Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Efter EM-succén: Sju landslagsspelare på planen i helgens höjdarmatch

I helgen spelas en höjdarmatch och tidig seriefinal i elitserien. Hela sju landslagstjejer som bidrog till tidernas EM-succé drabbar samman i Hylte. "Häftigt", säger Sofie Sjöberg i Örebro. Så poppa popcornen och säkra abonnemanget på VolleyTV!

Helgens spelprogram i elitserien i volleyboll innehåller flera spännande matcher, men en sticker ut framför alla andra: Hylte Halmstad tar emot Örebro Volley i damernas elitserie.

Det är inte bara det faktum att båda lagen hittills är obesegrade som gör att den matchen kittlar lite extra. För vad sägs om att Örebro har med sig fem spelare, och Hylte Halmstad två, som i någon form det här året har spelat i vårt synnerligen framgångsrika damlandslag.

– Den här matchen blir extra rolig just på grund av det. Det är häftigt. Det ska bli superskoj att träffa dem igen, säger landslagets libero Sofie Sjöberg som i elitserien spelar i Örebro.

Örebro kommer till Örnahallen i Hylte med Sofia Andersson, Josephine Tegenfalk, Elsa Arrestad, Cornelia Rosenqvist och nämnda Sofie Sjöberg. Hylte Halmstad bidrar med Klara Andersson och Hilda Gustafsson.

Alla sju har under det här sensationella svenska volleybollåret ingått i någon av de landslagstrupper som spelat eller förberett sig för såväl EM-kvalet i våras som EM-slutspelet i augusti.

Och bara för att fräscha upp minnet hur det gick: Sverige kom på en historisk femteplats på EM i Rumänien och Bulgarien efter bragdsegrar mot de båda värdnationerna.

– Jag skulle inte vilja byta ut de här spelarna mot några andra. Det här är tjejer som vet vad de vill. Alla vill framåt, alla vill bli bättre. Det är känslan ända sedan jag kom hit. De är hungriga och ger energi till alla som är runt dem, och jag ser fram emot att fortsätta se deras utveckling till nästa EM om två år, säger Örebros tränare Jonas Svantesson och syftar på de fem blågula tjejerna han har i sitt lag.

Just Sofie Sjöberg var en av nyckelspelarna i landslaget under EM i sin roll som libero. Men i Örebro får hon just nu ikläda sig rollen som vänsterspiker.

– Ja, det är en spännande utmaning. Vi får göra det bästa av det vi har. Volleyboll som volleyboll, säger Sjöberg.

Hon syftar på anledningen till förändringen som är att den ordinarie spikern Iida Murton lider av en ond axel och därmed tvingats göra en rockad med Sofie, eftersom liberospelet inte påfrestar axeln på samma sätt.

– Sofie klarar vilken roll som helst, menar Svantesson.

– Nu är han snäll. Jag tror det finns andra som gör det där väldigt mycket bättre, men nu när Iida kan inte bidra som spiker får jag göra vad jag kan helt enkelt, säger Sofie.

Örebro har efter två omgångar full pott med 6-0 i set och leder elitserien, medan Hylte Halmstad fick slita ont för att få med sig två poäng efter 3-2 borta mot Engelholm senast.

– Hoppas vi har lärt oss en läxa efter den matchen. Vi hade 2-0 innan vi tappade. Det var vi besvikna över. Och nu har vi hemmaplan och har läst in oss bra på Örebro. Vi är väl förberedda, berättar Hylte Halmstads assisterande tränare Almir Ljutovac.

Så bortamatchen mot Hylte Halmstad under lördagen (start 14:00) blir något att bita i för Örebro.– Det viktigaste för mig är att får se var är vi var står. Det ska bli kul att se om vi kommer upp i personbästa och är med hela vägen. Det är ju ändå de regerande mästarna och de stora favoriterna vi möter, säger Svantesson.

En extra krydda är att matchen spelas i Örnahallen i Hylte som är betydligt mindre än arenan i Halmstad och därmed betydligt mer intim.

– Ja, det brukar bli en bra stämning där. Det låter lite mer. Nu har vi tränat där och känner oss bekväma, säger Ljutovac.

Damernas tidiga seriefinal i elitserien under lördagen är den första matchen i en ”doubleheader” där herrarna i Hylte Halmstad tar emot Floby direkt efteråt, med start 16:30.

– Det ska bli spännande att möta Floby som har varit både upp och ner hittills. När det ser bra ut är det väldigt bra och inte minst har de två stora proffs som är 208 och 205 centimeter långa. De har höjd och har sett väldigt bra ut, säger Ljutovac som är head coach för herrarna i Hylte Halmstad jämte sitt uppdrag som assisterande coach för damerna.

Båda matcherna sänds i VolleyTV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Helgens matcher:

Elitserien damer

Lördag 9 oktober
14:00 Hylte Halmstad – Örebro
14:30 Lund – Sollentuna
14:30 RIG Falköping – Värnamo

Söndag 10 oktober
13:00 Linköping – Gislaved
15:00 Värnamo – Lund
16:00 Engelholm – Lindesberg


Elitserien herrar

Lördag 9 oktober
16:30 Hylte Halmstad – Floby
17:00 Lund – Södertelge
17:00 RIG Falköping – Vingåker

Söndag 10 oktober
16:00 Örkelljunga – Habo


Fixa ditt abonnemang på VolleyTV här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Elitserien följer du annars här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2021-10-08

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Visa fler nyheter

Sponsorer