Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Från All-Star-framträdanden till Kejsarcuper

Efter ett lite längre juluppehåll är Utlandskollen tillbaka. Häng med när vi tar en titt på vad våra utlandsstjärnor haft för sig den senaste tiden!

I Tyskland har det spelats cupsemifinal mellan landslagskollegorna David Pettersson och Wilhelm Nilsson och i Japan har Anders Kristianssons Toyoda Gosei spelat Kejsarens Cup. Erik Sundberg, Dardan Lushtaku, Jacob Link och Isabelle Haak har i sin tur knappt hunnit fira jul då matcherna duggat tätt de senaste veckorna. Läs om det, och mycket mer!

PROFFSKOLLEN

Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
Scandicci har haft ett motigt december. I bortamatchen mot Busto Arsizio innan jul låg man under med 2-1 men lyckades vända och vinna mycket tack vare sin svenska drottning. Bella, som har ytterst stort förtroende hos passaren Lauren Carlini, fick hela 61 pass totalt under matchen och noterades till slut för otroliga 31 poäng i matchen! Någon jul på svensk mark blev det inte för Isabelle på grund av tätt spelschema runt jul samt All-Starmatchen den 23 december, dit hon tillsammans med tidigare nämnda Carlini blev utvald att spela. Fantastiskt kul och synnerligen mycket välförtjänt då Bella toppar poängligan med 274 poäng på 12 matcher och 44 spelade set, hela 36 poäng före tvåan Egonu. I sista ligamatchen för året vann Scandicci på hemmaplan mot Modena med 3-0 där Isabelle blev poängbäst med 18 poäng, varav 3 servess. Laget ligger på en tredjeplats i ligan, två poäng efter Novara på andraplatsen, efter tolv spelade matcher. Under jul och nyår hann även Scandicci med kvartsfinal i Italienska Cupen. Det handlade om ett dubbelmöte mot Monza. På bortaplan kom laget inte upp i nivå, varför man förlorade med klara 0-3. Förutsättningarna inför returen var att man behövde vinna med 3-0 samt ett eventuellt efterföljande golden set. Första två seten vann Scandicci lätt, men tyvärr förlorades tredje och cupäventyret var slut för den här gången. Tränaren valde då att byta ut hela laget bortsett från brasilianska centern Ferreira och Scandicci vann matchen med 3-2, dock förgäves.

Dardan Lushtaku, Jastrzebski Wegiel (PlusLiga, Polen)
I andra gruppspelsmatchen i Champions League slog man franska Toulouse på hemmaplan med 3-0, varav första set slutade hela 25-10! Vår svenska landslagspassare fick göra två inhopp i matchen. Dan före dopparedagen umgicks säkerligen de flesta med sina familjer, inte Dardan då Jastrzebski spelade hemma mot Espadon Szczecin. Inför ca 1550 fans förlorade hemmalaget en svängig femtesetare där sista set slutade 11-15, Dardan noterades för ett servess. Året slutade dock med en vinst när man komfortabelt avfärdade Dafi Spolem Kielce på bortaplan med 3-0. Jastrzebski ligger nu på sjätteplats i ligan efter 15 spelade matcher med endast 3 poäng upp till tredjeplatsen. I och med att laget slutade på topp sex efter halva serien får man nu spela kvartsfinal i den polska cupen, där man möter Onico Warszawa den 10 januari.

Alexandra Lazic, Volero Zürich (Nationalliga A, Schweiz)
I första gruppspelsmatchen i Champions League fick Volero Zürich bege sig till Rumänien för att möta Alba Blaj, en jämn match som slutade i rumänskornas favör efter fyra set. I ligan avslutade man året med tre raka vinster och endast ett förlorat set. Viteos, Volley Lugano och VBC Galina fick alla se sig besegrade och Volero ligger nu på en andraplats i ligan endast en poäng efter Sm'aesch Pfeffingen. En förstaplats man kan lägga vantarna på redan i helgen då just Sm'aesch står för motstånden på lördag. Volero Zürich har dessutom redan signat en ny huvudcoach, Avital Selinger har tagit sig an uppgiften. Det är dock inte ett nytt ansikte i Zürich, Selinger var huvudtränare säsongerna 14/15 samt 15/16.

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (Bundesliga, Tyskland)
Herrsching lyckades inte få revansch i semifinalen i cupen mot Bisons Bühl med David Pettersson i laget. Första set vann man med två poängs marginal men sedan växlade motståndarna upp och kontrollerade resten av matchen. En klar förlust och cupäventyret är slut för denna gång, Wille gjorde vad han kunde från centerpositionen och bidrog med sju poäng. Innan jul tog man emot Bergische Volley med landslagstränare Joe Isacsson vid rodret. Efter fyra väldigt jämna set vann hemmalaget och Wilhelm bidrog med fem poäng. Sista matchen för året såg ut att bli en trepoängare då man borta mot Düren ledde med 2-0. Dock ville hemmalaget annat när man höjde sig och tog resterande tre set. Vårt centerbidrag stod för sex poäng och vi hittar nu Herrsching på sjätte plats i tabellen på samma poäng som Bühl.

