Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleybollens säsongsupplägg under utveckling

En ny volleybollsäsong väntar runt hörnet! Svenska Volleybollförbundet jobbar med målet att så snart som möjligt kunna leverera fullständiga förutsättningar och komplett upplägg.

Volleybollsäsongen 2019/20 fick ett slut ingen hade önskat sig, med seriespel och SM-slutspel som inte kunde avslutas, samt barn- och ungdomsmästerskap som blev tvungna att skjutas upp eller ställas in. Allt på grund av coronautbrottet.

Till att börja med vill vi tacka alla lag och föreningar för tålamodet och förståelsen som visades när vi som rörelse ställdes inför frågor och utmaningar som saknar motstycke genom volleybollhistorien.

Vi blickar nu framåt, mot den hägrande volleybollsäsongen 2020/21. Pandemin pågår och gör sig ständigt påmind på olika sätt - såväl i vardagen i stort som i idrottsutövandet - men Svenska Volleybollförbundet jobbar för att volleybollen fortsatt ska vara en självklar del av livet, för alla utövare, befintliga som nya, även under rådande omständigheter.

- Vi ser med tillförsikt och spänning fram mot den nalkande säsongen, som kommer bli både speciell och oerhört viktig. Coronavåren gjorde att många spelare tvingades till ett ofrivilligt och ovanligt långt uppehåll i sitt utövande. Nu gäller det att vi som förbund, och alla föreningar runt om i landet, planerar för hur vi ska återaktivera dem med både träningar och matcher, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Grönt ljus för inomhusidrott

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrotten står att idrottsföreningar ”när det är möjligt bör hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus”. I juni Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gjorde dock Folkhälsomyndigheten ett förtydligande som innebär att idrott som inte kan bedrivas utomhus får utövas inomhus.

Folkhälsomyndighetens förtydligande innebär att exempelvis volleybollföreningar åter kan bedriva tränings- och tävlingsverksamhet i idrottshallar runt om i landet, så länge det görs på ett ansvarsfullt sätt.

För träningar och andra idrottsaktiviteter som inte kan bedrivas utomhus gäller de allmänna råden för inomhusaktiviteter Länk till annan webbplats. och Folkhälsomyndighetens rekommendationer i övrigt.

Därmed är en av de viktigaste förutsättningarna på plats inför kommande säsong.

Inväntar RF:s besked

Planeringen för volleybollsäsongen 2020/21 har pågått sedan april och går nu in i en intensiv fas, där målet är att så snart som möjliga kunna presentera ett komplett upplägg för spelare, ledare, lag, föreningar och alla andra som på olika sätt engagerar sig i volleybollverksamhet.

De fullständiga förutsättningarna för säsongens genomförande kommuniceras sannolikt i mitten av augusti, då Riksidrottsförbundet väntas komma med besked om vad pågående dialog med Folkhälsomyndigheten och regeringen mynnar ut i.

För att påskynda processen samt för att underlätta planeringen för såväl tävlingsledningen som andra klubbar uppmanas föreningar med seriespelande lag att lägga in matchtider i profixio.

Medicinskt protokoll tas fram

Även om vi ännu inte har alla kort på bordet står redan nu klart att alla - oavsett nivå och ålder - kommer behöva anpassa sig på olika sätt, både i träning och match, för att säsongen ska kunna genomföras på ett rättvist och säkert sätt.

Det innebär bland annat att alla deltagare ska följa både myndigheternas rekommendationer och det medicinska protokoll som Svenska Volleybollförbundet just nu arbetar fram specifikt för volleybollsäsongen 2020/21. Protokollet kommuniceras i samband med att säsongsupplägget presenteras.

Över 200 lag i seriespel

Mitt i allt det dystra pratet om hur pandemin påverkan och begränsar idrotten är det viktigt att påminna sig själv om det glädjande faktumet att intresset för volleyboll ökar. Det syns i såväl licensstatistiken som i Riksidrottsförbundets medlemsstatistik.

Ytterligare ett tecken på att allt fler söker sig till världens bästa idrott är att över 200 lag anmält sig för seriespel inför säsongen 2020/21. Det är en 20-procentig ökning jämfört med säsongen 2019/20, då 168 lag deltog.

- Jätteroligt att så många vill in i vårt nationella seriesystem för att möta andra lag. Efterfrågan på att tävla har vuxit successivt de senaste åren och när vi i våras gick ut med anmälan inför nästa säsong var föreningarnas gensvar fantastiskt. Nu är säsongsstarten snart här och vi välkomnar både nya och gamla spelare tillbaka till hallarna, avslutar Martin Kihlström.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-08-06

Senast uppdaterad: 2020-08-06

Visa fler nyheter

Sponsorer