Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Elitseriehelgen: Streckstrid med sista slutspelsplatsen i potten

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

Daniel Hähnert och Södertelge VBK har måstematch mot Örkelljunga på söndag. Foto: Per Eliasson.

Nu är det nära. Riktigt nära. Grundserien är på upphällningen, där de flesta lag har en eller två matcher kvar att spela. Helgens omgång, 4-5 mars, bjuder på totalt tio drabbningar och tar oss ytterligare ett steg i riktning mot att kunna summera tabellerna och blicka fram mot säsongsavslutningen, där allt ställs på sin spets.

Till viss del har nästa fas redan börjat utkristallisera sig. En snabb “tjuvkik” säger oss att Hylte/Halmstads herrar sedan ett par veckor bärgat seriesegern, vilket innebär att de säkrat hemmaplansfördel genom hela SM-slutspelet och dessutom blir först ut att välja kvartsfinalmotståndare. Vidare ser vi att Engelholms damer framgångsrikt har krattat manegen åt sig själva för att under de avslutande omgångarna matcha H/H:s bedrift, även om EVS är tvåa tabellen; en poäng bakom Örebro som har två matcher mer spelade.

Tittar vi i andra änden av tabellen ser vi också att Uppsalas herrar, trots rejäl uppryckning på slutet, fått ställa in sig på playdown, där de kommer göra upp med antingen Södertelge eller Örkelljunga om att slippa elitseriekval mot division 1-laget Malmö VK, som aspirerar på uppflyttning. På damsidan är även IKSU klart för playdown-spel, med Värnamo eller Lund som motståndare. Väl i elitseriekvalet har Lindesberg siktet inställt på ett återtåg i svensk elitvolleybolls finrum.

En närmare titt på streckstriden

Men mycket kan fortfarande hända innan det på allvar ska dukas för SM-slutspel, playdown och elitseriekval. Inte minst på herrsidan, där det kan ske rejäla omkastningar mellan placeringarna 2-6 under de sista omgångarna.

Att sexan Floby och femman Lund möts på lördag är därför särskilt intressant. Vinnaren i tillställningen hakar på toppstriden, medan förloraren riskerar att gå miste om de mest framskjutna placeringarna.

Filippa Hansson och hennes Lund har säkrat slutspelsplatsen. Foto: Petter Borna.

Vi noterar också att både Lunds damer och Vingåkers herrar gör säsongens sista grundseriematcher i helgen. Under torsdagen säkrade Lund den åttonde och sista slutspelsplatsen “i kavaj”, när sista kvarvarande hotet Värnamo fick se sig besegrade av Gislaved. Skåningarna firar med dubbla hemmamatcher i Idrottshallen mot både Linköping (lördag) och RIG Falköping (söndag). Vingåker avslutar i sin tur grundserien genom att ta emot obesegrade seriesegraren Hylte/Halmstad i Sporthallen 14:00 på lördag.

Bland helgens matcher håller vi också ett extra öga på den oerhört laddade drabbningen mellan Södertelge och Örkelljunga, som möts i Täljehallen 17:00 på söndag. Tre poäng skiljer kombattanterna åt i tabellen med två omgångar kvar att spela, och de slåss om den åttonde och sista slutspelsplatsen på herrsidan. Laget som slutar nia tvingas dessutom till tidigare nämnda playdown-spel mot Uppsala. Förutsättningarna är som följer:

  • Vinst är det enda som gäller för jagande hemmalaget SVBK, allra helst med 3-0 eller 3-1, vilket skulle ge tre friska poäng och helt “jämnt skägg” inför den 20:e och sista grundserieomgången.
  • Går ÖVK vinnande ur striden säkrar de in sin tur slutspelsplatsen, oavsett setsiffror.

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens elitseriematcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

Toppbild: Per Eliasson

HELGENS OMGÅNG

Damer
2023-03-04
14:00 Gislaved – Göteborg
15:00 Värnamo – Hylte/Halmstad
15:00 Lund – Linköping

2023-03-05
15:00 Lund – RIG Falköping
15:00 Engelholm – Sollentuna

Herrar
2023-03-04
14:00 Vingåker – Hylte/Halmstad
14:30 RIG Falköping – Sollentuna
15:00 Floby – Lund

2023-03-05
16:00 Habo – Uppsala
17:00 Södertelge – Örkelljunga

LÄNKAR

www.volleytv.se Länk till annan webbplats.
Om elitseriesäsongen 2022/23 Länk till annan webbplats.
Serieportalen – alla förbundsserier samlade Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien dam Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien herr Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-03-03

Senast uppdaterad: 2023-03-03

Visa fler nyheter

Sponsorer