Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Förlust trots tre matchbollar

U20-landslaget hade tre möjligheter i rad att vinna inledningsmatchen i EM-kvalgrupp E, men Portugal slingrade sig ur greppet och kunde inför 1100 sjövilda hemmafans i en till brädden fylld Pavilhao do Castelo da Maia vinna med 17-15 i avgörande set.

Det var helt fullt på läktarna när Sveriges första match i EM-kvalet satte igång. Stämningen var helt magisk genom hela matchen och de 20 nerresta svenska supportrarna gjorde sitt bästa för att stödja de sina, men det var givetvis svårt att överrösta de över 1000 mycket högljudda portugisiska fansen.

Portugal tog matchens tre första poäng, men sedan kom svenskarna igång och hade ett litet grepp under setets andra halva. Övertaget räckte till setseger med 25-22.

I andra set var det Portugal som hade ledningen från början till slut, men det var först efter den andra tekniska timeouten som de drog ifrån. Då tappade svenskarna konceptet och det blev till sist en tämligen komfortabel setvinst för hemmalaget.

Det efterföljande setet blev mycket svajigt, men jämnt. Båda lagen bjöd på en del gratispoäng till motståndet, men Sverige lyckades hålla borta misstagen i anfall och det var avgörande. Slutet blev rafflande och trots att publiken gjorde allt de kunde för att störa svenskarna, så blev det blågul setvinst med 26-24.

Att det var en viktig setvinst mentalt syntes i början av fjärde set. Svenskarna öppnade starkt, medan hemmalaget såg tyngda ut av stundens allvar. En bjudning i det svenska anfallet gav dock råg i ryggen hos portugiserna och vips så var det kamp igen. Fram till den andra tekniska timeouten var Sverige bara ett par poäng efter, men sedan rasade spelet ihop och det blev solklara 25-18 till Portugal.

Så var det dags för ett avgörande set och om publiken varit mycket högljudd fram tills dess, så var den nu helt galen. Det gick knappt att kommunicera, men Sverige stördes inte av detta och gick från 5-5 till 10-5 i Benjamin Engströms serve trots att han varje gång fick göra det under öronbedövande vrål och visslingar. Portugal knaprade in till 9-10, men ett nytt ryck av Sverige ledde fram till 13-9. Två portugisiska poäng tvingade fram en svensk timeout och efter vilan blev det svensk poäng fram till 14-11 och tre matchbollar. Då kom tre svenska misstag, varav ett dock var ett anfall som touchade Portugals block, men det såg tyvärr inte domarna. Portugal skaffade sig också matchboll vid 15-14, men Alfred Dalevik utjämnade till 15-15 med ett skarpt anfall. Tyvärr gick de två efterföljande poängen till hemmalaget och de kunde starta det vilda segerfirandet inför den fantastiska hemmapubliken.

-Givetvis är det en mycket tung förlust, men nu gäller det att ladda om till morgondagens match mot Belgien, säger coachen Göran Persson. Vi behöver lyckas bättre i servemottagningen och förbättra effektiviteten i vårt anfallsspel. Killarna gav verkligen allt idag och att spela inför en sådan publik och ljudvolym är något de aldrig gjort förut och de klarade av den pressen mycket bra, avslutar Persson.

Aldis Jaundzeikars i den svenska tränarstaben tycker också att alla fightades riktigt bra.

-Hela laget kämpade stenhårt, men vi gör några enkla misstag som har avgörande betydelse för matchens utgång, menar han.

16.00 svensk tid på lördagen väntar nästa match då Belgien står på andra sidan nätet. Matchen kan följas på livescore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och streamas även på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sverige - Portugal 2-3 (25-22, 16-25, 26-24, 18-25, 15-17)
Matchfakta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 


Fullsatt när Portugal besegrade Sverige

Fler nyheter

Publicerad: 2014-04-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer