Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Kronan och Habo högst upp på UGP-pallen

Landskronaföreningen Kronans VBK samt Habo Wolley kan titulera sig UGP-mästare 2023! Det står klart efter en maffig finaldag i Fyrishov, Uppsala.

Matchbollen sitter och Kronan är UGP-mästare. Foto: Robert Boman.

Till prestigefyllda Ungdomens GP, som avgörs årligen, kvalificerar sig landets sex bästa flick- och pojklag baserat på förra årets placeringar i Ungdoms-SM. Följande tolv föreningar fanns representerade under 2023 års upplaga:

– Flickor: Engelholms VS, Vallentuna VBK, Ljungby VBK, Sollentuna VK, Kronan VBK, Solna VBK
– Pojkar: Habo Wolley, Södertelge VBK, Sollentuna VK, Floby VK, Engelholms VS, Falkenbergs VBK

Sollentuna VK utmanades av Kronan VBK i flickornas UGP-final som avgjordes vid lunchtid under söndagen. Att det var just dessa två lag som skulle göra upp om guldet var kanske inte helt väntat, åtminstone inte om man på förhand utgick från resultaten vid 2022 års Ungdoms-SM i Jönköping, där SVK slutade fyra och Kronan femma.

Mästartiteln tillföll Kronan efter en tillställning där de blivande mästarna såg urstarka ut från start till mål (25-8, 25-14). Laget imponerade stort under helgen och spelade hem fyra raka segrar, utan att förlora ett enda set, på vägen fram till guldet.

– Alla i laget var delaktiga i framgången. Energin i laget är grym. Vi visste att vi hade det i oss, men utmaningen var att spela stabilt på hög nivå hela helgen. Det klarade vi, och nu står vi här som mästare, säger Kronan-spikern, Emilia Saxne.

Finalsegern blev Kronan på verket. Foto: Robert Boman.

På pojksidan var det Habo och Sollentuna, ettan och trean från Ungdoms-SM, som drabbade samman i UGP-finalen, med de förstnämnda som slutgiltiga segrare. Även här avgjordes finalmatchen i raka set (25-20, 27-25), där avslutningen blev jämn och känslofylld.

Habos spiker Elmer Andersson om UGP-guldet:
– En lättnad! Känslan var att vi hade favoritskapet på oss och det var lite nervöst. Så skönt att vi klarade pressen. Hela laget var en maskin, vi gjorde det lätt för varandra och hade bra kommunikation. Alla drog sitt strå till stacken.

Vägen till triumfen gick även via två segrar mot Engelholm och Floby i gruppspelet samt semifinalvinst mot Södertelge.

Bronsmedaljerna hamnade hos Ljungby VBK:s flickor och Södertelge VBK:s pojkar som besegrade Solna respektive Floby i sina tredjeprismatcher.

Habojubel efter segern i UGP-finalen mot Sollentuna. Foto: Robert Boman.

PRISPALL – UNGDOMENS GP 2023
Flickor:
1. Kronan VBK
2. Sollentuna VK
3. Ljungby VBK
Fullständiga resultat! Länk till annan webbplats.

Pojkar:
1. Habo Wolley
2. Sollentuna VK
3. Södertelge VBK
Fullständiga resultat! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-01-22

Senast uppdaterad: 2023-01-22

Visa fler nyheter

Sponsorer