Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U-EM-kvalet: Seger mot Kroatien. I dag kan både killarna och tjejerna gå vidare.

Lördagen bjöd på en svensk 3-1 seger mot Kroatien för U20-killarna. Under söndagen väntar Ungern 15.00 och tjejerna möter Kroatien 20.00. Länkar till streaming finns nedan.

Efter ett trevande första set blev det en övertygande svensk 3-1-seger under lördagskvällen mot Kroatien för killarna i det svenska U20-landslaget.

– Det var samma för oss som mot Belgien att vi började tveksamt, men från andra set var det riktigt bra. Vi hade alla moment i spelet. Vi fick till försvaret. Vi fick kontroll på deras bästa anfallare, högerspikern som fick väldigt mycket boll. Han tröttnade under matchen och vi fick Kroatien dit vi ville, berättar head coach Göran Persson.

Hampus Ekstrand gjorde 26 poäng och därmes flest i det svenska laget, men den mest effektive var centern Nezar Harouk med 15 poäng.

Nu väntar Ungern i den sista gruppspelsmatchen 15.00 på söndagseftermiddagen. Seger där betyder sannolikt att Sverige blir tvåa i gruppen.

– Ungern är bra. Spelar de på topp kan de bli farliga. Men det är supertaggat i vårt lag. För killarna finns det inget annat än att ta en seger, säger Persson.

För de svenska U19-tjejerna väntar Kroatien 20.00 under söndagskvällen. Vid seger är svenskorna klara för U19-EM i Makedonien i augusti/september, vilket skulle vara historiskt.

Men Kroatien körde över Norge i tre överlägsna set under lördagskvällen och är storfavoriter mot Sverige. Vid förlust slutar Sverige tvåa i gruppen. Beroende på siffrorna där och vad som händer i andra grupper kan det räcka för vidare kval i sommar.

-----

Angånde Sveriges segermatch mot Norge under fredagskvällen så gjorde lagets yngsta spelare, 15-åriga Emilia Saxne, sin juniorlandslagsdebut i volleyboll.

– Det var så klart lite nervöst. Det var mer tryck i hallen och fler som tittade än vad jag är van vid. Och även om jag kanske inte gjorde min absolut bästa match så var det en riktigt bra laginsats. När vi var lite pressade efter tredje set hjälptes alla åt och vi kom tillbaka som ett lag. Och det räckte för att vinna. Nu är vi supertaggade inför matchen mot Kroatien, säger Emilia.

Lite mer erfaren spelare är Frida Johansson som fyller 18 år om ett par veckor och nu spelar sitt tredje EM-kval på juniornivå. Frida var en av fredagens giganter och avslutade matchen med fyra raka servess.

– Jag tycker att vi började matchen bra men sedan kom det lite svackor och vi fastnade i vissa rotationer. Samtidigt hade alla inställningen att ”detta ska vi ta” – och vi kämpade på och pushade varandra. I fjärde och femte set var vi det klart bättre laget. Sen var det lite coolt att avsluta med fyra raka ess. Det hör inte till vanligheterna hemma i Elitserien, säger Frida.

-----

Här är resultat och spelschema med länkar

Tjejer: U19-EM-kval

Norge – Sverige 2-3 (19-25, 25-16, 25-22, 17-25, 8-15)

Söndag 10 april 20:00 | Sverige – KroatienTjejernas resultat rapporteras här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. (Pool B in CRO).

Matchen Sverige – Kroatien streamas på YouTube här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Killar: U20-EM-kval
Sverige – Belgien 1-3 (13-25, 22-25, 26-24, 23-25)
Sverige – Kroatien 3-1 (18-25, 25-19, 25-20, 25-20)
Söndag 10 april 15:00 | Ungern – Sverige

Killarnas resultat rapporteras här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. (Pool G in CRO).

Matchen Ungern – Sverige streamas på YouTube här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

Laguppställningarna


Sverige U19 tjejer

2. Frida Johansson
3. Linnea Arndorw
4. Sanna Madestam
5. Emmy Gustafsson
7. Emilia Saxne
8. Sonja Grahn
9. Hanna Berkefelt
10. Siri Engström
11. Ida Almkvist
12. Sofia Österdahl
18. Agnes Hegardt
19. Tuva Falk

Ettore Guidetti, head coach
Mathias Österdahl, team manager/ass coach
Albin Öijen, scout
Caroline Söderström, fysioterapeut


Sverige U20 killar
1. Linus Isaksson
2. Isak Joelsson
3. Sebastian Martinez Ayre
4. Melker Charlesson
5. Felix Blystad
6. Hugo Morency
7. Alexander Ståhle
8. Måns Eriksson
9. Hampus Ekstrand
11. Nezar Harouk
12. Jacob Hölting Nilsson
13. Linus Björk

Göran Persson, head coach
Sebastian Lilja, team manager/scout
Tobias Nöjd, fysioterepeut


-----

BakgrundI månadsskiftet augusti/september spelas Ungdoms-EM i volleyboll för U19-tjejer i Makedonien. Senare i september spelas Ungdoms-EM för U20-killar i Italien.

Nu i helgen EM-kvalar de båda svenska ungdomslandslagen i Bibinje, Kroatien där tjejernas pool B och herrarnas pool G spelas.

Tjejer, pool B: Kroatien, Sverige, Norge
Killar, pool G
: Belgien, Ungern, Kroatien, Sverige

Ettan i respektive pool går till EM. 2:an i killarnas pool spelar nytt kval i sommar. 2:an i tjejernas pool spelar förmodligen nytt kval i sommar, beroende på resultat i andra pooler.

-----

Fler nyheter

Publicerad: 2022-04-10

Senast uppdaterad: 2022-04-10

Visa fler nyheter

Sponsorer