Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Damlandslaget: Här är Sveriges nya förbundskapten

Sveriges nya förbundskapten för damernas landslag i volleyboll är Lauri Hakala. Han kommer närmast från uppdraget som Team Sport High Performance Manager i den finska olympiska kommittén. "Jag ser stor potential i det här laget", säger Hakala.

Lauri Hakala kommer från Finland och har internationell erfarenhet som assisterande coach för damlandslagen i Holland och Finland, samt herrlandslagen i Slovenien och Schweiz. Han har även erfarenhet som assisterande coach på college i USA och med Champions League-klubbarna Kazan, Ryssland, och Ljubljana, Slovenien. Han har även varit head coach för Sollentunas herrar i elitserien två säsonger.

– Jag har följt det svenska damlandslaget noga och jag ser fram emot chansen att få coacha dem. Det är oerhört intressant att starta min resa med det här laget nu. Det här är ett lag som har roligt på plan och där motivationen är hög, analyserar Hakala.

Det klara målet på hans nya resa är Europamästerskapet 2023 dit svenskorna är direktkvalificerade i kraft av kvartsfinalplatsen i EM senast. I år är det framför allt European Silver League i juni som blir det stora utmaningen.

– För det här laget finns det mer att vinna. Jag vet inte hur lång tid det tar att utveckla, men om allt går bra ska vi kunna konkurrera med några av de bästa landslagen i världen. Taket ligger bortom kvartsfinalplatsen senast, säger Hakala.

För Svenska Volleybollförbundet har det varit en gedigen process som har lett fram till att Lauri Hakala nu är svensk förbundskapten.

– Det känns väldigt bra att vi har lyckats knyta till oss en tränare som matchar den kravprofil vi har tagit fram och arbetat utifrån. Kravprofilen utgår från vad vi tror passar det här laget bäst för att kunna prestera i EM 2023, säger Simon Dahl, internationell förbundschef.

Rekryteringsprocessen har varit ambitiös, noggrann och tidskrävande, där Dahl har arbetat ihop med tränarlegendaren Anders Kristiansson.

– Anders engagemang, erfarenhet och kontakter har varit enormt värdefulla i det här arbetet. Hans kompetens och den tid han har bidragit med har inneburit att vi har kunnat ha en mycket vass rekryteringsprocess. Jag kan konstatera att vi känner oss väldigt nöjda med Lauri som var det allra bästa alternativet, säger Dahl.

Hakala har den senaste tiden arbetat för den finska olympiska kommittén.

– Jag vill verkligen tacka min arbetsgivare för den här möjligheten. Det var inte självklart, men de har visat ett fantastiskt stöd när möjligheten att coacha Sverige dök upp, säger han.

-----

Fakta

Lauri Hakala


Ålder: 39 år
Familj: Fru, dotter
Spelare: Proffs i Tyskland, USA, Schweiz, Belgien.
Assistant coach, damer: Kazan, Ryssland. Landslagen i Holland och Finland.
Assistant coach, herrar: Pepperdine University herrar (USA), Ljubljana herrar (Slovenien). Landslagen i Schweiz, Slovenien och Finland.
Head coach: Landslaget Finland, herrar. LEKA Volley, Finland, herrar. Sollentuna, herrar.

-----

European Silver League 2022

Sveriges hemmamatcher i Idrottshallen, Lund:

Lördag 4 juni 15:00 | Sverige – Portugal
Söndag 12 juni 15.00 | Sverige – Estland
Lördag 18 juni 15.00 | Sverige – Luxemburg
Onsdag 22 juni 18:00 | Sverige – Slovenien

Information om biljettförsäljning kommer senare.
Mer om European Silver League i Lund, finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

Fler nyheter

Publicerad: 2022-03-23

Senast uppdaterad: 2022-03-23

Visa fler nyheter

Sponsorer