Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleybollandslagen inleder EM-kvalet januari 2018

Save the dates! Europeiska Volleybollförbundet (CEV) har släppt nyheten att kvalet till 2019 års EM-slutspel inleds redan januari 2018.

De senaste EM-kvalupplagorna har för både damer och herrar arrangerats i maj (kvalturnering 1) och september (kvalturnering 2). Nu är det alltså slut med det. CEV gör om upplägget och sprider ut matcherna över en längre period.

Kvalet till EM 2019 ska spelas i fyrlagsgrupper med hemma- och bortamöten, vilket innebär totalt sex kvalmatcher (tre hemma, tre borta). Preliminärt är det följande datum som gäller för både damer och herrar:
Omg. 1: 3 januari 2018
Omg. 2: 6 eller 7 januari 2018
Omg. 3: 22 augusti 2018
Omg. 4: 25 eller 26 augusti 2018
Omg. 5: 5 eller 6 januari 2019
Omg. 6: 9 januari 2019

En annan förändring är att tolv lag blir direktkvalificerade till EM-slutspelet (arrangör(er) + de högst rankade i Europa). Resterande lag lottas i sin tur in i fyrlagsgrupper. Lottningen baseras på Europarankingen och äger rum i oktober. Där och då fastställs kommande motståndare, exakta speldatum samt vilka matcher som blir hemma respektive borta. 

Klart redan nu är att de inledande kvalomgångarna i januari 2018 krockar med spelschemat som är satt för Elitserien. Klubbarna är informerade och kommer, i enlighet med tävlingsbestämmelserna, få flytta de matcher som i dag ligger planerade under EM-kvalveckan.

Chansen till avancemang ökar

Till 2019 års upplaga av EM-slutspelet växer turneringen från 16 till 24 deltagande nationer, vilket torde öka våra blågula landslags chanser att kvalificera sig. De svenska volleybollandslagen placerar sig i skrivande stund på 24:e (herrar) respektive 29:e (damer) plats på Europarankingen.

Håll utkik på volleyboll.se Öppnas i nytt fönster. och Svensk volleybolls Facebooksida för mer information om kommande EM-kvaläventyr.

TIPS!
I skrivande stund pågår Europamästerskapen för herrar. Volleyboll-Meckat Polen är spelplatsen och turneringen har just gått in i sin mest kritiska fas. Efter det nagelbitande gruppspelet, som drog igång i slutet på förra veckan, har de 16 lagen som klev in i turneringen bantats ned till 12. CEV gick i dagarna ut med en nyhet om att de via sin Youtube-kanal livesänder alla mästerskapets slutspelsmatcher Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. även i de länder där man inte lyckats sälja sändningsrättigheter. Det innebär att alla svenska fans nu har möjlighet att följa mästerskapet som bjuder på volleyboll i absolut världsklass.

Fler nyheter

Publicerad: 2017-08-31

Senast uppdaterad: 2017-08-31

Visa fler nyheter

Sponsorer