Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tre svenska lag bland Nordens bästa

I helgen avgörs Nordiska klubblagsmästerskapen där Engelholm, Linköping och Falkenberg är med från Sverige. Herrarnas finalrunda spelas i Linköping, damernas i Holte, Danmark.

- Det här är en bra chans för oss att få internationellt motstånd, vi har haft fullt fokus på det här och på Grand Prix sedan december. Vi har tränat på vissa saker som vi behöver nå upp till för att prestera bra i helgen, säger P-A Sääf, tränare för Engelholms damlag.

Norska meriterade lag

Det unga Engelholm har gått som tåget hela säsongen, 18 segrar på lika många matcher i grundserien i Elitserien, lägg därtill seger på Grand Prix i januari.

- Nu blir det tufft motstånd i Danmark, med framförallt de norska lagen Stod Volley och Oslo Volley. Stod Volley är en fantastisk klubb med både finansiella tillgångar och många utländska spelare i truppen. De är med i CEV Challenge Cup där de nu är i kvartsfinalspel, så visst är det häftigt motstånd. Vi får en värdemätare helt enkelt, säger P-A Sääf.

Linköpings sporthall spelplats för herrarna

Linköpings VC arrangerar finalspelet för de sex lagen som tagit sig till final på herrsidan.

- Spelarna är taggade över att få spela finalspel och över chansen att bli bäst i Norden. En merit för spelare som bär på proffsdrömmar. Det känns fantastiskt inspirerande, LVC har gått som tåget och är i bra form, säger klubbens ordförande Bosse Kindgren.

Redan på fredag kl 17 inleds de första matcherna i Sporthallen. Finalen går på söndag kl 14.30

- Nu förbereder sig spelarna för att spela på hemmaplan medan tränarna funderar på hur de bäst ska disponera laget att orka med tre matcher på tre dagar. Vi vill ju vinna ännu en titel, att bli nordisk klubbmästare!, säger Kindgren.

En titel att försvara

Det andra svenska herrlaget, Falkenberg, tog titeln i fjol, och har nu möjlighet att försvara den.

- Det är en utmaning som vi ser fram emot. Alla 6 lag håller bra klass och vet vad som krävs för att vinna tuffa matcher mot bra motstånd. De två lag som är i bäst form just nu och kan behålla lagkonceptet under stress kommer gå vidare och kunna ta hem pokalen, säger Falkenbergs tränar Patrick Aparicio.

Hur har ni förberett er?

- Tre tuffa matcher på tre dagar är ingen lätt uppgift. Vi har redan spelat 7 matcher i januari och nästan alla mot topplag. Vi har ibland tränat dagen innan och efter match för att förbereda killarna både fysiskt och mentalt. 

Hur viktigt är det att spela Nordiska klubblagsmästerskapen?

- Att delta i NCC är väldigt viktigt och en av säsongens höjdpunkter! Det är inspirerande att mäta sig mot andra topplag i Norden och roligt att möta lag som man inte känner så väl. Det är en stor bonus att spela om en titel under perioden mellan Grand Prix och SM-slutspelet

Vad är målsättningen för laget?

- Fokus för laget är helt enkelt att ta en match i taget, annars blir det för tungt mentalt. Det finns ett nytt spelformat i år där 6 lag är delade i två grupper. Målet är att vinna gruppen så vi kan spela finalen på söndag och har en chans att försvara förra årets titel, avslutar Patrick Aparicio, tränare i Falkenberg.

Följ uppdateringarna på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på volleyboll.se Länk till annan webbplats.

Läs mer om herrarnas finalspel i Linköping på LVC:s sajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2015-01-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer