Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Guldracet inleds - Elitseriekvalet avgörs

Klubblagssäsongen är framme vid sitt klimax och vi har ett gäng sprakande volleybollföreställningar att se fram emot. I helgen dundrar SM-finalserierna och bronsbataljerna igång, samtidigt som Elitseriekvalet ska avgöras. Vi levererar införrapport med förutsättningar samt länkar till livescore och livesändningar. Häng med!

Hylte/Halmstads Joel Andersson har SM-guld i sikte. Foto: Robert Boman.

Och så var vi äntligen där. SM-slutspelets medaljmatcher!

Vi är framme vid Elitseriesäsongens absoluta höjdpunkt. Nu ställs allt på sin spets. En hel säsong – med träningsläger, försäsongsmatcher, grundserie, Grand Prix, kvartsfinaler och semifinaler – har slutligen nått sitt stora crescendo. Mina damer och herrar, unga som gamla, inbitna volleybollfans som nyfrälsta; slutspelet ska avgöras, medaljerna delas ut och svenska mästare koras.

Vi har totalt sex nagelbitare att se fram emot helgen 15-16 april, då Elitseriekvalet avslutas samtidigt som final- och bronsserierna släpps lös.

Rivalerna har dominerat i tio år

På damsidan väntar ett riktigt klassikermöte mellan rivalerna Engelholms VS och Hylte/Halmstad Volley.

De sjufaldiga svenska mästarna från Skåne spelade hem Grand Prix-titeln i januari och noterades för 19 segrar av 20 möjliga i grundserien, som de vann övertygande. Mot vilka det enda nederlaget kom? Hylte/Halmstad, givetvis.

De regerande mästarna från Halland har dock haft en krokigare väg till finalspelet. Efter knackig säsongsinledning missade Hylte/Halmstad Grand Prix-avancemang för första gången i mannaminne, men runt månadsskiftet november/december tuggade maskineriet igång. Självförtroendet kom tillbaka med tiden och truppen uppdaterades med nyförvärv.

En stark andra halva på grundserien gjorde att hallänningarna slutade trea i tabellen. Och när det nu dragit ihop sig för titelrace är H/H tillbaka i fullt slag. Lyckas man bräcka sina stora antagonister i finalspelet kan man titulera sig mästare för tredje året i följd och för fjärde gången totalt.

De två finalkombattanterna har dominerat svensk elitvolleyboll i ganska exakt tio år. Senast ett annat lag spelade hem mästartiteln var säsongen 2012/13 då Katrineholm triumferade. Sedan dess har EVS vunnit fem guld, alla i följd under åren 2015-2019, och Hylte/Halmstad övriga tre (2014, 2021, 2022).

I de båda finallagen finns gott om lirare som aspirerar på landslagsspel under det häftiga mästerskapsåret 2023, då Sverige deltar i både European Golden League och EM-slutspel. I H/H återfinns damlandslagets lagkapten Jonna Wasserfaller samt liberon Emmy Andersson. I EVS hittar vi hela fyra blågula spelare i form av spikern Cecilia Malm, centern Julia Nilsson, passaren Frida Kindbom samt liberon Filippa Brink.

Första finalmatchen spelas i Kungsgårdshallen, Ängelholm, med start 16:00 på söndag.

I bronsfinalen ställs grundserietvåan Örebro mot fyran Linköping. Första mötet av totalt två spelas på lördag 15:00 i Linköpings sporthall.

Landslagsliberon Filippa Brink jublar tillsammans med lagkamraterna i Engelholm. Foto: Robert Boman.

Finaldebutanter utmanar mästarna

På herrsidan ser vi Hylte/Halmstad och Habo göra upp i en ren repris på januari månads Grand Prix-final, där de förstnämnda tog hem guldet.

Och hallänningarna får ses som tunga favoriter att ta hem även säsongens andra stora titel när det nu vankas SM-final. Senast Hylte/Halmstad förlorade en tävlingsmatch var för snart ett helt år sedan, den 20 april 2022, då derbyrivalen Falkenberg vann den andra matchen i finalserien mellan lagen.

