har vi för avsikt att delta i andra större eller mindre internationella sammanhang, säger Jeanette Jonsson, verksamhetchef på Riksträningscentrum, som organiserar programmen för juniorlandslagen.

Fler nyheter

Publicerad: 2013-10-23

Senast uppdaterad: 2013-11-07

Visa fler nyheter

Sponsorer