Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Diana Lundvall i Tyskland med volleybollen i fokus

I våras tog hon studenten efter tre års studier på Riksidrottsgymnasiet i Falköping. Nu har Diana Lundvall flyttat till Tyskland för att kunna satsa fullt ut på volleybollen. Hon är med i utvecklingslaget i Rote Raben Vilsbiburg som spelar i Bundesliga 2.

- Mitt mål med volleybollen har alltid varit att spela utomlands, jag fick chansen och tog den. Har alltid velat uppleva hur det är att vara proffs, att bara träna, sova, äta och utvecklas så mycket det går under en säsong. Träningsmöjligheterna som fanns här i Tyskland kunde ingen svensk klubb erbjuda så beslutet var väl ganska lätt att ta, säger Diana.

Du är med i utvecklingslaget som spelar i andradivisionen. Vad innebär det?

- Att spela med ett utvecklingslag i Bundesliga 2 innebär att vi har lagträningar tre gånger i veckan, där äldre och mer rutinerade spelare är med och tränar. Utöver dessa tre pass tränar de yngre och mer orutinerade spelarna tillsammans med liknande spelare från vår partnerklubb två gånger i veckan.

Diana tränar 2-3 timmar boll varje morgon, 2 timmar boll på eftermiddagen och gympass, och specialpass flera gånger i veckan.

- Jag tränar lite mer än vad en vanlig spelare i utvecklingslaget gör. En månad efter att jag kommit hit fick jag frågan om att träna med förstalaget som spelar i Bundesliga 1 samt CEV Challenge cup. Jag tvekade inte en sekund, det blir en del timmar i hallen men än så länge är det lika kul som i början då jag kom.

”Nervöst och läskigt inför avresa”

- Att komma till Tyskland direkt från gymnasiet var ett stort steg. Jag visste inget om mina lagkamrater, vilken nivå inom idrotten de hade, hur kulturen är här eller hur man talar språket. Så det var ganska pirrigt att åka till ett helt nytt ställe. Som tur är kände jag tränaren Jonne Johansson innan jag kom, det hjälpte väldigt mycket. Men det var självklart nervöst och lite läskigt att sätta sig på planet mot Tyskland. 

Jämn hög nivå i Bundesliga

Diana berättare vidare att nivån i Bundesliga 2 skiljer sig från Elitserien. Alla spelare har en väldigt stabil grund att stå på, de vet vad de håller på med. Alla lagen i ligan håller en jämn och hög nivå, det finns inget lag som är mycket sämre än det andra. Spelet i sig är snabbare, servepressen är högra och spikeandet definitivt hårdare.

Fler åskådare i andraligan i Tyskland

- Ännu en skillnad är intresset för sporten. Trots att vi spelar i andraligan så har vi spelat inför över 300 åskådare då vissa lag har deras första lag i andraligan. Trycket från läktaren är annorlunda från Elitserien, vilket jag personligen tycker är jättekul.

Spelade mot Kinas andra bästa lag

Vad har du för målsättning med säsongen?

- Att utvecklas mycket i spelförståelse, fysik och teknik. Just nu vill jag fortsätta även nästa säsong, jag hoppas att mina prestationer gör det möjligt. Jag hoppas på att antingen kunna stanna här och ta mig upp som tolfte eller trettonde spelare i första laget eller att fortsätta i någon annan klubb ute i Europa. Jag fick spela med förstalaget under försäsongen litegrann då de hade en center som var iväg på EM och en som var skadad, då fick jag hoppa in och spela två matcher mot Shanghai, Kinas andra bästa lag. Det var superhäftigt och jag presterade bra, kortsiktigt hoppas jag även på att säsongen kan utveckla mig till en bättre spelare som har mer att ge till landslaget om jag blir kallad till EM-kvaltruppen till våren.

Hur trivs du i Tyskland?

- Jättebra, jag är väldigt nöjd med mitt beslut. Självklart saknar man familjen och vännerna hemma i Sverige men har lärt känna så mycket nytt och trevligt folk här så det har hjälpt massor. Mitt lag är underbart, goa människor i min omgivning så jag kan verkligen inte klaga. Även riktigt coolt att få träna med 12 proffs i ett och samma lag, vissa som tagit medaljer inom EM, VM och OS, sjukt häftigt att få träna med dem. I det stora hela är allt oerhört bra, känns som jag lever ett ganska lyxigt liv så jag har inget att klaga över. Hade jag fått chansen igen hade jag tagit den! Avslutar Diana Lundvall.

Följ hennes framfart i Rote Raben Vilsbiburg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2015-12-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer