Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

KLART: Här är kvartsfinalserierna som inleder SM-slutspelet

Grundserien 2022/23 är fullbordad och matchserierna i SM-slutspelets första fas har utkristalliserat sig. Slutspelsvalen avslöjades under söndagskvällen i Volleykanalens livestudio, som finns att se i repris Länk till annan webbplats..

Foto: Robert Boman.

Direkt efter grundseriens fullbordande under söndagskvällen gjorde topplagen sina val av kvartsfinalmotståndare. Vi har följande matchserier att se fram emot när SM-slutspelet dundrar igång om en vecka, helgen 18-19 mars:

 • KVARTSFINALER – DAM
  • Engelholm vs Lund
  • Örebro vs Sollentuna
  • Hylte Halmstad vs Gislaved
  • Linköping vs Göteborg
 • KVARTSFINALER – HERR
  • Hylte Halmstad vs Örkelljunga
  • Falkenberg vs Sollentuna
  • Habo vs Floby
  • Lund vs Vingåker

Spelschemat för den inledande slutspelsfasen rullas ut under söndagskvällen och kommer finnas tillgängligt här:

Seriesegrarna först ut att välja

Först ut att välja var seriesegrarna, Engelholms VS damer och Hylte/Halmstad Volley herrar.

EVS vann 19 av 20 grundseriematcher och spelade hem GP-titeln i januari. Siktet är nu inställt på att bärga SM-guldet. Första hindret på vägen kommer utgöras av tabellåttan tillika derbyrivalen Lunds VK.

Engelholmscoachen Per-Erik Dalqvist om säsongen hittills, och kommande slutspelsäventyr:
– Vi klev in i säsongen med skador på några nyckelspelare och trodde att det skulle ta längre tid att komma igång som lag och göra resultat, men det gick över förväntan och lagom till GP gjorde vi våra bästa prestationer. Därefter dippade vi lite i stabiliteten, men de senaste veckorna har vi hittat en bra känsla i laget och det känns som att vi är på rätt väg inför slutspelet.
– Jättekul med derby mot Lund, som är underdogs och kommer göra allt för att störa oss. Det gäller att vi hittar jämnheten i spelet och bara fortsätter mala på. Då blir vi svårstoppade.

“Alla står på noll igen”

Hylte/Halmstads herrar gick i sin tur helt obesegrat genom grundserien och går nu för tredje raka SM-titeln. Hallänningarnas val föll på Örkelljunga.

H/H-coachen Almir Ljutovac:
– Som lag har vi utvecklats väldigt mycket från i höstas fram till nu – tagit stora kliv framåt varje vecka. Vi har ett koncept som vi tror på och 14 väldigt duktiga spelare som ger hög nivå varje träning och match. Den här veckan har inte varit den bästa dock, med en del småskavanker och sjukdomar, så inför slutspelet måste vi först och främst återhämta oss från det. Och nu gäller det att ställa om mentalt – alla lag står på noll igen. Vi har målet klart för oss; att försvara titeln.
– I valet av Örkelljunga som motståndare spelade det geografiska in. De har potential, spelar med väldigt mycket energi och är faktiskt det enda laget som tagit oss till fem set på vår hemmaplan.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen i grundserien går till SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här Länk till annan webbplats.!

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Spelschema SM-slutspelet Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet Herr Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Om elitseriesäsongen 2022/23 Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien dam Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien herr Länk till annan webbplats.
Serieportalen – alla förbundsserier samlade Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-03-12

Senast uppdaterad: 2023-03-12

Visa fler nyheter

Sponsorer