Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Toppuppdrag för Stefan Bernström i Champions League

Under de senaste veckorna har våra internationella domare fått många fina uppdrag i de olika Europacuperna. Detta visar att svenska domare har ett mycket gott anseende runt om i Europa.

De tre europeiska klubblagscuperna har nu avslutat de preliminära omgångarna och nu börjar man närma sig den viktiga avslutningen av respektive cupspel.

I Champions League har man klarat av de tre första omgångarna och nu spelas gruppspelet med de 20 bästa herrlagen uppdelade i 5 pooler. Från poolspelet går de 12 bästa lagen till play-off 12. På damsidan återstår 16 lag i fyra grupper, där de sex bästa lagen går till play-off 6. Bland lagen på herrsidan märks Kazan, Belgorod, Belchatov och Perugia. Bland damerna har bland annat Modena, Conegliano, Dynamo Moskva och tre(!) lag från Istanbul kvalificerat sig.

I de två övriga cuperna, CEV-cupen och Challenge Cup, har man kommit fram till 16-delsfinaler. Dessa cuper spelas med hemma- och bortamöte med Golden Set-avgörande om så krävs i match 2.

Våra svenska domare har verkligen lyckats väl i Europa och det visar sig nu när tillsättningen för de kommande matcherna har gjorts. Detta är ett kvitto på att vi är på rätt väg när det gäller att utveckla våra svenska rättskipare.

I Champions League för herrar har Sverige en domare, Stefan Bernström. Han har under de senaste tre säsongerna dömt i Champions League och har i år tagit ytterligare ett stort kliv mot de riktigt stora matcherna. I mitten av januari bär det av till Italien och Perugia för att döma gruppfinalen mellan hemmalaget och Belgorod från Ryssland.

Hur känns det att bli utsedd till förstedomare i en så viktig match?
- Det är en fantastisk känsla att få detta uppdrag, mitt finaste hittills. Det är mycket hedrande att vara en del av volleyboll på världsnivå med världsstjärnor som Ivan Zaitsev, Alexander Atanasievic, Sergei Tetyukhin och Dimitri Muserski på planen, säger Stefan.

Är det inte nervöst att kliva in på planen i en match som gäller så mycket?
- Jo, självklart känns det att matchen är viktig. Men när man väl står på domarstolen är man så fokuserad på att göra ett bra jobb och då släpper nervositeten. Det är viktigt att man går in i domarrollen och hela tiden fokuserar framåt. Nästa boll är alltid den viktigaste.

Vilken är den största skillnaden mellan volleyboll i elitserien och i Champions League?
- Det är stor skillnad i alla spelmoment, men det höga tempot och spelarnas fysik är det man märker mest. De gör ytterst få misstag och då måste man ju själv prestera på samma nivå, säger Stefan med ett leende.

Här finner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. du en sammanställning av alla uppdrag som svenska domare och supervisors har i europacupspelet hittills under nuvarande säsong.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-12-21

Senast uppdaterad: 2016-12-22

Visa fler nyheter

Sponsorer