Hylte/Halmstad har fullkomligt forsat fram genom elitseriesäsongen 2022/23 och släppt ifrån sig endast åtta set på 26 grundserie- och slutspelsmatcher. Nu har man chans att bli svenska mästare för tredje året i följd och elfte gången totalt

Habo finns inte med på den korta lista av lag som lyckats norpa "matchakter" av H/H. Tre 0-3-förluster har det blivit den här säsongen, GP-finalen inkluderad. Men nu är det som bekant SM-finalspel som väntar, med allt vad det innebär i form av nerver inför stundens allvar samt utmattning och slitage efter en lång säsong.

Habo kliver in i den slutgiltiga guldjakten hungriga, inspirerade och fullpumpade av glödande entusiasm inför det faktum att klubben är i sin allra första SM-final. Truppen som tagit dem dit är ett udda men häftigt bygge av habosöner kombinerat med tre kanadensiska proffs, varav ett - Andrew McWilliam, Säsongens coach i Elitserien - även agerar spelande tränare.

Ett framgångsrikt recept har det visat sig. Utöver finaldebuten har Habo redan bärgat en tredjeplats i grundserien samt ett Grand Prix-silver i januari. För strax över tio år sedan inledde klubben en stor ungdomssatsning som med tiden gjort orten till ett av landets främsta volleyfästen. Efter att ha dominerat på ungdomssidan under flera år börjar man nu även kunna skörda stora framgångar i svensk elitvolleybolls finrum.

Första finalmatchen spelas i Halmstad arena med start 15:00 på lördag.

I bronsfinalen ställs grundseriefyran Lund mot sjuan Sollentuna. Första mötet i bäst av två spelas 14:30 på lördag i Arena Satelliten, Sollentuna.

Habo är SM-final för första gången i klubbens historia. Foto: Robert Boman.

Kvalfylld helg för kvartett

Parallellt med starten av SM-finalerna avgörs även Elitseriekvalet, där det spikas vilka 22 lag som spelar i svensk elitvolleybolls finrum säsongen 2023/24.

Kvalet inleddes för två helger sedan med två rafflande femsetare som IKSU:s damer och Uppsalas herrar gick segrande ur i kamp med elitserieaspirerande division 1-lagen Lindesberg respektive Malmö.

Kvalet hade uppehåll över påsken men återupptas nu helgen 15-16 april med avslutande returmöten. Matchserierna avgörs alltså i bäst av två matcher, där de vinnande lagen lägger beslag på de sista elitserieplatserna.

IKSU - Lindesberg gör upp i Umeå med start 14:00 under lördagen, medan Uppsala tar emot Malmö hemma i Fyrishov 17:00 på söndag.

I händelse av att Lindesberg och/eller Malmö lyckas kvittera matchserierna avgörs de via golden set som spelas först till 15, direkt efter att match 2 avslutats.

Uppsala jagar nytt elitseriekontrakt i konkurrens med Malmö. Foto: Åke Lager.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här Länk till annan webbplats.!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS MATCHER

2023-04-15
DAMER
14:00 – IKSU – Lindesberg (Elitseriekval match 2:2)
15:00 – Linköping – Örebro (Bronsfinal match 1:2)

HERRAR
14:30 – Sollentuna – Lund (Bronsfinal match 1:2)
15:00 – Hylte/Halmstad – Habo (SM-final 1:5)

2023-04-16
DAMER
16:00 – Engelholm – Hylte/Halmstad (SM-final 1:5)

HERRAR
17:00 – Uppsala – Malmö (Elitseriekval match 2:2)

LÄNKAR

Spelschema Elitseriekval Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitseriekval Herr Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet Herr Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Om elitseriesäsongen 2022/23 Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien dam Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien herr Länk till annan webbplats.
Serieportalen – alla förbundsserier samlade Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-04-14

Senast uppdaterad: 2023-04-14

Visa fler nyheter

Sponsorer