Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Marcus Nilsson klar för Champions League-klubb

Blågula världsstjärnan Marcus Nilsson, 37, lämnar tillfälligt sitt elitserielag Hylte/Halmstad för spel i Champions League och Londonklubben IBB Polonia.

- Det var ett så kul erbjudande att jag inte kunde tacka nej. Och när det löste sig med skolan så var det bara att köra, sa Nilsson till Hallandsposten under tisdagskvällen. Länk till annan webbplats.

Torupssonens CV skvallrar om att han är svensk volleybolls största spelare genom alla tider.

Marcus utbildades på Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping och lämnade Sverige som 19-åring sommaren 2002 för proffslivet i italienska Gioia del Colle. Den 208 centimeter långe högerspikern gjorde sig snabbt ett namn. 2006 kunde han titulera sig fransk mästare i Paris, något han följde upp med två nya mästartitlar i grekiska storklubben Iraklis 2007 och 2009. 2009 spelade han också sin första Champions League-final, där det slutade med silver. Den stora triumfen kom istället 2013, då Nilsson förde sin ryska klubb Lokomotiv Novosibirsk till Champions League-titeln genom att dominera så till den grad att han blev utnämnd till turneringens mest värdefulle spelare. Därefter följde också äventyr i Polen, en comeback i Italien, en tur till Turkiet och ytterligare ett gäng sejourer i Ryssland.

Inför säsongen 2019/20 återvände Nilsson till moderklubben Hylte/Halmstad för att, parallellt med biomedicinstudierna vid högskolan i Halmstad, spela hem det SM-guld han än så länge saknar. Nu bär det alltså på nytt av utomlands, om än tillfälligt.

Sejouren i Londonklubben IBB Polonia sträcker sig över två månader och innefattar Champions League-spel mot italienska storklubben Trentino och serbiska OK Vojvodina. Därefter är planen att återvända hem till Hylte/Halmstad, för att återuppta jakten på den där SM-titeln.

Följande svenska utlandsproffs deltar i Europacuper säsongen 2020/21
David Petterson - ValePa Saastamala (FIN), Champions League (Round 1)


Fredric Gustavsson - VK ČEZ Karlovarsko (CZE), Champions League (Round 4)
Marcus Nilsson - IBB Polonia (ENG), Champions League (Round 1)
Alexandra Lazic - Developres SkyRes Rzeszów (POL), Champions League (Round 4)
Anna Haak - ASPTT Mulhouse (FRA), Champions League (Round 4)
Isabelle Haak - Vakifbank Istanbul (TUR), Champions League (Round 4)
Jonna Wasserfaller - Pölkky Kuusamo (FIN), CEV Cup (16-delsfinal)
Linda Andersson - Pölkky Kuusamo (FIN), CEV Cup (16-delsfinal)

Fler nyheter

Publicerad: 2020-08-26

Senast uppdaterad: 2020-08-26

Visa fler nyheter

Sponsorer