Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

En boll från turneringssegern - då vände Österrike

Sverige slutar trea i fyrnationsturneringen i Ungern. Det står klart sedan Österrike vänt 2-0-underläge till seger under söndagskvällen. I en intervju med volleyboll.se sammanfattar förbundskapten Johan Isacsson den gångna helgens insats.

Herrlandslagets äventyr i Ungern går mot sitt slut. Söndagskvällens drabbning med Österrike markerade den tredje och sista matchen i fyrnationsturneringen Alba Regia Gala.

Sverige kom stärkt till bataljen efter lördagskvällens övertygande 3-0-överkörning mot värdnationen Ungern. Faktum är att Blågult hade chans att spela hem hela turneringen vid seger. Och det började bra, nästan oförskämt bra.

Österrikarna, som inte hade förlorat mer än ett enda set fram till dagens möte med Sverige, hade enormt svårt att hänga med inledningsvis. Isacssons mannar dundrade snabbt ifrån och plockade hem första set med hela 25-13. De rödklädda vaknade visserligen i akten därpå, men det var fortsatt Sverige som höll i taktpinnen. 25-21 talar sitt tydliga språk.
- Det var utskåpning i början, konstarerar förbundskapten Johan Isacsson när volleyboll.se når honom efter matchen.

Precis som mot Bulgarien, i turneringens inledande match, skulle motståndarna dock både vända och vinna. Först kvitterade de till 1-2 via 25-21, sedan räddade de en svensk matchboll i akten därpå och följde dessutom upp med att trycka in 27-25 till 2-2.
- Vi tappade spelet och då gick det som det gick. Till skillnad från matchen mot Bulgarien var det dock inte bensinen som tog slut, fortsätter "Joe".

Österrike fortsatte rida på framgångsvågen i femte, avgörande set. Laget ledde från start till mål och kunde säkra segern via 15-11.
- Självklart borde vi vinna den här matchen. Särskilt när vi har matchboll och allt, säger förbundskaptenen.

För andra gången på tre dagar tappade Sverige 2-0-ledning till 2-3-förlust. Isacsson erkänner visserligen att det svider, men konstaterar samtidigt att man inte ska dra allt för stora växlar av det hela:
- Det klart att det är trist, man vill ju alltid vinna. Men det går inte att utläsa särskilt mycket från en sådan här förlust. Vi rullade - som planerat - runt på många spelare. Många killar fick fem set i kroppen, och det var det viktigaste.

Förlusten innebär att Sverige slutar trea i turneringen, på lika många poäng som tvåan Bulgarien. Ett gott resultat, enligt "Joe" Isacsson:
- Det spelet vi visat upp många gånger den här turneringen... helt ärligt trodde jag inte att vi hade det i oss redan nu. Fantastiskt kul att se. Jag är supernöjd!

Herrlandslaget stannar i Ungern ytterligare en dag innan man beger sig till Georgien för EM-kvalets första omgång. Väl där väntar matcher mot värdnationen samt Azerbajdzjan och Schweiz. Isacsson har klart för sig vad som måste bli bättre till dess:
- Rent spelmässigt är vi redan på rätt nivå, men nu är det andra variabler man måste ta i beräkning. Det blir en helt annan press och stressnivå när det verkligen gäller, och då gäller det att vi reser oss och antar utmaningen. Vi har tillräckligt många vinnarskallar för att greja avancemang.

Matchfakta
Sverige 2-3 Österrike
(25-13, 25-21, 21-25, 25-27, 11-15) 

Turneringen - dag för dag
2016-05-13 - Sverige 2-3 Bulgarien
2016-05-14 - Sverige 3-0 Ungern
2016-05-15 - Sverige 2-3 Österrike

Truppen, just nu
Passare:
Dardan Lushtaku, Falkenbergs VK
Andreas Eriksson, VK Karlovarsko, CZE

Libero:
Anton Wijk-Tegenrot, Hylte/Halmstad Volley
Johan Eriksson, Falkenbergs VK

Centrar:
Jens Ahremark, Hylte/Halmstad Volley
Wilhelm Nilsson, Jovens Fonte Bastardo, POR
David Pettersson, VBC Waremme, BEL
Philip Pettersson, Hylte/Halmstad Volley

Högerspikers:
Martin Larsson, Linköpings VC
Fredric Gustafsson, Perungan Pojat RY, FIN

Vänsterspikers:
Erik Sundberg, Linköpings VC
Arno Slipac, Falkenbergs VK
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad Volley
Staffan Blomgren, Sollentuna VK

Notering: Två namn ska bort innan herrlandslaget åker till Georgien. 

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes-Göran Eriksson, Team Manager
Almir Ljutovac, Assisterande tränare
Sebastian El Ghaly, Fysio och kiropraktor
Andreas Bengtsson, Statistiker 

Fler nyheter

Publicerad: 2016-05-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer