Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nevza U19 Championships: Ettore och Elin berättar om tjejernas silvermedalj

De svenska U19-tjejerna vann silver i volleybollens nordeuropeiska mästerskap i Rovaniemi, Finland, under söndagen. Head coach Ettore Guidetti och lagkapten Elin Larsson berättar här om insatsen.

U19-mästerskapet slutade med finalförlust mot Finland, men bakom den döljer sig en lärorik resa för de svenska tjejerna. 

Efter 20 timmars bussresa till nordfinska Rovaniemi blev inledningen av Nevza U19 Championships inte riktigt som de svenska tjejerna tänkt sig.

– Det började stökigt med att Norge drabbades av ett covidfall och fick ställa in, så vi fick ett helt nytt spelschema. Men med facit i hand blev det väldigt bra, berättar head coach Ettore Guidetti.

Han syftar på inledningsmatchen, 3-0 mot Färöarna.

– Det som var bra var att vi fick arbetsro och komma in i spelet. Vi kunde rotera in alla spelarna så det blev en bra start. I andra matchen mot Island (seger 3-1) blev det tajt och det var en riktigt, riktigt bra match för oss. Det var bra att få den genomköraren, säger Guidetti.

Lördagen inledde svenskorna med förlust i raka set mot värdnationen Finland.

– Men två av seten var jämna och det visar att vi ändå inte är så långt ifrån dem som vi befarade, säger Guidetti.

På lördagskvällen kom matchen som kom att bli både den viktigaste och den jämnaste när Danmark stod på andra sidan nätet. Matchen var i praktiken en semifinal om att få möta Finland i söndagens final, men rent formellt var det sista gruppspelsmatchen i det omgjorda spelschemat.

Och det blev tufft. 

– Vi spelade riktigt bra i början och hade 2-0, och efter en lång match slutade det med 3-2-seger efter 16-14 i femte set. Tjejerna var riktigt utmattade. De är inte riktigt vana vi det här, men de löste det bra, säger Ettore.

Lagkapten Elin Larsson berättar:

– Jag tror vi blev för lugna och för passiva och då spelade vi inte alls lika bra som i början. Men när vi kom till femte set sa vi att nu ger vi allt och har roligt. Då hittade vi tillbaka till vårt spel och det gick ju hela vägen, säger hon.

I finalen blev det ett tufft första set, 32-30 till Finland, innan hjulen trillade av i de båda andra seten.

– De var väldigt trötta både fysiskt och mentalt, och vi mötte ett mycket bra motståndarlag. Men vi har fått mycket med oss härifrån som vi kan lära oss av och utveckla i framtiden, säger Guidetti.

I det svenska laget utsågs lagkaptenen Elin Larsson till All Star Team som vänsterspiker. Av arrangören blev hon dessutom vald till Sveiges MVP.

– Jag är så stolt över vår insats och över alla spelarna, för alla har fått spela och alla har varit delaktiga i det här. Speciellt segern mot Danmark var en riktig laginsats. Och det är alltid jätteroligt att vinna så tajta matcher. Det här är ett jättehärligt gäng, säger hon.

Elin kommer från IK Ymer och är till vardags elev på RIG i Falköping liksom de flesta av tjejerna i truppen.

– Våra styrkor är serven och så är vi bra i block och defense. Vi kan förbättra oss i servemottagning, där är vi lite svagare men det ska vi träna på, säger Elin.

Coach Guidetti fyller i:

– Det är något vi ska utveckla framöver. Vi kommer lägga mycket energi på mottag och det ska hjälpa oss att stänga gapet till Finland, säger han.

Ettore Guidetti, som också är förbundskapten för seniorlandslaget, är imponerad över de svenska U19-tjejerna.

– Här finns bra material till vårt a-landslag framöver. Många tjejer är verkligen intressanta. Men vi ska också se till att inte bara gå till final i Nevza U19 nästa gång utan också försöka vinna, säger han hoppfullt.


Här är tjejernas samtliga fem matcher:

Fredag 29 oktober
Gruppspel: Färöarna - Sverige 0-3 (19-25, 12-25, 11-25)
Gruppspel: Sverige - Island 3-1 (23-25, 25-23, 28-26, 25-22)

Lördag 30 oktober
Gruppspel: Finland - Sverige 3-0 (25-23, 25-21, 25-16)
Gruppspel: Sverige - Danmark 3-2 (25-20, 25-22, 18-25, 22-25, 16-14)

Söndag 31 oktober
Final: Finland-Sverige 3-0 (32-30, 25-13, 25-12)

Resultat från Nevza U19 Championships finns 

här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

En artikel om de svenska U19-killarnas nordeuropeiska mästerskap finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2021-10-31

Senast uppdaterad: 2021-10-31

Visa fler nyheter

Sponsorer