Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Wilhelm Nilsson finalspelar i Portugal

I kväll, fredag, inleder Wilhelm Nilsson och hans portugisiska klubb A.J.F. Bastardo finalserien mot storklubben Benfica. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med den svenske centern om den kommande finalserien, livet på Azorerna och vad som händer när kontraktet löper ut.

I februari blev det klart. A.J.F. Bastardo, med förre Falkenbergsspelaren Wilhelm Nilsson i laget, krönte sin fina säsong genom att ta sig till final.

– Det känns fantastiskt bra. Det var ett uttalat mål från början som vi fick förklarat för oss av presidenten redan innan säsongen började. Det var inget annat än final som gällde, säger Wilhelm Nilsson till volleyboll.se.

Till sin stora förtret har man dock fått vänta nästan en månad på att finalmotståndaren, storklubben Benfica, ska kunna ställa upp på andra sidan nätet.
– Första finalmatchen skulle ha spelats den 28 februari, men Benfica ville inte spela då på grund av Europaspel, och då brukar få som de vill. Det är synd. Slutspelskänslan har kommit av sig lite för min del. Det känns trist. Vi försökte så gott vi kunde, men det är som det är, konstaterar Nilsson.

Toppar och dalar

Nilsson blickar tillbaka på en säsong som varit en berg- och dalbana på psykiskt och fysiskt.
– Första halvan av säsongen gick väldigt bra för min del. Jag spelade hela tiden och kände mig bra i kroppen. Strax innan jul skadade jag dock axeln, och fick kämpa med den till ganska nyligen. Januari och februari blev det inte så mycket spel. Den senaste månaden har jag äntligen tränat för fullt och tanken var att jag skulle vara med i cupfinalen förra veckan, men då blev jag plötsligt matförgiftad. Som ett resultat av det tappade jag över fyra kilo. Man kan säga att det varit en ganska orolig andra halva på säsongen.

Är du redo för spel inför finalerna?
– Jag ligger fortfarande minus två kilo, men har tränat för fullt sedan en vecka tillbaka och känner mig helt okej. Jag hoppas på att få spela.

Nilsson tror att man har goda chanser att ta hem hela mästerskapet, men konstaterar samtidigt att Benfica får bära favoritskapet.
– Inget snack. Det är en storklubb, som just åkt ut i semifinal i Europacupen. Men vi vet att vi kan slå dem. Det gjorde vi i grundserien, på bortaplan. För egen del känns det också bra. Jag gjorde min kanske bäst match för säsongen mot just dem, precis innan jag blev skadad.

Hur är livet i Portugal?
– Jag trivs bra. Det är ett skönt klimat och att gå runt i t-shirt under vintermånaderna är inte direkt något jag klagar över. Men ibland känns det lite för litet. Det bor inte mer än 50 000 invånare här och tar 30 minuter att resa från ena sidan av ön till den andra. För en 22-årig kille som mig kan det kännas lite långsamt. Å andra sidan är det kanske det optimala. Det blir inte så mycket annat än att äta, träna och sova.
– Det var ett ganska lagom steg att ta. Ligan håller en bättre nivå än Elitserien och har dessutom fler träningstimmar. Övergången har inte direkt varit som natt och dag, det känns snarare som ett lagom steg. Vi tränar lite annorlunda här, med fler repetitioner - och träningar utan poängräkning.

Nilssons kontrakt sträcker sig säsongen ut. Vad som händer därefter är ännu oklart:
– Inget är klart än så länge. Vi har inte pratat så mycket om det. Vi får se vad som händer. Jag håller alla dörrar öppna och snart är det landslagsperiod, vilket brukar vara ett bra skyltfönster.

LÄS MER
Landskamp mot Danmark inviger Mikasa Challenge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Haak mot Europaäventyr - byter Engelholm mot Frankrike Länk till annan webbplats.

Elitseriesvepet: Habo skrällde mot Falkenberg Länk till annan webbplats.

Här är alla nominerade till Årets utmärkelser Länk till annan webbplats.

Här är bruttotruppen inför EM-kvalet Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-03-25

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer