Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Haak redo för debut

I dag, lördag, gör stjärnskottet Isabelle Haak debut för Beziers Angels. I en lååång intervju med Volleyboll.se berättar hon om lagkamraterna, förväntningarna på säsongen och nya livet i Frankrike.

I våras blev det klart. 17-åriga Isabelle Haak, Elitseriens kanske klarast lysande stjärna, bestämde sig för att ta nästa kliv i karriären och testa vingarna i på kontinenten. Valet föll på franska toppklubben Beziers Angels, som slutade tvåa i grundserien förra säsongen.

I slutet av augusti gick flyttlasset tillsammans med mamma Anita. Snart två månader har passerat sedan dess och "Bella" har hunnit göra sig hemmastadd i både klubb och stad:
- Första tiden har varit väldigt bra tycker jag, mycket att göra i början precis när vi kom hit med att göra huset till ett hem. På träningarna den första månaden var vi bara sju stycken då landslagsspelare från både Frankrike och Ungern spelade EM-kval. Det blev mycket kondition för att komma igång igen. Nu har vi installerat oss bra i huset vid stranden och alla spelare har kommit tillbaka till laget!

Hur är klubben, laget och lagkamraterna?
- Klubben är jättebra, det sägs att vi har den bästa supporterklubben i Frankrike inom volleyboll, alla ställer upp och är väldigt tillmötesgående. Det känns som en stor familj!
- Extra kul är att klubben satsar mycket på unga spelare, därav många egna spelare som kommer från Beziérstrakterna. I laget är det jättebra stämning också, alla trivs bra med varandra och vi börjar bli mer trygga i spelet tillsammans.

Rent sportsligt - hur känner du att det går för dig?
- Jag tycker faktiskt att det har gått bra de här första veckorna. Jag känner redan att jag utvecklas mycket. Tränaren är väldigt bra och vill verkligen utveckla alla så mycket som möjligt. Förra årets lag hade en högerkant som bland annat blev MVP i hela franska ligan och som var kapten för franska landslaget. Nu slutade efter förgående säsong. Man kan väl säga att jag har en ganska stor plats att fylla… Men jag antar utmaningen och ser det som en kul utmaning, jag gillar att ha en stor roll i laget och en del press.

Du kombinerar distansstudier med två till tre träningar om dagen. Hur fungerar det?
- Att kombinera distansstudierna med volleybollen är tidskrävande, trots att jag inte går till en skola så behöver jag ändå lägga ner lika mycket tid som alla andra. Skillnaden är att jag kan välja när jag vill göra det. Jag har också ”lektioner” och ett antal timmar jag bör sitta med det varje dag, vilket kan vara jobbigt ibland. Man blir ju trött när man tränar så mycket och det gör det svårare att fokusera på skolan ibland, men även om det kan vara svårt så är systemet väldigt bra och jag tycker om att studera på det här sättet.

Förra året slutade Beziers Angels på andra plats i grundserien. Vad är målet den här säsongen?
- Målet är att i slutet på grundserien ligga någonstans topp fyra, och sen i slutspelet helt enkelt se hur det går. Självklart vill vi vinna och jag tror absolut att det är möjligt.

Vilka mål har du personligen?
- Mitt personliga mål är att utvecklas på alla moment, jag kom hit för jag ville ha större utmaningar och en högre nivå på spelet, vilket det också är. Jag vill såklart göra bra ifrån mig och bidra med poäng och styrka till laget.

Vilka är de största skillnaderna mot Elitserien och Engelholm?
- Nivån är största skillnaden, men även träningsmängden och resurserna. I Ängelholm var det många som gick i skolan och jobbade, då kunde man inte ha två pass om dagen speciellt ofta. De som pluggar anpassar skolan efter träningen och sen har vi även proffs som är här och inte gör något annat än att spela volleyboll. Då finns det fler träningsmöjligheter. De flesta dagar i veckan har vi även tillgång till fysio som kan vara behövligt ibland.

Hur känns det inför premiären? Extra nervöst i och med att det är debut?
- Det är superkul att säsongen äntligen ska börja! Känns som att jag har väntat i evigheter nu, jag är jättetaggad men också lite nervös. Inte så mycket ännu, men nervositeten kommer väl när matchen närmar sig. Det är bra att var lagom nervös!

Vi önskar Isabelle STORT lycka till och hoppas på en fin säsong i Frankrike!

Debutmatchen
Venelles vs Beziers Angels
2016-10-22 - 20:00

Foto: Ruben Lamers

Fler nyheter

Publicerad: 2016-10-22

Senast uppdaterad: 2016-10-22

Visa fler nyheter

Sponsorer