Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klubblags-VM: Haak klar för semifinal efter kross

Svenska volleybollstjärnan Isabelle Haak har på nytt briljerat på den största av volleybollscener. Under fredagens måstematch mot kinesiska Tianjin förde hon sitt Istanbul till en 3-0-kross som innebär att laget nu är klart för semifinal.

Segersiffrorna skrevs till 25-15, 25-14, 25-19 (länk till fullständig matchstatistik Länk till annan webbplats.). Haak noterades för 24 poäng, överlägset mest av alla planens spelare. Drabbningen med Tianjin var på förhand haussad som en vinna- eller försvinna-match där segraren skulle knipa andraplatsen i grupp B och ge avancemang till lördagens semifinalspel. Och Istanbul, med ”Bella” i spetsen, körde alltså fullkomligt över motståndet, som aldrig på allvar tilläts komma in i matchen. Tianjins ras kan delvis förklaras av att megastjärnan Zhu Ting – av många ansedd som världens bästa spelare – inte var tillgänglig för spel på grund av skada. Se highlights från krossen Länk till annan webbplats.:


Länk till annan webbplats.I lördagens semifinalmatch står nu grupp A-vinnande och ännu obesegrade Imoco Volley Conegliano för motståndet, ett lag Haak känner till väl efter sina två år i Serie A-laget Savino del Bene Scandicci, som hon lämnade i våras. Matchen startar 10:00, svensk tid, och livesänds via volleyballworld.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Noterbart är att Haak toppar hela turneringens poängliga tillsammans med serbiskan Jovana Brakocevic (Novara) när gruppspelet nu är avslutat. Poängmaskinerna har noterats för 75 poäng vardera.

Vakifbank inledde superturneringen i tisdags på bästa sätt. Brasilianska giganten Dentile Praia Clube avvärjdes i tre raka akter och den svenska superstjärnan noterades för 22 poäng och utsågs till matchens MVP. Torsdagens efterföljande match mot italienska Champions League-mästaren Novara blev i sin tur en rafflande femsetare där Vakifbank slutligen tvingades kapitulera, detta trots 29 poäng från Isabelle Haak, som länge bar laget på sina axlar. 

Totalt åtta "supermakter" är på plats i Shaoxing och tävlar om att koras till världens bästa klubblag. Vakifbank Istanbul är regerande mästare. På söndag når den mäktiga volleybollveckan sitt crescendo då det är dukat för brons- och finalmatcher.

LÄNKAR
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Spelschema/resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livesändningar (Volleyballworld.tv) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Highlights (Youtube) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

HAAKS KARRIÄR I KORTHET
Landslagsdebut som 14-åring. Dubbla SM-guld, poängliga- och MVP-titlar som 15-/16-åring med moderklubben Engelholms VS i Elitserien. Som 17-åring, poängligavinnare och MVP-utnämnd under debutsäsongen i franska toppklubben Beziers Angels. Som 18-åring, nya poängliga- och MVP-titlar, den här gången i italienska storlaget Savino del Bene Scandicci. Senare samma år, poängligavinnare och prisad turnerings-MVP när det svenska damlandslaget spelade hem ett historiskt guld i Silver European League. Intervjuad av både L'Equipe och La Gazzetta dello Sport, två av världens allra största sporttidningar. I fransk press jämförd med Michael Jordan, basketens störste genom tiderna, och i italiensk press omdöpt till "La Regina de Svezia" (Sveriges drottning).

Fler nyheter

Publicerad: 2019-12-06

Senast uppdaterad: 2019-12-06

Visa fler nyheter

Sponsorer