Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Engelholm laddar för Europacupspel

På tisdag radar regerande svenska mästaren Engelholms VS upp för match hemma i Kungsgårdshallen. Och det är inte vilken tillställning som helst. Här är det dukat för Europacupdrabbning med tyska Bundesligalaget Ladies in Black Aachen.

Matchen är den första av totalt två lagen emellan och utgör 16-delsfinalspelet i 2020 års upplaga av CEV Volleyball Challenge Cup, en årligen återkommande klubblagsturnering som arrangeras av Europeiska Volleybollförbundet. Totalt 36 klubblag från över 20 olika länder deltar i den prestigefyllda turneringen.

- Det känns inspirerande, tjejerna har tränat hårt en längre tid och har byggt upp för detta. Vi är inne i en häftig och intensiv period med många tuffa elitseriematcher som hjälpt oss ladda och förbereda inför vad som nu komma ska. Det känns roligt att vi är här och hoppas kunna bjuda på en spännande match, säger Patrick Aparicio, coach i Engelholms VS.

Det här är första gången på sju år som ett svenskt damlag testar vingarna ute på kontinenten. Senast det begav sig var när Lindesbergs VBK deltog 2012.

Tisdagens motståndare, Ladies in Black Aachen, ingår i den kvartett som toppar Bundesligatabellen. I laget återfinns proffs från bland annat Belgien, Nederländerna, USA och Frankrike.

- Aachen har gått starkt i Bundesliga och har bara förlorat en av sju matcher. Det är ett lag med en bred trupp av många rollspelare som bidrar till deras framgång. Spelet de spelar är snabbt, strukturerat och atletiskt. Det blir helt klart något att bita i, fortsätter Aparicio.

"Lyfter vår förening"

Engelholms VS har dominerat svensk elitvolleyboll på damsidan de senaste åren. Fem raka SM-guld och lika många Grand Prix-titlar talar sitt tydliga språk. I föreningen finns en inneboende strävan att alltid utvecklas - en strävan som nu drivit EVS att söka sig till den stora volleybollscenen där laget får mäta krafterna med europeiska toppklubbar.

Oavsett resultat innebär Europacupäventyret en utvecklande resa för både elitlaget och föreningen i sin helhet, förklarar Aparicio:
- Jag tycker det är häftigt att vi som klubb kan arrangera det här, både ur ett ekonomiskt och ett evenemangsmässigt perspektiv. Det är helt klart mer förberedelser än inför en vanlig elitseriematch och det ställts större krav på vår organisation - jag tror att det här är en bra utmaning som lyfter vår förening. Jag hoppas att vi vill göra det här fler gånger - både spelare, klubb och sponsorer.

Formmässigt ser det lovande ut för skåningarna. Laget är tvåa i en haltande elitserietabell och är ännu obesegrat efter åtta vinster av åtta möjliga. Sedan premiären i början av oktober står Engelholm noterat för blott sex setförluster, varav två kom i helgens toppmatch mot Sollentuna. Samtidigt störs uppladdingen av skador.

- Vår poängmaskin Natasha Calkins stukade nyligen foten i träningsmatchen mot danska Holte och är inte aktuell för spel mot Aachen. Hon har bidragit till en stor del av vår poängproduktion den här säsongen och mycket av vårt spel har varit format kring henne. Nora Andersson stukade också foten förra veckan, men inte lika allvarligt. Eventuellt är hon tillgänglig för spel. Tajmingen är taskig, men vi gillar läget och ska köra hårt, konstaterar Aparicio.

Tisdagens match mot Aachen startar 19:00 och livescore rapporteras via den här länken! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Returen i Tyskland spelas onsdagen den 18 december. Det lag som vinner kvalomgången kvalificerar sig för åttonelsfinal och får möta vinnaren i uppgörelsen mellan Levski Sofia (BUL) och Sm'Aesch Pfeffingen (SUI).

Vi önskar vårt svenska klubblag lycka till med Europaäventyret!

3 dec | ENGELHOLM vs AACHEN | Challenge Cup (d)
19:00 | Kungsgårdshallen | Livescore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

LÄNKAR
Officiell turneringssajt - dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt - herr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livescore
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiellt Facebookevenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-12-02

Senast uppdaterad: 2019-12-02

Visa fler nyheter

Sponsorer