Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Solna utmanar i Ungdomens GP

I helgen intas Uppsala av Sveriges bästa elit-, veteran- och ungdomslag. En av alla föreningar som deltar i volleybollfesten är Solna VBK, vars flicklag utmanar i Ungdomens GP.

Stora delar av Solnas UGP-trupp samlad på bild. Foto: Solna VBK.

Ungdomens GP är turneringen med de vassaste ungdomslagen i landet. För många unga spelare är UGP-titeln bland det största man kan erövra.

Till den prestigefyllda turneringen kvalificerar sig landets sex bästa flick- respektive pojklag, baserat på förra årets placeringar i Ungdoms-SM. Bland de föreningar som säkrade ”guldbiljett” och i helgen beger sig till volleybollfesten i Uppsala återfinns Stockholmsbaserade Solna VBK.

– Det är första gången vi är med i det här formatet, och att vi tagit oss hit är ett fint kvitto på att vi haft en bra ungdomsverksamhet i föreningen under många år. Självklart är det jättepositivt att få vara med i de här sammanhangen och möta de andra topplagen i åldersgruppen. Och jag hoppas och tror att spelarna känner det samma. Det har varit mycket snack och spekulationer inom laget under hösten om hur vi ska matcha mot GP-motståndarna, säger Solnatränaren, David Ottosson.

”En nystart”

Föreningen har på senare år etablerat sig som en av landets starkaste, med spelare och ledare som andas volleyboll och beachvolley året om. Räknar man antalet tävlingslicenser bland volleybollungdomar placerar sig Solna VBK på elfte plats i Sverige.

– 2012 startade vi upp lag med våra 2005:or och det blev en form av nystart för föreningens ungdomsverksamhet. Vi hade haft barn och ungdomar i spel tidigare, men inte den volymen som vi då började få. Vi växte snabbt till det vi är idag, och det har sina utmaningar när det går så fort. Målsättningen är att vi ska stabilisera oss på den här nivån och att fortsätta kunna erbjuda plats för både bredd och för den som vill satsa, fortsätter Ottosson.

Ljungby VBK vann SM-brons våren 2022 och blir en tuff nöt att knäcka för Solna. Foto: Robert Boman.

Föreningens lag och spelare har med tiden skördat allt större framgångar, på taraflexgolv såväl som i sanden. Under 2022 utmärkte sig föreningens ungdomslag genom att spela hem en sjätteplats vid maj månads Ungdoms-SM i Jönköping, vilket gav direktplatsen till det UGP som nu står för dörren.

– Vi kliver in i turneringen som sjätte och sista lag, så det klart att vi är en outsider i alla matcher. Men vi hoppas kunna bråka lite med de andra. Målsättningen är att spela och tro på vårt eget spel, att genomföra det i alla matcher, oavsett hur det går. Om man ska prata vinst och förlust så kommer vi vara glada för varje set, och kan vi få med oss några matcher kommer vi vara stolta och jättenöjda, fortsätter Ottosson.

Berätta om lagets sammansättning:
– Truppen består av spelare födda 2005 hela vägen till 2008, en mix av mer erfarna spelare och ett gäng yngre. 14 spelare totalt där vi vill ge alla erfarenheten att uppleva GP. Några av våra tjejer går på NIU här i Stockholm, precis som i Sollentunas och Vallentunas lag. Att ha dessa spelare i truppen tillför mycket till laget under både träning och match.

Ungdomens GP inleds på lördag förmiddag med gruppspel. Solna ingår i grupp B där de får tampas med Ljungby och Vallentuna.

– Vi kan spela mot båda lagen. Vallentuna mötte vi i kvalet till Ungdoms-SM och då blev det 2-1 till dem. Vi känner varandra väl och Vallentuna får ses som det något starkare laget på förhand, men vi kan skrälla. Ljungby har vi inte lika bra koll på, men vi ser med tillförsikt fram emot att störa dem i premiärmatchen, avslutar David Ottosson.

Solna och Vallentuna, som vann silver vid Ungdoms-SM 2022, känner varandra väl. Foto: Robert Boman.

Samtliga UGP-matcher kommer livestreamas via Svenska Volleybollförbundets Youtubekanal Länk till annan webbplats.. Bli prenumerant så håller du dig uppdaterad på när vi laddar upp nya klipp och livesändningar!

Följande lag deltar i 2023 års upplaga av UGP:
– Flickor: Engelholms VS, Vallentuna VBK, Ljungby VBK, Sollentuna VK, Kronan VBK, Solna VBK
– Pojkar: Habo Wolley, Södertelge VBK, Sollentuna VK, Floby VK, Engelholms VS, Falkenbergs VBK

Spara tid – förköp biljetter!

För att undvika köer i entrén uppmanas besökare förköpa biljetter via Eventim, som är officiell biljettförmedlare. Det går att köpa både dagsbiljetter och helgbiljetter, som ger entré till samtliga tre mästerskap som avgörs i Fyrishovs hallar under de två intensiva tävlingsdagarna.

KÖP BILJETTER HÄR! Länk till annan webbplats.

Dagsbiljett (lördag eller söndag)
Barn under 5 år: Fri entré
Ungdom (5-17 år): 50 kr
Studerande (mot uppvisande av Mecenatkort): 50 kr
Vuxen (18- år): 90 kr

Helgbiljetter
Barn under 5 år: Fri entré
Ungdom (5-17 år): 70 kr
Studerande (mot uppvisande av Mecenatkort): 70 kr
Vuxen (18- år): 150 kr

LÄNKAR
Säkra dina GP-biljetter – förköp här! Länk till annan webbplats.
Spelschema Senior Grand Prix Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema Senior Grand Prix Herr Länk till annan webbplats.
Spelschema Veteran-SM Länk till annan webbplats.
Spelschema Ungdoms-GP Flickor Länk till annan webbplats.
Spelschema Ungdoms-GP Pojkar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-01-19

Senast uppdaterad: 2023-01-19

Visa fler nyheter

Sponsorer