Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nytt European League-äventyr väntar volleybollandslagen

Sveriges båda seniorlandslag i volleyboll har ett fullspäckat 2018 att se fram emot. Utöver det hett efterlängtade EM-kvalet står nu också klart att det på nytt blir spel i European League.

I dag, tisdag, genomfördes lottningen till 2018 års upplaga av European League, den prestigefulla landslagsturnering som Sveriges volleybollandslag i år deltog i för första gången någonsin. Lottningen ägde rum i Luxemburg, där Europeiska Volleybollförbundet (CEV) har sitt säte, och Svensk volleyboll fanns representerade på plats av förbundsordförande Saffet Eraybar samt landslagsansvarig Ismo Peltoarvo.

Damlandslaget lottades in i en grupp bestående av Schweiz, Estland och Kosovo.

Herrlandslaget lottades i sin tur in i en grupp bestående av Belgien, Estland och Slovakien. 

- European League är en häftig turnering som nu utvecklas ytterligare, det känns kul och spännande att våra landslag är med. Alla lag som deltar får spela matcher på hemmaplan och visa upp sig för hemmapubliken. Jag är positiv, det ska bli roligt att se vad vi kan göra av det hela. Rent sportsligt är det en jättebra och viktig utmaning som innebär att våra landslag får möta högkvalitativt motstånd, säger Ismo Peltoarvo.

Formatet förändras

Utöver själva lottningen presenterade CEV ett nytt turneringsformat, som utvecklats till följd av Internationella Volleybollförbundets (FIVB) initierande av den nya jätteturneringen Nations League – som ersätter tidigare World League – där världens 16 bästa volleybollnationer kommer delta. Läs mer om Nations League här Länk till annan webbplats..

Deltagarna i European League utgörs i sin tur av de landslag som i dagsläget befinner sig precis under de absoluta toppskiktet i Europa och världen. European League kommer fungera som en kvalturnering och språngbräda in i Nations League.

Som ett resultat av instiftandet av Nations League och dess komprimerade turneringsformat tar nu många tidigare World League-nationer klivet ner i European League. Det, tillsammans med att antalet anmälda landslag ökat inför 2018 års upplaga, gör att konkurrensen om de åtråvärda platserna i turneringen hårdnat markant. I strävan att låta så många nationer som möjligt delta har CEV därför beslutat att från och med 2018 dela upp European League i två ”divisioner”: Golden European League och Silver European League. Europarankingen avgör i vilken av turneringarna ett landslag kan delta.

Damerna i silverdivisionen – herrarna i guld

Damlandslaget är rankade 32:a i Europa och tar därmed plats i Silver European League. I kraft av ett starkt EM-kval och sommarens historiska European League-brons klättrade herrlandslaget i sin tur hela fem placeringar till 19:e plats på den senaste Europarankingen, vilket nu ger en plats i gulddivisionen. Utöver tidigare nämnda gruppmotståndare återfinns här bland annat stornationer så som Nederländerna, Turkiet och Slovenien.

Så spelas European League

I maj smäller det. Där och då inleds 2018 års European League-äventyr med gruppspelsfasen, som avgörs via hemma- och bortamöten, vilket innebär totalt sex matcher (tre hemma, tre borta).

Preliminärt spelschema – damer

Omgång 1 - 20/5: SWE vs SUI
Omgång 2 - 23/5: KOS vs SWE
Omgång 3 - 26-27/5: EST vs SWE
Omgång 4 - 30/5: SWE vs EST
Omgång 5 - 2-3/6: SWE vs KOS
Omgång 6 - 6/6: SUI vs SWE

Preliminärt spelschema – herrar


Omgång 1 - 20/5: SWE vs BEL
Omgång 2 - 23/5: SVK vs SWE
Omgång 3 - 26-27/5: EST vs SWE
Omgång 4 - 30/5: SWE vs EST
Omgång 5 - 2-3/6: SWE vs SVK
Omgång 6 - 6/6: BEL vs SWE

Fullständigt spelschema publiceras på www.cev.lu Länk till annan webbplats..

Silver European League består av två grupper på både dam- och herrsidan. Gruppvinnarna och grupptvåorna går vidare till finalhelgen, kallad Final Four, som avgörs i juni. Det lag som sedermera slutar som mästare kvalificerar sig för 2019 års upplaga av Golden European League.

Golden European League består i sin tur av tre grupper på både dam- och herrsidan. Gruppvinnarna samt bästa gruptvåan går till juni månads Final Four. De lag som sedermera slutar som mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup Länk till annan webbplats. där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i Nations League.

Vinnarna av European League kammar hem 125 000 euro. De totala prissumman som de deltagande lagen delar på uppgår till 400 000 euro. Vinnarna av Silver European League kammar hem 50 000 euro. Den totala prissumman som de deltagande lagen delar på uppgår till 150 000 euro.

Läs mer om #EuroLeague på www.CEV.lu! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-kval i augusti

Ett par månader senare, närmare bestämt i augusti, är det dags för nästa intensiva landslagsperiod. Då väntar nämligen ett hett efterlängtat EM-kval. Som volleyboll.se rapporterat om tidigare har även vägen Euromästerskapet tillägnats ett nytt upplägg, som bland annat innebär ett utökat antal lag i 2019 års EM-slutspel. Läs mer om det här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KONTAKT
Landslagsansvarig: Ismo Peltoarvo, 0703 75 88 85
Förbundskapten, damer: Guillermo Gallardo, 0705 38 38 07
Förbundskapten, herrar: Johan Isacsson, 0739 81 61 61

Fler nyheter

Publicerad: 2017-12-12

Senast uppdaterad: 2018-01-19

Visa fler nyheter

Sponsorer