Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U17-landslagen på vinnarspåret

Nevza Championship inleddes på bästa sätt för de svenska ungdomslandslagen. Tjejerna besegrade efter besvär England med 3-1 medan killarna enkelt avfärdade Island med 3-0.

Sverige-England 3-1 (25-14,21-25,25-21,25-22)

Nevza Championship inleddes på torsdagskvällen med match mellan Sverige och hemmatjejerna från England. Efter en nervös inledning på båda sidor av nätet är det Sverige som tar kommandot i setet.  Från mitten av setet är det bara ett lag på banan. Sverige har fin effektivitet med få misstag samtidigt som England bjuder på en del misstag. Evelina Granberg är setets svenska med fyra egna poäng och vi minns också Erika Lindqvists monsterblock på setbollen.

I andra set är förvandlingen total. England rivstartar men behöver i ärlighetens namn inte gör mycket själva i inledningen. Sex av de sju första bollarna som hemmatjejerna vinner är misstag från slarviga bålågula spelare. Servemottagningen som hittills varit godkänd börjar nu få slita mer med de engelska servarna. Underläget är så stort som 6-15 innan man börjar hitta tillbaka till ett spel med högre effektivitet och stabilitet. Man kommer dock inte riktigt nära men snyggar till siffrorna något efter att ha gjort en bra avslutning.

Det så viktiga tredje setet inleds med ett servebombardemang från Englands stjärna Kaashoek som tar sitt lag till snabb ledning med 5-2. Sverige behåller dock lugnet och när misstagen så småningom börjar droppa in från engelskornas sida och man själv får igång sitt servespel så rinner siffrorna iväg till svensk fördel. 18-9 och 21-12 är ledningen som känns bergsäker. Man faller dock tillbaka till gamla synder med för många misstag och vips är England sånär ikapp. Vid ställningen 23-21 kliver kapten Sofia Andersson in och slår in ett anfall varpå Vilma Andersson som kommit in och tagit över passarsysslan, avslutar med ett serveess.

Fjärde set börjar likt det jobbiga mönster som synts tidigare i matchen. Denna gång går England fram till 7-2 innan Sofia Stiernström närmast på egen hand tar sitt lag ikapp. I hennes serve tar Sverige sex raka pinnar efter bland annat fyra ess av Sofia. Sverige som nu har energin tillbaka i laget går ifrån till 17-10 och hejas nu på av de svenska killarna som kommer direkt från sin 3-0 seger mot Island. Men som så många gånger tidigare i matchen svänger det hela igen. England gör det hela riktigt nervöst för de svenska fansen genom att spela inspirerat och gnager sig ikapp till 22-22. Här kliver dock Hanna Hellvig fram. Efter att ha haft det tyngre under setet sätter hon bollen till 23-22 med ett anfall från vänsterkanten. Efter ett misstag från England essar sen Hanna hem set- och matchbollen till svensk seger.

Matchen är i svajigaste laget för en tränares hjärta och mängden misstag ger motståndarna chansen att komma tillbaka in i matchen. Anfallsspelet har det bitvis tungt och mottagningen likaså. Servespelet räddar dock det svenska laget under långa stunder och block/defense är under perioder riktigt bra. Väldigt skönt att ha kommit igenom denna tuffa premiärmatch med tre poäng. Nu ser vi fram emot fredagens fortsatta gruppspel mot Norge och Danmark.

Bäst i det svenska laget var centrarna Sofia Stiernström och Evelina Granberg tillsammans med passare Vilma Andersson.  Poängbäst var Sofia Andersson med 15 poäng följt av Hanna Hellvig med 11 och Evelina Granberg med 9.

 

Sverige-Island 3-0 (25-18,25-16,26-16)

 

Första dagen gav full pott.

Första dagen av fyra är avklarad och summeras med trepoängsvinst för både killarna och tjejerna. Killarna ställdes mot Färöarna i vad som var första landslagsmatchen för merparten av grabbarna.

 

Debutnerverna lyste igenom lite i början av matchen och de svenska killarna inledde med flera egna misstag som blev poänggivande för Färöarna. Men efter första tekniska timeouten blev det bättre och Sverige vann första set med 25-18. Killarna visade matchen igenom att de är på plats som ett lag och energinivån var hög både på och vid sidan om planen. Misstagen fortsatte att vara lite för många matchen igenom men det kompenserades med bra mittenspel och servar som skapade problem hos Färöarna. Matchen slutade 25-18, 25-21, 25-16. Coach Aldis Jaundzeikars säger vidare att med tanke på den långa dagen så var det roligt att se att killarna hade så bra energi. Det var också glädjande att alla spelarna fick speltid och tog vara på möjligheten genom att spela bra. De som kom in bidrog till segern. Dock är det så att Färöarna inte är någon förhandsfavorit och vi behöver höja vårt spel ett steg och minska misstagen för att ha chans att vinna mot de bästa lagen.

Imorgon Möter Sverige först Island 12:00 och spelar sedan en potentiell gruppfinal 17:00 mot Danmark.           

Fler nyheter

Publicerad: 2015-10-30

Senast uppdaterad: 2015-10-30

Visa fler nyheter

Sponsorer