Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nevza U19 Championships: Göran och Theo berättar om killarnas bronsmedalj

Det blev brons för de svenska killarnas U19-landslag i volleybollens nordeuropeiska mästerskap i Rovaniemi, Finland. Head coach Göran Persson och lagkapten Theodor Grahn berättar här om insatsen.

Nevza U19 Championships 2021 spelades i dagarna tre i nordfinska Rovaniemi.
I söndagens bronsmatch förlorade Sverige första set men övertygade sedan mer och mer för att i fjärde set mer eller mindre köra över Norge i bronsmatchen.
3-1 blev det med setsiffrorna 20-25, 25-20, 25-21, 25-11.

– Vi slutade i topp, verkligen. Allt flöt för oss mot slutet av matchen. Första set var inte bra, men sedan pekade allt åt rätt håll, berättar Sveriges head coach Göran Persson.

– Vi har spelat bra och vi har spelat dåligt, men vi åker härifrån med en pangmatch i alla fall, säger lagkapten Theodor Grahn om insatsen.

Det blev fem matcher totalt med segrar över Island, Färöarna och Norge, men förluster mot Finland och Danmark.

– Vi fick en bra inledningsmatch mot Island där vi hade kontroll och alla fick spela, så det var en bra start. Sedan mot Finland kom vi inte alls upp i nivå. I kvartsfinalen mot Färöarna var det inga problem och vi spelade kontrollerat, säger Göran Persson.

I lördsgeseftermiddagens semifinal mot Danmark blev det förlust i tre raka set, men bakom den saningen döljer sig ändå ett bitvis bra spel.

– Det var jämnt i första set, men de var ett litet steg före och lite vassare i slutet. Andra set slutade med förlust 27-25 och det hade vi mycket väl kunnat vinna. Och hade vi bara tagit det hade vad som helst kunna hända, men det får vi aldrig veta, konstaterar Persson.

Danmark vann sedan även finalen över Finland.

– Det som känns bra är att vi har potential att slå alla lag här, inklusive Finland, fortsätter han.

En hygglig insats och en mycket bra genomkörare inför vårens EM-kval. Ungefär så kan man sammafatta den svenska insatsen.

– Ja, vi har ett EM-kval som väntar i april och får inte så många dagar på oss, så det är bra att vi får ihop gruppen. Det hr är en välbalanserad grupp. Vi har några stora spelare och där hävdar vi oss bra i den här konkurrensen. Jämfört med de allra största saknar vi en del, men här är det ok, säger Göran.

Lagkapten Theodor Grahn:

– Vi fick bara några träningar inför det här äventyret och vi är inte så samspelta än, men det blev bättre och bättre under turneringens gång, säger han.

Några som i alla fall officiellt utmärkte sig i det svenska laget var Hampus Ekstrand som blev utsedd till All Star Team i sin roll som vänsterspiker och Hugo Morency som av arrangören utsågs till det svenska lagets MVP.

– Välförtjänt i båda fallen tycker jag. Hampus är som alltid mycket stark i serve, anfall och block, och Hugo har massor av verktyg i lådan och bidrar som person i en ledarroll i gruppen, säger Persson.

– Det här laget har också bra potential i servespelet. Det har varierat här men fungerade bra på slutet och kan bli ett vapen framöver, säger Göran.

Här är Sveriges samtliga fem matcher:

Fredag 29 oktober
Gruppspel: Island - Sverige 0-3 (20-25, 21-25, 15-25)
Gruppspel: Sverige - Finland 0-3 (14-25, 16-25, 16-25)

Lördag 30 oktober
Kvartsfinal: Sverige - Färöarna 3-0 (25-21, 25-11, 25-18)
Semifinal: Danmark - Sverige 3-0 (25-22, 27-25, 25-19)

Söndag 31 oktober
Bronsmatch: Norge-Sverige 1-3 (25-20, 20-25, 21-25, 11-25)Resultat från Nevza U19 Championships finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Killarnas semifinal Danmark-Sverige kan ses i efterhand på YouTube här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..Separat artikel om de svenska U19-tjejernas silver finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2021-10-31

Senast uppdaterad: 2021-10-31

Visa fler nyheter

Sponsorer