Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klart för semifinal

Idag har gruppspelet avgjorts i Nevza Championship. Sverige gick segrande ur grupp B efter 3-0 mot både England och Norge och är nu direktkvalificerade till semifinal där tjejerna ställs mot vinnaren i kvartsfinalen mellan Island och England.

Sverige – England 3-0 (25-20, 25-9, 25-18)

Sveriges första match var mot England, ett lag som tidigare under dagen varit nära en skrällseger mot Norge men tillslut förlorade med 3-2 efter att ha tappat en två noll-ledning. Det var alltså ett fräscht Sverige mot ett kanske något utmattat England som stod på banan.

Första set startas med passare Tina Lazaridou, högerspiker Isabelle Haak, vänstrar Anna Haak och Stina Rix, centrar Alma Hurtig och Diana Lundvall och Hanna Remme-Larsen som chef i bakplan på liberopositionen. Setet inleds något trevande, lagen byter boll med varandra men Sverige gör ett ryck till 8-5 innan första tekniska. Detta ryck lyckas de förvalta och utöka hela vägen till 21-12. Då låser sig spelet för svenskorna och England kommer så nära som 23-20 innan Sverige genom två snabba bollar kan avsluta setet. Första set präglas av lite för många misstag från Sverige men det känns ändå kontrollerat.

I andra set får Sverige bästa möjliga start och i passaren Tinas serve går man ifrån till hela 11-0 innan England lyckas bryta. Bra försvarsspel där man kommer till anfall både genom Isabelle Haak och Stina Rix bäddar för att man lyckas så väl. Coach Adrienne Marie låter alla spelare i truppen spela i och samtliga visar att de har på banan att göra då de förvaltar ledningen väl och i mål är det hela 25-9.

Tredje set startas med passare Fanny Andersson, höger Tilda Hellgren, vänstrar Anna Haak och Klara Andersson och centrar Assarina Prutz och Filippa Hansson. Setet inleds trevande fram till första tekniska där man ligger under med 7-8 efter mycket slarv. Efter några väl valda ord av coach Adrienne Marie revanscherar sig dock Sverige gruvligt och i nästa set har man tagit ledning med hela 16-10 tack vare stabilt försvar och några häftiga anfall av Tilda Hellgren och Anna Haak.  Setet fortsätter Sveriges väg och vid 24-18  missar England serven och det blir ett något avslaget firande av första segern.

Sverige gör en godkänd insats men det finns stora förbättringspunkter men en som förtjänar högsta betyg är liberon Hanna som spelar fram 72% av de 18 servemottagning hon gör perfekt, samtidigt som hon gör många svettiga försvarsräddningar och hela tiden kommunicerar aktivt med sina medspelare. I anfall är det framförallt Stina som dominerar med 8 poäng och bara en miss på 14 försök.

-This was a very important game to make all the players comfortable on the court and confident in their position. They managed that good and are now prepared for harder tasks, which for sure will come as the tournament continues, berättar coach Adrienne Marie.

Gjorda poäng
12 Anna Haak
10 Stina Rix
8 Isabelle Haak
6 Tilda Hellgren
5 Tina Lazaridou
5 Klara Andersson
4 Diana Lundvall
4 Filippa Hansson
2 Alma Hurtig
1 Assarina Prutz
1 Hanna Remme-Larsen

Sverige – Norge 3-0 (25-18 25-19 25-22)

Klockan 20.00 var det så dags för gruppfinal mellan Sverige och Norge. Förutsättningarna var glasklara, vinnaren direkt till semi vilket dessutom innebär sovmorgon medan förlorarna får ta omvägen via kvartsfinal som spelas på morgonen.

Första set inleds med Tina som passare och Isabelle höger. På vänsterkanten startade Anna och Stina medan Diana och Alma huserade i mitten. Ett taggat Sverige kommer ut på banan och till en början får vi se riktigt fin volleyboll från båda sidor. Setet är en jämn historia där lagen följs åt hela vägen till andra tekniska time-out och vi får se ett stabilt side out-spel där både Norge och Sverige har bra servemottagning och effektiva anfall. Sverige dödar 17 av 23 spikes utan en enda miss vilket ger en effektivitet på hisnande 74%. Detta massiva anfallstryck orkar inte ens ett bra spelande Norge med och till sist rycker Sverige ifrån och vinner med 25-18.

I andra set bjuds det på fler misstag, men eftersom båda lagen missar ungefär lika mycket till en början är det ändå jämnt fram till första tekniska time-outen. Därefter gör Sverige ett ryck fram till 16-10, mycket tack vare strålande centeranfall där passaren tina hittar Alma och Diana på ett förtjänstfullt sätt. Slutet av setet är en avslagen historia och båda lagen blandar hårda spikes med enkla misstag, men Sverige förvaltar sin ledning väl och tar hem setet med 25-19.

Tredje set börjar mindre bra och Sverige går till teknisk time-out med underläge 6-8. Norge som spelat upp sig ordentligt är effektiva i mitten där de gör poäng på alla möjliga och omöjliga vis. På kanterna har de dock svårare att få till det och Sverige får till några härliga block signerade Isabelle Haak samt Assarina Prutz, som kommit in på plan istället för Alma Hurtig. Isabelle spelar dessutom upp sig ytterligare i anfall och gör fantastiska nio anfallspoäng, två block och ett serve-ess it tredje set. Tyvärr strular Sverige till det för sig genom servemissar i fel läge samt några sämre mottagningar och hastigt och lustigt står det 19-22. Då blåser domaren av Norge för skärm efter att Sverige påpekat detta för rättskiparen och därefter tar Sverige fem poäng till av bara farten och tar således hem tredje set med 25-22. Fanny Andersson som kommit in på passarpositionen istället för Tina levererar mycket bra bollar till sina kantspelare, men även till Diana som får dunka in några hårda bollar i mitten.

-Som scout sitter man ju bara och njuter av framförallt första och tredje set där Sverige spelar fantastisk volleyboll. Bra servemottagning, strålande anfall och dessutom gör alla som är på planen betydande insatser. Alma Hurtig dödar samtliga av sina fem pass i mitten och är därigenom i hösta grad delaktig till att vi har hela 49% i anfallseffektivitet genom hela matchen. Likaså lagkapten Diana Lundvall som gör 8 anfallspoäng på 11 försök, säger assisterande coach Arvid Haag.

-A solid performance where the girls really showed how high level they can play at. I really enjoy how aggressive they are in the swings and even if they miss a spike they dare to punch the ball hard again. That is absolutely one of the major keys to the success, förklarar coach Adrienne Marie.

Imorgon spelar tjejerna semifinal klockan 15.30 mot vinnaren i kvartsfinalen mellan Island och England. Båda lagen har visat att de besitter många goda kvalitéer och det krävs en bra prestation av tjejerna för att lyckas vinna oavsett vilket av lagen de ställs emot.

Poäng för Sverige
22 Isabelle Haak
10 Stina Rix
9 Diana Lundvall
9 Anna Haak
5 Alma Hurtig
2 Tilda Hellgren
1 Konstantina Lazaridou
1 Assarina Prutz

Fler nyheter

Publicerad: 2014-10-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer