Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Grand Prix: Startfältet klart! Lund debuterar. Vingåker tillbaka efter 13 år.

Den historiska GP-platsen var klar minuten före mötet med Engelholm på lördagskvällen. Ändå fick tjejerna i Lund inte veta förrän efter 0-3-förlusten. ”Det var mycket känslor då. Vi förlorade men vann ändå”, säger den lyckliga lagkaptenen Stina Rix.

Det blev en rafflande eftermiddag och kväll när de sista tre GP-platserna (en dam, två herr) skulle delas ut.

Men trots att det inte blev en enda förändring av topp-4-lagen i någon av de båda elitserietabellerna jämfört med inför helgens omgång så var det dramatiskt innan det blev klart.
Alla de tre aktuella lagen förlorade nämligen, men klarade sig ändå.

---


Herrarna: Vingåker gör comeback efter 13 årFörlust efter tre egna matchbollar – ändå är Vingåker tillbaka i Grand Prix. Foto: Tomas Nilsson


I Vingåker kom Floby på besök och det blev precis så jämnt som gästernas assisterande tränare Kalle Nordén förutspådde.
I femte set hade Vingåker tre matchbollar, alla i egen serve, innan Floby vände och vann med minsta möjliga marginal.

Västgötarnas seger gav dem två poäng, men Vingåkers enda räckte för att hålla undan för det i nacken flåsande Floby som nu missar GP med minsta möjliga marginal.

– Ja, det gick ju vägen till slut, skrattar Vingåkers tränare Lukas Karlsson och syftar på en artikel på volleyboll.se för några veckor sedan där det framgick att han aldrig fått delta i ett GP tidigare.

Efter den artikeln har det bara blivit förluster för Vingåker, men uppenbarligen var grundarbetet innan dess tillräckligt bra och klubben säkrar därmed en plats i Grand Prix för första gången på 13 år.

– Ja, 2009 var senast. Det var ungefär då jag började spela volleyboll, minns Lukas.


Floby vann matchen, men inte GP-platsen. Foto: Tomas NilssonJermaine Miles i aktion mot Hylte Halmstad under lördagskvällen. Hans Uppsala missar GP. Foto: Åke Lager


Uppsala hade minimal chans att gå till GP och hade behövt spöa självaste Hylte Halmstad för att få vara med när GP avgörs på hemmaplan i Fyrishov 22-23 januari. Det hände som förväntat inte, men Uppsala utmanade ändå hallänningarna i ett långt andra set.

– Jag tycker vi gör en riktigt bra match som pressar dem i ett av seten. Grand Prix missade vi när vi förlorade mot Sollentuna förra helgen, erkänner tränaren Michael Jestin.

Hylte Halmstads 3-0-seger över Uppsala betydde som förväntat att Sollentuna blev klart för GP innan deras bortamatch mot Habo slutade på lördagskvällen. Om det på något sätt påverkade så att de förlorade med 3-1 är oklart.

Seger över Habo hade betytt en tredjeplats inför GP, men Sollentuna får nu nöja sig med att seedas fyra.

Herrarnas startfält i Grand Prix blir därmed:
1. Hylte Halmstad, 2. Falkenberg, 3. Vingåker, 4. Sollentuna.

---


Damerna: Lund skriver historia
Sällan är man så här glad efter en förlust. Lunds VK är klart för GP. Foto: Petter Borna


I den historiska staden Lund är tydligen all historia inte redan skriven.
För nu händer det – Lunds VK har kvalat in till klubbens allra första Grand Prix.

– Det här är den bästa säsongen hittills i klubbens historia. Ledarskapet i laget lägger ner ett hårt arbete och det är så kul att det betalar sig med att vi når ett av våra stora mål, kommenterar klubbchefen Stefan Sjöström.

Laget fick tidigare under lördagen draghjälp av IKSU som hemma i Umeå stängde ute Linköping från möjligheten till GP.
Sedan kom den verkliga dramatiken för Lund, men det var inte i deras egen match den utspelade sig.
Det var i Värnamo.

För där tog hemmalaget, i det läget chanslöst på GP, emot ett Sollentuna som vid seger kunde snuva Lund på den hett eftertraktade fjärdeplatsen. Värnamo ville annat och tog matchen till en gastkramande 15-13-seger i femte set.

– Ja, de var inte så glada i Sollentuna efteråt. Mest för att de missade GP tror jag. Men hade inte vi sabbat för oss själva två matcher i början av säsongen så hade vi kunnat vara i GP nu. Vi har en bra och bred trupp, konstaterar Värnamos tränare Jessica Sandberg.

Matchbollen, och därmed också GP-platsen, avgjordes praktiskt taget samtidigt som Lund började sin hemmamatch mot Engelholm som vann i tre raka set.

Spelarna i Lund fick inget veta förrän efteråt då förlustkänslan byttes till glädjerus när GP-beskedet kom.

– Efter vi hade spelat klart matchen sa vår tränare att "det var ju tråkigt med förlusten men vi ska spela GP". Det var många känslor då. Vi hade förlorat, men ändå vunnit på något sätt. Och uppnått ett av våra mål, säger Lunds lagkapten Stina Rix.

Lund behåller därmed den efterlängtade fjärdeplatsen efter halva säsongen, vilket i svensk volleyboll är synonymt med gränsdragningen för Grand Prix.

– Vi visste att det var mycket som stod på spel den här helgen. Jag har spelat GP förut, men det här är ändå extra speciellt eftersom vi alla gör det för första gången med Lund som aldrig varit där. Det är jättekul att få vara med om det, säger Rix.

Lunds fjärdeplats är ändå ingen skräll, givet att elitserietränarna inför säsongen placerade Lund exakt där. Historieskrivningen är likväl ett faktum.

– Det känns super. Vilken resa vi har gjort de här säsongerna! Det här är min tredje med Lund och vi har tagit ett jättekliv varje år. Nu tagit oss upp till ett av de fyra bästa lagen i landet, avslutar lagkaptenen.

Damernas startfält i Grand Prix blir därmed:

1. Hylte Halmstad, 2. Engelholm, 3. Örebro, 4. Lund

---

Mer resultat och statistik från elitserien finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer om evenemanget Grand Prix finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

---


Moa Morency, en av de unga spelarna i Lunds trupp, får nu chansen att uppleva Grand Prix. Foto: Petter Borna

Fler nyheter

Publicerad: 2021-12-04

Senast uppdaterad: 2021-12-04

Visa fler nyheter

Sponsorer