Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Silver efter förlust mot starkt Finland!

I dagens final av Nevza U17 Championship fick Sverige se sig besegrat av ett finskt lag som visade sig från sin bästa sida. Stabilt grundspel och kraftfulla anfall gjorde att Finland drog längsta stråt och vann med 3-0 (25-15 25-18 25-19)

I dagens final av Nevza U17 Championship fick Sverige se sig besegrade av ett finskt lag som idag visade sig från sin bästa sida. Stabilt grundspel och kraftfulla anfall gjorde att FInland drog längsta stråt mot de svenska tjejerna och vann med 3-0 (25-15, 25-18, 25-19)

Det var ett taggat men lite nervöst Sverige som klev ut på banan. Smått tagna av stundens allvar blir tjejerna något överrumplade av det finska maskineriet som maler på i serve och anfall, och Finland gör direkt ett ryck som de under setets gång utökar. I slutet av setet hittar de svenska tjejerna sitt spel och trots 15-25 har man ändå positiva vibbar in i andra set.

I set två spelar Sverige upp sig, men Finland höjer sig å sin sida till en nästan omänskligt hög nivå. 16 anfallspoäng och bara en miss tillsammans med bra servepress gör att Sverige som även de spelat upp sig får en tuff resa. I mitten av setet tar Sverige dock några raka poäng men vid 17-21 får Danmark poäng på en svensk touch som ingen kände vid sig, och istället för 18-21 blir det 17-22 vilket gör att luften går ur.

I tredje set försöker coach Robert Söderberg få till en förändring och flyttar över Isabelle Haak från sin normala position som högerspiker till vänsterkanten. Setet börjar bra och Sverige tar tre av de fyra första bollarna, men några riktigt bra serveserier från finskorna gör att Sverige återigen hamnar på efterkälken. Finland rycker ifrån till 24-15 när Sverige plötsligt vaknar och tar fyra raka pinnar. Två av dessa tror finskorna att de vunnit och rusar ut på planen, men de får snällt återvända när domarna visar poäng Sverige. Sverige orkar tyvärr inte hämta upp allting och vid ställning 24-19 får lagkaptenen i Finland Ronja Heikkiniemi dundra in matchbollen.

Sverige gör på inget sätt en dålig insats. Det är helt enkelt ett bättre Finland vi möter och för att ha en chans mot sådant motstånd måste alla spela på topp, och kanske mer därtill. Idag gjorde vi inte det utan Finland får bra kontroll på oss redan från början och ger oss aldrig chansen att hitta flytet. Trots förlust med 0-3 fanns det vissa glädjeämnen. Bland annat Ebba Ekblad som likt tidigare i turneringen går som en klocka i anfall och att Isabelle Haak, mest känd för sina massiva spikes, lyckas riktigt bra i servemottagning när hon kliver över på vänsterkanten. 

-Vi har gått igenom hela turneringen på ett bra sätt. Vi har haft få misstag och ändå vågat panga på i många lägen, vilket var ett av målen vi hade. Det har varit mycket energi både på planen och från bänken, vilket är viktigt framförallt i motgång. Hela laget har bidragit till silvermedaljen, som vi säkert kommer vara riktigt stolta över när vi smält finalförlusten sammanfattar lagkapten Filippa Ström.

På prisutdelningen fick så tjejerna välförtjänt ta emot sina medaljer och Isabelle Haak utsågs till både turneringens bästa högerspiker samt MVP.  

Poäng för Sverige
Isabelle Haak, 19
Ebba Ekblad, 5
Sofia Andersson, 4
Filippa Ström, 3
Emmy Andersson, 3
Hanna Eriksson, 3 

Fler nyheter

Publicerad: 2014-11-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer