Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

En förlust och en vinst avslutar Ungernturneringen

De två avslutande dagarna i Ungern bjöd på fortsatt bra spel från Sveriges sida och det ledde även till en rättvis seger mot Israel. Det svenska herrlandslaget avslutade därmed vänskapsturneringen i Ungern med två segrar och en förlust. Turneringen var en del i uppladdningen inför stundande EM-kval 9-11 maj i Makedonien.

Under lördagen spelade Sverige mot Rumänien, ett lag som Sverige senast i höstas slog när vi hade fullt manskap. Rumänien är värda all respekt då de är ett mycket bra lag med många spelare ute i Europa i olika ligor. Mot Rumänien så valde ändå Sveriges förbundskapten att flytta runt en del jämfört med matchen mot Ungern för att ge fler spelare chansen att visa att man vill vara med och bidra vid det kommande EM-kvalet som börjar på torsdag.

Nytt lag på plan

Fredric Gustavsson, David Pettersson, Jakob Wijk-Tegenroth, Staffan Blomgren och Andreas Eriksson kom in i uppställningen under större delen av matchen så det var alltså ett i stort sett helt nytt lag som Sverige ställde på planen. Den nya uppställningen behövde en liten stund att acklimatisera sig men när grabbarna kom igång så spelade de ett mycket fint lagspel precis som Sverige gjorde dagen innan med disciplinerat block och försvarsspel, samt stort hjärta.
Sverige – Rumänien 1-3 (23-25, 20-25, 25-22, 16-25).

Extra plus går till debutantcentern David Pettersson spelade ett dominant anfallsspel med hög effektivitet, till vänsterspikern Staffan Blomgren som hade mycket fin statistik i både mottag och anfall, samt till passaren Andreas Eriksson gick från matchen med hela 7 block!

Bästa poängplockare: Fredric Gustavsson 17 poäng följt av David Pettersson på 11 poäng.

Vinst mot Israel

På söndagen så var det sen dags för Israel som Sverige mötte i höstas under VM-kvalet. Den gången blev det förlust men känslan var inte densamma den här gången utan killarna kände att vi med rätt spel hade goda chanser och de levererade även under matchen.

Sverige – Israel 3-1 (25-20, 16-25, 25-21, 25-23) blev siffrorna i denna match där första och tredje set var stabila från svenskt håll, medan fjärde set bjöd på lite nerv. Något som grabbarna dock redde ut fint. Ännu en match med fint block- och försvarsspel bjöd Sverige på och precis som i första matchen mot Ungern så har vi även mycket disciplinerat mottagsspel där vi släpper till väldigt få ess även under stor press och därmed kan hitta lösningar för att skapa egna poäng.

Precis som mot Ungern så var Martin Larssons spel tillsammans med Dardan Lushtaku ett glädjeämne då ännu en motståndare hade väldigt svårt med deras extremt snabba spel bakåt. Något som leder till många spektakulära avslut på högerkanten. 19 anfallspoäng på 33 pass från Larsson.  Detta möjliggörs förstås av den fina mottagningen och den ledde även till en bra dag för centrarna som båda var mycket effektiva. 19 kills på 26 pass sammanlagt mellan centrarna. Bästa poängplockare i Sverige: Martin Larsson 21 poäng, Erik Sundberg 17 poäng.

Avslutande tankar från förbundskapten Johan Isacsson:

-Jag är mycket nöjd med grabbarnas insatser och vi har fått många bra svar från dem inför det kommande kvalet. Den här turneringen har varit väldigt givande och det behövs fler såndana här turneringar utanför CEV´s kvalsystem. Matcher som inte bara är vanliga träningsmatcher utan som ger lite extra tävlingsnerv. Det är något som försvunnit mycket de senaste 10 åren. Den här turneringen har varit mycket välorganiserad och proffsig och den ger samma dagsrytm som en riktig kvalturnering skulle göra vilket förbereder spelarna inför vad som komma skall.

EM-kvalet – resultat, statistik mm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-05-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer