Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Finalklart i Finland för Sundberg

Hur går det för våra svenska volleybollproffs ute i Europa? Den senaste upplagan av Utlandskollen ger oss svaret!

Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
I returen på bortaplan mot Pesaro i kvartsfinalen stod Isabelle Haak återigen för en fantastisk prestation. Totalt stod Bella för 21 anfallspoäng, 1 block och 3 servess på 4 set när man tog sig vidare till Scandiccis första semifinalplats någonsin. I semifinal väntar ligatrean tillika regerande mästarna Conegliano i bäst av fem matcher. Motståndarna hade förberett sig väl inför den första semifinalen på bortaplan då man lyckades desarmera Bellas otroliga poänggörarförmåga. Svenskan blev fortfarande poängbäst i hemmalaget med tolv poäng när hennes lag förlorade med 0-3. Revansch har man chans på nu till helgen, dock en oerhört svår match när man möter de regerande mästarna på bortaplan.

Marcus Nilsson, Lokomotiv Novosibirsk (Superleague, Ryssland)
Efter avancemanget i Champions League till Final 6 väntar nu italienska Perugia i semifinalen för att komma till Final 4-slutspelet i Kazan senare i vår. Första mötet, detta på bortaplan, spelas nu på onsdag.

Dardan Lushtaku, Jastrzebski Wegiel (PlusLiga, Polen)
I returen på bortaplan mot ligaettorna Zaksa hade inte Jastrezbski mycket att hämta. Klara 3-0 till favoriterna och Champions League-äventyret är över för denna gång. I ligan vann man på bortaplan mot Katowice med 2-3 och hemma mot Bedzin. I och med sin fina form på senaste tiden har laget klättrat och ligger på en femteplats med två matcher kvar att spela. Oerhört viktigt är det att hamna i topp sex då dessa lag går till slutspel.

Alexandra Lazic, Volero Zürich (Nationalliga A, Schweiz)
Årets första titel är bärgad för det schweiziska topplaget då man efter tre snabba set tog hem titeln i cupen mot Viteos NUC nu i helgen, detta var 13:e gången laget tog hem pokalen. Vi skrev i en tidigare Utlandskoll att ägaren ville flytta laget pga det svaga motståndet i Schweiz och nu är det bestämt. Nästa destination för laget blir Frankrike, där man kommer att ingå i seriesystemet från och med nästa säsong.  Även andra matchen i kvartsfinalserien mot Zesar VFM vann Volero komfortabelt hemma med 3-0. Detta innebär att man ställs mot VC Kanti Schaffhausen i semifinal, i detta lag finner vi svenska Johanna Edberg. Första matchen går av stapeln nu till helgen. Volero har avancerat till sista rundan innan Final 4-slutspelet i Champions Leauge. För att ta sig till dit behöver man besegra turkarna VakifBank Istanbul över två matcher. Första matchen vann motståndet med klara 0-3 i en match som Alexandra fick kämpa för varje poäng. För att gå vidare till Final 4 måste nu Volero Zurich vinna bortamatchen samt eventuellt det avgörande golden set. Returen spelas nu på torsdag.

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (Bundesliga, Tyskland)
I grundseriens sista match stod Wille för fyra anfallspoäng, tre block och ett servess. Matchen spelades mot SWD Powerwolleys Düren på hemmaplan inför ca 1 000 åskådare. Matchen vanns även av hemmalaget efter en tuff femsetare på strax över 120 minuter. Laget hamnade på en sjätteplats i grundserien och i kvartsfinal fick man då trean Rhein-Main. I första matchen på bortaplan kammade laget noll. Man lyckades dock knipa ett set men längre än så kom man inte. Wilhelm stod för en godkänd insats med sju poäng. I kvartsfinal 2 på hemmaplan stod man för en bättre insats. Tre jämna set som alla vanns av hemmalaget och där andra set slutade 28-26. Wille bidrog med sju anfallspoäng och två block. Detta tvingar då fram en tredje avgörande kvartsfinal som spelas på söndag på bortaplan.

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
Föregående vecka var minst sagt en riktig pärs för VC Kanti-supportrar. Laget som låg under med 0-1 i matcher mot Viteos var tvingade att vinna dubbelmötet, på bortaplan dessutom. Lördagens match var svängig. Första set vann man med 25-21 för att sedan förlora andra set med 9-25. De två nästkommande seten delade man på och det var dags för ett femte avgörande, som slutade hela 18-16! Snacka om nervkittlande. Med kniven på strupen återigen dagen efter, utspelade sig ett snarlikt scenario. Dock vann hemmalaget första set denna gång med 25-18 för att VC Kanti sedan skulle vinna andra set med hela 25-8. Denna match var även, som den tidigare, färdigspelad först efter fem set. Vinnare efter den oerhört tuffa helgen var VC Kanti med Johanna i spetsen med två 3-2-vinster. Fantastiskt att vända matchserien och dessutom på bortaplan. Detta innebär att laget gått vidare till semifinal där oerhört tuffa Volero Zürich väntar och första matchen går av stapeln på lördag.

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia Del Colle (Serie A2, Italien)
I den viktiga matchen mot Aurispa Alessano gick Gioia segrande.  Matchen handlade om vem som skulle hamna på den åtråvärda förstaplatsen i Pool B. Gioia förlorade första men vann resterande och bärgade alla tre poäng. Jacob fick göra ett kort inhopp i första set och stod för en poäng. Detta betydde att laget vann Pool B och skulle få möta Videx, laget som kom sist i Pool A, för ett dubbelmöte där vinnaren skulle få spela kvartsfinal. I första mötet, på hemmaplan, vann Gioia komfortabelt med 3-0 vilket betydde att endast två setvinster var nödvändiga i returen. Detta klarade man av och kvalificerade sig därför till kvartsfinal. I returen fick Jacob starta de sista två betydelselösa seten och gjorde bra ifrån sig med fyra poäng. I kvartsfinalen väntar GCF Rom som vann Pool A. Första mötet går av stapeln nu den 4e.

Jonna Wasserfaller, Terville Florange Olympique (Elite Feminine, Frankrike)
I hemmamötet mot Bordeaux Merignac var laget piskade att vinna för att hålla drömmen levande. Terville som ligger på en högre placering i serien än Bordeaux visade varför. Klara 3-0 till Terville och den teoretiska chansen att faktiskt avancera existerar fortfarande. Fyra matcher är kvar och man ligger på en sjätteplats, nio poäng efter tvåan.

Rebecka Lazic, Le Cannet (Ligue A, Frankrike)
I grundseriens sista match, mot fyran St Raphael, fick Rebecka spela hela matchen och stod för sju poäng. Matchen vanns av hemmalaget Le Cannet efter fem spelade set vilket innebar att laget hamnade på femte plats i serien, efter just St Raphael, som man dessutom kommer att få möta i kvartsfinal i en serie om tre matcher. Första matchen gick av stapeln i helgen där St Raphael hade hemmaplan. En rejäl uppryckning av hemmalaget som tog hem matchen med klara 3-0. Rebecka startade matchen och bidrog med tre poäng. Nästa match och chans till revansch för Le Cannet är först om två veckor. 

David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (Bundesliga, Tyskland)
I seriens sista match fick man bege sig till den tyska huvudstaden för att möta ligatvåorna. Inför 4 000 hemmafans hade man inte mycket att hämta och hade en riktig tuff match som slutade i en 0-3-förlust. Detta innebar en åttondeplacering i ligan och nästa motståndare i kvartsfinalen, i bäst av tre, är ligaettorna Friedrichshafen. I första matchen på bortaplan lyckades David bidra med åtta poäng när han fick se sig och sitt lag bli besegrat med 3-0 efter lite över en timme spelad. I returen i lördags var laget tvunget att vinna för att tvinga fram en tredje, avgörande match. Även denna gång blev ligaettorna, som dessutom är obesegrade för året, för tuffa. David gjorde återigen en godkänd insats med sex poäng men tyvärr för Davids del tar klubbsäsongen slut här.

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
I den fjärde kvartsfinalen var laget illa ute när motståndarna Vantaa Ducks ledde med 2-1 i set. Mästarlaget kämpade sig dock tillbaka och kunde vinna femte set efter en svajig match. Erik, tillsammans med den andra vänsterspikern Olli, var planernas gigant och stod för 41 poäng tillsammans, Erik för totalt 20. I semifinal väntade Rovaniemibaserade Team Lakkapää i en matchserie som avgörs i bäst av sju. I första matchen hemma vann ett kliniskt Valepa med raka 3-0 och Erik noterades för åtta poäng. I match två, dagen efter, också på hemmaplan spelade Valepa lika bra som dagen innan vilket resulterade i en 2-0 ledning i semifinalerna. I första semifinalen på bortaplan, match tre, lyckades hemmalaget putsa siffror men inte knipa ett set. Erik som är framträdande i sitt lag stod för 12 poäng och blev poängbäst för dagen. I fjärde matchen stod Erik för sju poäng och även denna gång vann Valepa med 3-0. Summa summarum slog Valepa sitt semifinalmotstånt med 12-0 i set, imponerande! Första finalen går av stapeln den 10 april, även här bäst av sju, och för motståndet står Hyrrikaani-Loimaa för.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-04-04

Senast uppdaterad: 2018-04-04

Visa fler nyheter

Sponsorer