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
Tre matcher avverkades på en vecka inför juluppehållet för VC Kanti. Hemma körde man över Edelline Köniz med klara 3-0. På helgen stod topplaget Sm'aesch Pfeffingen för motståndet, och matchen slutade i en 3-1-vinst, en väldigt meriterande seger. Sista matchen för året slutade i en vinst mot Volley Lugano med 3-2. VC Kanti ligger på en fjärdeplats i ligan med ett stort gap ner till femteplatsen och upp till tredjeplatsen är det endast fyra poäng. För er som vill följa Johanna så går det genom att titta på VC Kantis Youtubekanal där de lägger upp klipp från matcherna:
https://www.youtube.com/channel/UCTz6qvl9GP3P5QVFa6kCesA

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia Del Colle (Serie A2, Italien)
I bortamatchen mot Bergamo kom Jacob in från bänken i andra och tredje set, samt startade fjärde. Lundapågen blev poängbäst i bortalaget med tolv poäng när Gioiella förlorade med 1-3. Gioiella vann komfortabelt hemmamatcherna mot Mondovi och Ortona med 3-0 innan jul. I bortaförlusten mot Brescia med 0-3 fick Jacob återigen komma in från bänken och fortsätta matchen. Vår vänsterhänte hårdslående högerspelare stod för en fin insats med sju gjorda poäng. I en svängig femsetare nu i veckan fick Jacob göra ett inhopp och stod för en poäng när man vann borta mot Taviano. Laget ligger nu på en femteplats i serien efter 19 spelade matcher, med endast 5 poäng upp till tredjeplatsen.

Jonna Wasserfaller, Terville Florange Olympique (Elite Feminine, Frankrike)
I sista matchen för året vann man borta mot TPM Racing Volley med 3-1. Med detta avslutade man året på andraplats i ligan, sex poäng efter Volley Club Marcq Baroeul. I helgen väntar möte hemma mot Stella Calais Volley i "Amatörcupen".

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (Mestaruusliiga, Finland)
Efter tre matchers frånvaro gjorde Fegge comeback borta mot regerande mästarna tillika Erik Sundbergs VaLePa. Tiikerit kämpade på bra mot Champions Leaguelaget som valde att vila spelare men Tiikerit fick ge sig efter fyra set. Matchen i matchen mellan Linköpingssönerna slutade lika där båda mäktade med 16 poäng vardera. Fredric fick dock avsluta året på bästa sätt, det vill säga med en vinst, när man hemma mot Hurrikaani Loimaa vann. Fredric blev poängbäst med 20 poäng: 3 ess, 16 anfallspoäng och 1 block. Loima besegrades efter fyra spelade set och detta var en stor skalp för Tiikerit då Loimaa ligger på fjärde plats i tabellen. Tiikerit själva har nu nio poäng totalt och har äntligen lämnat jumboplatsen i tabellen med sikt på högre placeringar!

Rebecka Lazic, Le Cannet (Ligue A, Frankrike)
Då man inte lyckades kvala sig in i Champions League får man istället spela CEV Cup där man direkt går in i 16-delsfinalerna. Motståndet stod SSC Palmberg Scwerin från norra Tyskland för och i första mötet av två lyckades tyskarna vinna på hemmaplan. Samtliga setvinster för tyskarna slutade med 25-22. Rebecka noterades för en poäng i matchen och returmötet sker nu i helgen på hemmaplan. Efter att ha legat under med 0-2 hemma mot Mulhouse i ligan innan jul tog Le Cannet sig i kragen och vände matchen. Rebecka startade matchen och fick sedan göra korta inhopp. Laget ligger på en tiondeplats i ligan efter elva spelade matcher. Le Cannet har även tagit sig vidare till semifinal i franska cupen då man nu i veckan slog St Cloud Paris med 3-1 på hemmaplan.

David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (Bundesliga, Tyskland)
Efter att ha slagit Herrsching, med Wille i laget, några dagar tidigare i ligan möttes man nu i semifinal i cupen. Bühl förlorade ett jämnt förstaset men kunde knipa resterande tre och ta sig till final. David stod för en stark insats med 13 poäng varav 6 blockpoäng. Finalen spelas den 4 mars och där står Friedrichschafen för motståndet. Innan årsskiftet kom BR Volley på besök från huvudstaden och inför 1700 hemmafans lyckades inte Bisons knipa någon poäng. Berlin ledde komfortabelt fram till 21 i varje set men sedan kröp Bühl allt närmare, dock utan att knipa något av seten. David stod för en stabil insats med sex poäng. Laget ligger nu på en sjundeplats i tyska ligan efter nio spelade matcher med potential till att klättra några positioner.

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
Erik är ett av de svenska proffs som spelar absolut mest matcher. Inför den andra omgången i Champions League avverkades Vantaa Ducks på bortaplan med 3-1 och Fredrics Kokkolan Tiikerit med 3-1. Erik stod för två fina insatser med 15 respektive 16 poäng. I andra omgången i CL tog finnarna emot tyskarna Vfb Friedrichshafen på hemmaplan. Tyskarna spelade kliniskt och gav inte VaLePa någon chans, matchen slutade 0-3 och Erik bidrog med åtta poäng. Året avslutades med en vinst borta mot Akaa Volley med 3-0 där flera stjärnor vilades i VaLePa, det innebar att Erik fick en större roll och gjorde i denna match tio poäng. I årets första match fick man gräva djupt i energidepåerna för att kämpa sig till vinsten mot Sampo Volley. Erik, som skulle vilas denna matchen, fick komma in från bänken och styra upp det hela. På 3,5 set gjorde Erik 16 poäng och hans fina form håller i sig. VaLePa ligger på förstaplats i ligan, sex poäng före Etta Volley med Jens Ahremark, och har en match mer spelad. De finska mästarna roterar friskt vilket är välbehövligt då matcherna duggar tätt i och med Champions League-äventyret. Till helgen väntar Final Four i cupen där man möter Etta Volley i semifinalen. Lyckas man vinna där spelar man finalen på söndagen, och direkt efter helgen har man bortamatch i ligan innan tredje omgången i CL går av stapeln den 17 januari.

Sofie Sjöberg, Stjarnan Volley (Mizunodeild, Island)
Matchen mot Völsungur slutade med en 3-0 vinst till Stjarnan Volley och Sofie stod för tolv poäng. Matchen blev Sofies sista på Island, för denna gången, då hon är klar med sina studier på isländsk mark. Sofie har nu återvänt till Örebro Volley och det återstår att se om hon fortsätter på sin vänsterkantsposition eller går tillbaka till liberorollen. Möjligtvis kanske hon dammar av fingerslagen och börjar passa igen!

Jens Ahremark, Lentopalloseura ETTA (Mestaruusliiga, Finland)
Cupkvartsfinalen mot Team Lakkapää på bortaplan i Rovaniemi blev en jämn batalj. Två av seten slutade över 25 poäng för vinnande lagen och resterande två seten slutade med maximalt tre poängs skillnad. Segrande ur matchen gick Jens och hans Etta där även vår landslagscenter blev matchens lirare med elva gjorda poäng. Det innebär nu att Etta ska spela Final Four till helgen och på lördag möter man Erik Sundbergs VaLePa i seminalen. Utöver cupäventyret har man även hunnit spela två matcher i ligan, sista matchen för året slutade i förlust borta mot Vantaa Ducks med 2-3, där Jens bidrog med sex poäng. 2018 började dock bättre då man slog bottenlaget Rantaperkiön Isku på hemmaplan med 3-1. Jens fick se matchen från bänken då han vilades, Etta ligger nu på andraplats i ligan efter VaLePa.

COACHKOLLEN

Johan "Joe" Isacsson, Bergische Volleys (Bundesliga, Tyskland)
Bergische Volleys fortsätter att samla set men hittills har man inte lyckats skrapa ihop två under en samma match. Bergische fick se sig besegrat efter fyra jämna spelade set på bortaplan mot Willes Herrsching. Laget är fortsatt poänglöst på sistaplatsen i Bundesliga.

Anders Kristiansson, Toyoda Gosei Trefuerza (V League, Japan)
I Kejsarens Cup besegrades VC Nagano Trident, JT Sanders samt JTEKT Stings påväg till finalen. I finalen stod Panasonic Panthers, tillika överlägsna ligaledaren, för motståndet. Toyoda Gosei lyckades knipa första setet men förlorade de resterande tre och fick nöja sig med silverpengen. I helgen börjar ligan igen.

Jannis Kalmazidis, Omonia Nicosia (Division 1, Cypern)
I ligan har man avslutat året genom att vinna två matcher på bortaplan. Man slog först Apoel med 3-0 och sedan AE Kapaba med 3-1. Omonia ligger nu på andraplats i ligan tre poäng efter Pafiakos med en match mindre spelad.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-01-04

Senast uppdaterad: 2018-01-04

Visa fler nyheter

Sponsorer