Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige utslaget ur EM-kvalet - efter galet poängdrama

Drömmen om fortsatt EM-kvalande är krossad för Sveriges volleybolldamer efter en riktig rysare under söndagskvällen. Värdnationen Estland blev för tuff i gruppfinalen och avgick med segern, 3-2 (16-25, 17-25, 25-16, 25-17, 18-16).

Hoppet levde dock om att Sverige, trots förlusten, kunde placera sig som bästa grupptvåa. Efter en stunds sammanställning stod dessvärre klart att laget föll på mållinjen.

Montenegro, som blev tvåa i pool B, slutade nämligen på lika många vunna matcher, lika många poäng och samma Match Sets Quotient/Ratio (antalet vunna set dividerat med antalet förlorade set) som Sverige, men hade samlat ihop till snäppet högre Match Points Quotient/Ratio (antalet vunna poäng dividerat med antalet förlorade poäng) och tog sig därmed vidare till nästa runda som bästa grupptvåa.

I praktiken hade det räckt med ytterligare fem inspelade matchpoäng under de sammanlagt tre kvalmatcherna för att det istället skulle blivit svenskt avancemang. Surt sa räven.
- Det här är idrott. Det är sådant som händer, konstaterar förbundskapten Ismo Peltoarvo efter matchen.

Det som grämer honom mest är dock inte dagens förlorade gruppfinal. Istället är det gårdagens seger mot Luxemburg.
- Där borde vi ha gjort ett bättre jobb och sett till att förlora färre bollar än vad vi gjorde. Hade vi grejat det så hade vi varit vidare nu. Men så kan det vara.

Sverige inledde annars starkt i dagens drabbning och tog övertygande hem både första och andra set via 25-16, 25-17. Men värdnationen vaknade, vände och vann efter att ha burits fram av hemmapubliken i den fullsatta arenan.
- Vi hade bra koll på dem i början och spelade bra, samtidigt som vi hade en hel del flyt. Estland spelade försiktigt och blev stressade. Men i tredje set kom de in i matchen och kunde spela ut på ett helt annat sätt, och då var det vår tur att vara försiktiga.

Femte, avgörande set bjöd på massvis med långa, psykologiska bollar. Lagen följdes åt hela vägen till 13-13. Väl där turades man om att skaffa sig matchbollar, innan Estland kunde avgöra via 18-16.

Förbundskaptenen är besviken över uttåget ur EM-kvalet, men konstaterar samtidigt att landslagsmånaden varit en framgång:
- Det finns mycket att jobba på och ta lärdom av. Inte minst att alla bollar är viktiga. Samtidigt har vi haft många spelare som gjort fantastiskt bra ifrån sig och som bjudit på häftiga grejer. Som helhet har det var en bra period.

Sedan laget samlades i början av maj har det blivit sammanlagt sex segrar och en förlust. Noterbart är att Bosnien-Hercegovina, som damlandslaget slog två gånger om tidigare under veckan, gick obesegrade genom pool B och tog sig vidare till nästa kvalrunda.  

Tabeller, matchresultat och ytterligare info om EM-kvalet finns här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta: EM-kval, omgång 1
Spelplats: Estland
Datum: 20-22 maj
Gruppmotståndare: Estland, Danmark och Luxemburg.

Match för match:
2016-05-20: Danmark 1-3 Sverige
2016-05-21: Sverige 3-0 Luxemburg
2016-05-22: Sverige 2-3 Estland

Truppen:
Freja Morén, Lindesberg
Cecilia Hall, Cataño Lancheras - PUR
Jonna Wasserfaller, Hylte/Halmstad
Sofie Sjöberg, Örebro
Anna Harlin, Engelholm
Josephine Tegenfalk, Örebro
Isabelle Haak, Engelholm
Rebecka Lazic, Neruda Volley - ITA
Anna Haak, Univ. of Miami - USA
Diana Lundvall, Rote Raben - GER
Madelene Green, Sollentuna
Alexandra Lazic, Cannes - FRA

Ledarstab:
Ismo Peltoarvo, Förbundskapten
Jonas Svantesson, Assisterade tränare
Anders Håkansson, Team manager
Oskar Vikterlöf, Statistik och scouting
Susanna Piculell, Sjukgymnast

Fler nyheter

Publicerad: 2016-05-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer