Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Edholm dömer Challenge Cup-finalen

Svenske domaren Markus Edholm har fått den hedersamma uppgiften att döma kvällens Challenge Cup-final. Volleyboll.se har tagit ett snack med Edholm om förberedelserna, uppladdningen och känslorna inför hans hittills största uppdrag.

För ett par månader sedan blev det klart. Svenske domaren Markus Edholm togs ut till det prestigefulla uppdraget att döma Challenge Cup-finalen på damsidan mellan Olympiacos Piraeus, Grekland, och Bursa BBSK, Turkiet.
- Det är helt klart det största jag har varit med om. En final i en Europacup mellan två nationer som är kända för att ha en väldigt entusiastisk supporterkultur... Det blir något utöver det vanliga, konstaterar Edholm.

Även Referensgruppen domare gläds över Edholms uppdrag:
- Det är mycket glädjande för Markus och för Svensk volleyboll. Det visar återigen att våra svenska domare håller hög internationell klass. Markus är vår senaste internationella domare och han blev färdig med sin internationella licens så sent som förra året. Det är fantastiskt att Markus redan får äran att döma en så betydelsefull match. Detta innebär att han har gjort bra insatser i sina internationella matcher under säsongen och att han har gjort gott intryck på domardelegaterna från Europeiska Volleybollförbundet (CEV).

Kräver digra förberedelser

En riktig stormatch alltså. I dag, onsdag, 18:30 brakar den igång. I strävan efter att göra en så bra prestation som möjligt har Markus förberett sig minutiöst.
- När det gäller den här typen av matcher har vi domare oftast ledigt på matchdagen. Det gör att man har möjlighet att se till att man får ordentligt med sömn och mat. För egen del så försöker jag äta en ordentlig frukost och en lättare lunch ungefär 3-4 timmar innan matchen. Någon sorts lättare fysisk aktivitet under dagen hjälper också hålla huvudet klart. Veckan innan själva matchen scoutar jag lagen och tittar igenom de utvärderingar man får efter att man dömt tidigare. Just i det här fallet har jag tittat lite extra på de procedurer som finns kring challenge-systemet, eftersom det eventuellt skulle användas här.

Onsdagens match i Grekland är den första av sammanlagt två finaldrabbningar. I händelse av lika resultat efter två matcher avgörs det hela via Golden Set direkt efter match 2.

Inte nog med att det är final. Det är också en speciell match med tanke på vilka som möts.
- Det här är två klubbar med lång historia. Städerna har mött varandra i flera idrotter, där kanske fotbollen är det som synts mest i nyhetsrapporteringen. Volleybollen ligger inte så långt efter med tanke på att biljetterna till kvällens match sålde slut på fyra timmar.

Vad har du för mål med din domarkarriär?
- Mitt mål är att lära mig så mycket jag kan av alla kollegor jag får tillfälle att döma tillsammans med. Stora mästerskap inför stor publik lockar alltid och kvällens match är större än vad jag hade vågat hoppas på för ett år sedan. Jag får se vad framtiden bjuder på, men jag tänker göra mitt bästa för att ta de chanser som kanske dyker upp.

Den som vill se matchen kan med fördel klicka på den här länken. Laola1.tv livesänder! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Matchstart: 18:30.


Fler nyheter

Publicerad: 2017-04-12

Senast uppdaterad: 2017-04-12

Visa fler nyheter

Sponsorer