Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rapport från landslagsmånaden: "Sammanhållningen gav avancemang"

Landslagsmånaden är över. Då passar volleyboll.se på att ta sig ett snack med herrlandslagets förbundskapten Johan "Joe" Isacsson om veckorna som gått, avancemanget och det kommande kvalmotståndet.

Herrlandslaget har en intensiv månad bakom sig. Två träningsläger och sammanlagt sju matcher avverkades inom loppet av drygt tre veckor. Det hela slutade med avancemang till EM-kvalets andra omgång efter att laget lyckades gå obesegrat genom runda 1. Grunden till succén lades dock redan i maj, under det första träningslägret i Lindesberg.

- Ärligt talat kände jag mig lite ringrostig, så det var väldigt roligt att komma igång igen. Dessutom var det jäkligt skoj att träffa de andra ledarna. Vad gäller spelarna var jag lite oroad för hur mycket träning de skulle palla. Många av dem kom direkt från ett tufft slutspel med många matcher, och nu skulle de helt plötsligt tillbaka in i gymmet och träna stenhårt. Det var helt klart en balansgång. Å ena sidan var vi tvungna att bygga upp fysiken inför det tuffa matchandet som väntade, å andra sidan ville jag inte slita ut dem eller att någon skulle skada sig. Men det gick bra. Efter några dagar började de svara på träningen, säger förbundskapten Johan Isacsson.

Lindesbergslägret avslutades med en tät och välspelad internmatch över fyra set. Trots en intensiv träningsvecka i kroppen tog spelarna tillfället i akt och visade vad de gick för. Och den som tror att tillställningen var avslagen får tänka om. Det fanns en stor skopa prestige att göra upp om, där vinnaren skulle få tillfälle att överösa sina lagkamrater med gliringar. Kanske lika bra då att det hela slutade oavgjort, 2-2.
- Det var en perfekt genomkörare, precis vad spelarna behövde. Jag fick många positiva svar.
- Det var en bra grupp med grym sammanhållning från dag 1, så det var tungt att behöva kapa Tobias (Persson) och Jacob (Link) efter första lägret. Jag vill poängtera att de gjorde ett toppenjobb och att de hade stor del i framgången vi senare nådde.

Ungern nästa

Efter några lediga dagar begav sig den nu 14 man starka truppen vidare till Ungern för att delta i den tredje upplagan av fyrnationsturneringen Alba Regia Gala. Utöver värdnationen väntade matcher mot Bulgarien och Österrike.
- Vi har goda minnen därifrån från tidigare år, så när förfrågan kom så var det ingen tvekan. Det var en lagom svår turnering som gav oss tillfälle att testa alla 14 spelare. Prio var att spela ihop laget, att sätta spelidéen och att se till att alla fick speltid. Och det lyckades vi med.

Laget placerade sig på delad andraplats i turneringen efter 3-0-seger mot Ungern och två 2-3-förluster mot Österrike respektive Bulgarien.
- Vi kunde säkert vunnit även de matcherna om vi satsat fullt med förstauppställningen, men det var inte det viktiga. Vi behövde få riktigt bra genrep, testa nya spelmoment och nya spelare. Som jag sagt tidigare blev jag också positivt överraskad. Laget visade upp en enormt hög högstanivå som jag i ärlighetens namn inte trodde att vi hade i oss. Det var skönt att ha med sig in i EM-kvalet, konstaterar Isacsson.

Tuff inledning slutade med succé

Med tre starka insatser i ryggen vände herrlandslaget blicken mot Georgien, fast beslutna om kvalificera sig som gruppetta. För det krävdes dock idel segrar i de kommande matcherna mot värdnationen samt Schweiz och Azerbajdzjan.

De sistnämnda var det första hindret på vägen. Och det skulle bli en minst sagt tuff drabbning. Sverige lyckades, efter mycket om och men, avgå som segrare via 15-12 i femte, avgörande set.
- Vi hade på känn att det skulle bli riktigt tajt. Inför matchen var det förbaskat svårt att få tag på videomaterial så att vi kunde scouta. De vägrade släppa något från sina träningsmatcher mot Georgien. Som tur var lyckades vi gräva fram matcher från European Games där de gjorde det riktigt bra med femsetare mot både Turkiet och Finland. Där och då förstod vi att vi skulle behöva spela på topp för att besegra dem. Helst hade vi givetvis gått därifrån med tre poäng, men vi var nöjda med att vi över huvud taget lyckades vinna.

Redan dagen därpå väntade ny batalj. Värdnationen Georgien stod för motståndet och kördes över i tre raka set.
- Vi visste att vi skulle vinna ganska enkelt, så jag valde att vila nästan hela förstauppställningen vilket gjorde att de var pigga och fräscha till gruppfinalen.

Ja, för i och med de två inledande segrarna väntade nu direkt avgörande match mot Schweiz. Förutsättningarna var enkla: Vinnaren skulle ta sig direkt till EM-kvalets andra omgång, medan förloraren skulle behöva sätta sitt hopp till att sluta som bästa eller näst bästa grupptvåa. I det svenska lägret var man väl medvetna om att man hade en tuff uppgift framför sig. Schweiz hade gått rent i båda de tidigare matcherna och inte förlorat ett enda set.
- Vi konstaterade att vi var tvungna att spela med stort tålamod, att vi inte skulle hänga med huvudena om det gick emot. Vi lovade varandra att vi skulle ge järnet från första till sista boll. Och det gjorde vi verkligen. Andra och tredje set var helt fantastiska - det bästa jag såg på hela månaden. När vi spelade på den nivån hade schweizarna inte en chans.

