Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige vann stort över Danmark

Vinsten innebär att Sverige är sensationellt nära vidareavancemang. Danmark höll jämna steg i första set men fick sedan ge sig när det svenska laget marscherade fram på obönhörligt vis (28-26, 25-18, 25-17). Nu är det upp till Vitryssland att vinna över Turkiet med 3-1 eller 3-0 för att Sverige ska gå vidare som tvåa i gruppen.

Förustättningarna inför matchen var alldeles klara. Sveriges herrlandslag behövde vinna med 3-0 eller 3-1 samtidigt som Vitryssland skulle behöva vinna sin match mot Turkiet med samma setsiffror. Så här bra läge i kval inför Europeiska Mästerskapen har herrlandslaget inte haft på bra många år, så trots en helg som alldeles säkert satt sina spår i benen var det ett mycket målmedvetet och taggat lag som klev ut på planen i blågula färger. Nu skulle Sverige göra sitt först, för att sedan följa gruppens sista match med spänning.

Jämn inledning

Det första setet var en katt och råttalek där båda lagen turades om om att föra matchen. Det svenska laget fastnar i en position men kommer sedan ur den och avslutar starkt. Staffan Blomgren, som är välbekant med dansk volleyboll, spelade idag istället för Arno Slipac på vänsterkanten - och det gjorde han bra. Så bra att när lagen gått upp bortom 25-poängsstrecket och Sverige hade matchboll vid 27-26, var Blomgren kylig nog att rulla in bollen för att avgöra det första setet till svensk favör. Lagledare Claes-Göran Eriksson berättar:

- Arno hade lite känningar i kroppen innan matchen och Staffan har förtjänat en chans, och den tog förvaltade han bra.

Sverige tog över taktpinnen

I andra perioden gick det desto lättare. Sveriges idoga anfäktning var mer än Danmark kunde hantera och Sverige skapade snabbt en ledning. Avståndet växte allteftersom setet fortgick och när Sverige bärgade setvinsten vid 25-18 stod det klart hur resten av matchen skulle gå.

Det fina spelet fortsatte i tredje och Sverige öppnade starkt. 4-0 blev snabbt 8-1 i första tekniska time-outen. Trots att laget fastnade i en rotation och släppte upp Danmark kunde Sverige åter ta tag i handlingarna och utöka ledningen igen. Via bra block och defense, samt imponerande effektivitet av centrarna plus Marcus Nilsson som plockade (totalt) 28 poäng för Sverige kunde setet, därmed, matchen avslutas med 25-17.

- Vi kämpar väldigt bra idag, vi vänder upp många bollar som vi vinner och det är oerhört kul att se - Anton Wijk Tegenroth gör sin bästa match idag i egenskap av lagets libero, säger Claes-Göran Eriksson.

Sverige går vidare!

I och med att Vitryssland vann mot Turkiet blir Sverige grupptvåa och går därmed vidare till nästa kvalomgång där två matcher mot Estland är att vänta.

Statistik Sverige - Danmark Länk till annan webbplats.

Mer om EM-turneringen Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-06-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer