Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Damlandslaget: Lauri Hakala halvvägs in i första träningslägret

Inför European Silver League i juni är den nye förbundskaptenen Lauri Hakala nu halvvägs genom sitt första träningsläger med damlandslaget. Här ger han en lägesrapport från Ängelholm.

Du är nu tio dagar och halvvägs in i ditt första träningsläger med det svenska landslaget. Vad är dina reflektioner?

– Många i gruppen känner varandra väl. Nu är det upp till oss nya coacher att göra något av det här. Gruppen är hungrig så det är kul att jobba med dem. Laget har potential, men vi behöver ändra vissa saker eftersom det som fick oss hit inte kommer ta oss till nästa nivå. Vi bygger ett system för att göra det.

Hur ser läget ut i truppen?

– Bra. Alla har kommit utom systrarna Haak. Anna Haak anländer under söndagen och Isabelle Haak kommer senare. Hon har ju Champions League-finalen kvar.

Hur är det att vara tillbaka i Sverige?

– Jag hade en bra tid i Sollentuna och jag följer svensk volleyboll. Det är härligt att vara tillbaka och bra för mig att prata lite svenska igen. Jag har inte gjort det på tre år, men det är ett av mina personliga mål att bli bra på det, och det är svenska jag pratar med tjejerna när vi pratat en och en.

Ryktet säger att du är strukturerad och står för disciplin. Stämmer det?

– Om ryktet säger det så kanske det är så. Vi har struktur och vi vill använda tiden på allra bästa sätt. Det är fysiskt och psykiskt krävande att växa. Det ska vara det. Om det inte är det växer man inte.

Förutom du och Jonas Svantesson är den amerikanske tränaren Jim McLaughlin med på träningslägret också. Kan du berätta om honom?

– Jim McLaughlin är en vän och en riktigt, riktigt bra tränare. Han har coachat i flera OS, bland annat. Det är en stor influens vi har på plats här. Han är en person som har coachat mig och vi har båda coachat tillsammans och jobbat med samma människor tidigare. Han är en världsklasscoach som är med oss i några veckor för att hjälpa till. Jag har länge velat jobba med honom. Vi ser volleybollen på samma sätt. Hans långa erfarenhet av att lära ut är ett bra tillskott för oss under det här träningslägret.

Vad kan du säga om din ledarstab?

– Jag känner både Jonas Svantesson och Jim från tidigare, och Anders Håkansson (team manager) har jag lärt känna nu. Sebastian Lilja (scout) känner jag bara till som en ung spelare sedan tidigare. Det är kompetenta människor som vill arbeta för svensk volleyboll. Vi har ett gemensamt mål och dessutom väldigt roligt tillsammans. Så jag är glad över hur det blev. Det är tidigt än och vi kommer springa på svårigheter och att coacha är svårt. Det kan ta tid att lära känna varandra på det planet, men det känns som att vi lär känna varandra snabbt.

Vad är dina förväntningar inför European Silver League?

– Det första är att vi kan spela disciplinerad volleyboll som ett lag. Varje gång Sverige spelar gör vi det för att vinna, men vi måste börja med att komma ihåg att slutmålet är Europamästerskapen nästa år. Så vill vi ändra på sättet vi spelar är det nu vi ska göra det. Vi räknar med att det blir en växtprocess över European Silver League. Hur länge det tar vet vi inte. Vi ska spela hårt och spela för att vinna.

Varför ska svensk publik köpa biljetter och resa till Lund för att se Sverige spela i European Silver League?

– När jag intervjuar mina spelare säger i stort sett varenda en att de vill vara med i ett lag som har kul när de spelar. För det andra vill vi spela bra volleyboll. För det tredje har vi ett lag med fysiska fördelar. Man kan vara en bra spelare oavsett hur stor man är, men när vi spelar mot så här bra motstånd måste man också ha kraft, och Sverige har det.

-----

Biljetter till European Silver League finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..-----

Förbundskapten Lauri Hakala instruerar landslaget under pågående träningsläger i Ängelholm. Foto: Nisse Nilsson


Assisterande förbundskapten Jonas Svantesson och tränaren Jim McLaughlin tillsammans med Lauri Hakala på träning. Foto: Nisse Nilsson

Fler nyheter

Publicerad: 2022-05-15

Senast uppdaterad: 2022-05-15

Visa fler nyheter

Sponsorer