Sammhållningen fällde avgörandet

Efter en stentuff femsetare stod Sverige slutligen som gruppsegrare. Avancemanget var säkrat och målet avklarat. Förbundskaptenen hyllar laginsatsen och pekar på faktorn som avgjorde det hela:
- Med så mycket resor, så många matcher och så stor press var det inte konstigt att det blev lite grinigt ibland. Det var inte alltid en dans på rosor, men sammanhållningen var verkligen fantastisk genom hela månaden - och det var den vi vann på i slutändan, skulle jag vilja påstå.

Isacsson väljer dessutom att lyfta fram ett gäng spelare lite extra:
- Alla gjorde verkligen ett kanonjobb, men vi har fyra killar som var "best of the best". Jag vill skicka extra beröm till Erik Sundberg, Martin Larsson, Wilhelm Nilsson och Dardan Lushtaku. De var grymma rakt igenom och stack ut under de här veckorna.
- Dessutom vill jag passa på att tacka min ledarstab som var helt fantastiskt. Helt ärligt var det ett ganska dåligt uppstyrt arrangemang i Georgien, men tack vare teamet kunde jag och Almir (Ljutovac) lägga full fokus på coachandet medan de andra fixade allt runt omkring. De jobbade dag och natt; CG (Eriksson) som kutade runt mest hela tiden för att fixa med käk och transporter, Sebastian (El Ghaly) som såg till att hålla spelarna hela och friska trots det hemska underlaget vi spelade på, och Andreas Bengtsson som scoutide och skötte statistiken exemplariskt. En stor eloge till dem alla.

Nya gruppen spikad

Gruppsegern innebär tog alltså Sverige vidare till EM-kvalets andra runda, som spelas i september. Och gruppen är redan spikad. Utöver Portugal väntar bataljer med grannarna Danmark och Finland. "Joe" ser fram emot vad som komma skall:
- Det känns ovisst, på ett bra sätt. Tittar man på grupperna så finns det ingen jag hellre hade velat hamna i, så det känns som ett drömscenario på sätt och vis. För den sakens skull är det ju dock inga lätta motståndare. Vi förlorade mot Danmark på bortaplan senast, och Finland är grymt bra. Med det sagt känns det verkligen spelbart. Nu gäller det att vi kommer rejält tränade till nästa kvalrunda, att vi får ett bra läger och ett par träningslandskamper i kroppen innan det smäller. Jag förväntar mig att spelarna är hungriga och redo för uppgiften.

Hur långt kan det här laget gå?
- Svårt att säga, det finns så många variabler att ta i beräkning. Men får vi bra matchning och bra träning inför kvalet kan det bli hur bra som helst.

Johan konstaterar att det finns många goda minnen att bära med sig från veckorna som gått:
- Andra och tredje set mot Schweiz var som sagt fantastiska. Vi fick tag i deras högerspelare, som hade varit grym i tidigare matcher, och stängde ned honom totalt. Det gjorde mig jäkligt lycklig att se.
- Men det härligaste var nog ändå hemresa. Vi flög via Istanbul och hade ett fönster på fem timmar innan flyget till Sverige skulle avgå, så jag och Sebasitan (El Ghaly) tog en tur in till staden och umgicks. Landslagsmånaden är kanske inte särskilt lång, men den är förbannat intensiv och innehåller massvis med press. Just därför kändes det jäkligt gott att göra något "normalt" ihop. Vi tog en tur med färjebåten, från den europeiska sidan av Istanbul till den asiatiska, och besökte kvarteren där jag bodde när jag själv var aktiv som proffs. Vi käkade på en grym restaurang och bara njöt. Det var en himla skön känsla och ett perfekt avslut på en intensiv månad.

Landslagsmånaden, maj 2016

Match för match:
2016-05-07: Nord 2-2 Syd (Internmatch)
2016-05-13: Sverige 2-3 Bulgarien (Alba Regia Gala)


2016-05-14: Sverige 3-0 Ungern (Alba Regia Gala)
2016-05-15: Sverige 2-3 Österrike (Alba Regia Gala)
2016-05-19: Sverige 3-2 Azerbajdzjan (EM-kval)
2016-05-20: Sverige 3-0 Gerogien (EM-kval)
2016-05-21: Sverige 3-2 Schweiz (EM-kval)

Truppen som samlades i Lindesberg:

Passare:

 
Dardan Lushtaku, Falkenbergs VK
Andreas Eriksson, VK Karlovarsko, CZE

Libero:


Anton Wijk-Tegenrot, Hylte/Halmstad Volley
Johan Eriksson, Falkenbergs VK

Centrar:


Jens Ahremark, Hylte/Halmstad Volley
Wilhelm Nilsson, Jovens Fonte Bastardo, POR
David Pettersson, VBC Waremme, BEL
Philip Pettersson, Hylte/Halmstad Volley

Högerspikers:


Martin Larsson, Linköpings VC
Fredric Gustafsson, Perungan Pojat RY, FIN
Jacob Link, Lunds VK

Vänsterspikers:


Erik Sundberg, Linköpings VC
Arno Slipac, Falkenbergs VK
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad Volley
Staffan Blomgren, Sollentuna VK
Tobias Persson, Falkenbergs VK

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten


Claes-Göran Eriksson, Team Manager
Almir Ljutovac, Assisterande tränare
Sebastian El Ghaly, Fysio och kiropraktor
Andreas Bengtsson, Statistiker

Fler nyheter

Publicerad: 2016-05-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer