Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Silver till Kristianssons Toyoda

Toyoda Gosei Trefuerza, med Anders Kristiansson i spetsen, fick se sig besegrade i de japanska mästerskapsfinalerna. Därmed slutade det med silver för andra året i följd.

Panasonic Panthers vann finalerna, som avgjordes i bäst av två matcher. Den första finalen gick av stapeln lördagen den 10 mars. Panasonic vann då i tre raka akter (19-25, 21-25, 20-25). I returen, som spelades söndagen den 18 mars, lyckades Toyoda streta emot på ett helt annat sätt, men ännu en gång stod motståndarna som segrare efter en svängig och tajt femsetare (25-19, 16-25, 26-24, 24-26, 13-15). Noterbart är att Toyoda var försvagat i och med avsaknades av skadade storstjärnan Igor Omrčen.

Från botten till toppen

Kristiansson, som tidigare agerat förbundskapten för Sveriges volleybollherrar, har tagit Japan med storm de senaste åren. Han är definitionen av "Big in Japan"!

När Anders tog över Toyoda sommaren 2013 inleddes förvandlingen. Inom loppet av ett par säsonger tog han klubben från botten till toppen i en av världens mest prestigefulla ligor. Helt plötsligt var de en titelutmanare.

Säsongen 2015/16 nådde framgångarna sitt crescendo. Laget vann Kejsarens Cup, spelade hem både grundserien och det efterföljande Final 6-slutspelet, och toppade det med att vinna mästartiteln för första gången någonsin under klubbens snart 60-åriga historia.

Och så har det sedan fortsatt. Kristiansson och Toyoda har skördat framgång efter framgång. Eller vad sägs om sex (!) raka nationella finaler i cup- och mästerskapssammanhang?

Invald i Hall of Fame

Kristiansson är en av de mest väldekorerade coacherna inom svensk idrott. Den saken underströks ytterligare när han under sommaren 2017 valdes in i International Volleyball Hall of Fame, som förste svensk  någonsin. Läs mer om det här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KRISTIANSSONS KARRIÄR I SIFFROR
• 12 SM-guld med Lidingö SK:s herrar.

• 14 SM-guld med Sollentuna VK:s damer.
• Förbundskapten för svenska herrlandslaget, 1976-1996.
• Fem raka EM- och två raka VM-slutspel åren 1985-1994.
• Olympiskt deltagande 1988 samt EM-silver på hemmaplan 1989.
• 15 belgiska liga- och cupmästerskap samt tre Champions League-finaler med Noliko Maaseik.
• Grekisk ligamästare med Iraklis Thessaloniki (2007/08).
• Grekisk liga- och cupmästare med Olympiakos SC (2008/09).
• Japansk liga- och cupmästare med Toyoda Gosei Trefuerza (2015/16).

Kristiansson till final i Japan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kristiansson installerad i International Volleyball Hall of Fame Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bragden i Globen - matchen vi aldrig glömmer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.