Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nytt liv i herrfinalen – Hylte/Halmstad vann måstematchen

Hoppet om att ta tredje raka SM-guldet lever vidare för Hylte/Halmstads herrar. Under lördagen räddade man Habos första “matchboll” i finalserien genom en imponerande 3-1-seger hemma i ett kokande Halmstad arena.

Ögonblicksbild på Hylte/Halmstad efter att de reducerat finalserien mot Habo. Foto: Robert Boman.

SM-FINAL 3:5 HERRAR
Hylte/Halmstad 3-1 Habo

Setsiffror: 17-25, 25-22, 25-19, 25-22
Bästa poängplockare: Pierce Johnson, 18, Hylte/Halmstad. Algot Danielsson och Matthew Passalent, 19, Habo.
Fullständig matchstatistik Länk till annan webbplats.

Det var dock gästerna, med ett stort bortafölje i ryggen, som inledde klart starkast och övertygande spelade hem första set via 25-17. Men hemmalaget – som för dagen saknade stjärnpassaren Dardan Lushtaku – repade mod och svarade genom att vinna akt 2 med 25-22.

I tredje set var känslan att Habo tvingades jaga från första stund – så fort man hämtade i kapp ett underläge drog Hylte/Halmstad ifrån på nytt. Siffrorna 25-19 förkunnade att de regerande mästarna hade kopplat greppet om tillställningen.

Fjärde set kom sedan att bli det sista. Det var tajt och tufft hela vägen fram till avgörandet som skrevs till 25-22, till fördel för de regerande mästarna från Halland som därmed reducerade finalserien till 1-2 i matcher.

Andreas Rune, som klev in på passarpositionen i Dardan Lushtakus ställe, utsågs till matchens lirare i Hylte/Halmstad för sin imponerande prestation där han visade upp nerver av stål i ett utsatt och kritisk läge med både SM-guldet och hela säsongen på spel.

På onsdag har Algot Danielsson och hans Habo en ny chans att säkra klubbens första SM-titel. Foto: Robert Boman.

Matchserien vänder nu tillbaka till Habo för match 4. 19:00 onsdagen den 26 april ljuder visslan för första serve i Habo sporthall.

Det råder total slutspelsfeber i det lilla men mäktiga volleybollfästet, där hemmaarenans publikkapacitet sannolikt skulle behöva mångdubblas för att kunna ta emot alla som kommer vallfärda dit för att uppleva det fjärde kapitlet av finalspelet.

Habo Wolley jagar första SM-guldet i klubbens historia och har nu chans att säkra det på hemmaplan.

Habo hade ett stort bortafölje om flera hundra supportrar i ryggen i lördagens match i Halmstad arena. Foto: Robert Boman.

Även damfinalen ”överlever” helgen

Även på damsidan är Hylte/Halmstad med och fajtas om SM-titeln. Tidigare i veckan utjämnade de finalserien mot seriesegrande Engelholm i kraft av en imponerade 3-1-seger på hemmaplan.

I och med resultatet står redan klart att finalserien lever vidare in i nästa vecka. Men räkna med två lag som spelar med stor desperation när match 3 avgörs i Kungsgårdshallen, Ängelholm, med start 16:00 i morgon, söndag. Segraren där kommer ha “matchboll” och guldläge inför match 4 som spelas tisdagen den 25 april i Halmstad arena.

Även här går Hylte/Halmstad går för tredje raka SM-titeln, medan Engelholm har siktet inställt på att bryta rivalens dominans och spela hem åttonde guldet i klubbens historia.

Brons till Örebro

Parallellt med finalserierna avgörs även kampen om bronsmedaljerna i bäst av två matcher.

På damsidan står nu klart att grundserietvåan Örebro Volley säkrat pallplatsen efter 3-0-seger för andra matchen i följd mot utmanaren Linköpings VC. Siffrorna i Idrottshuset, Örebro, skrevs till 25-22, 25-21, 25-15 till fördel för närkingarna.

Drabbningen var känslofylld, inte minst för att Örebros stjärnpassare Josephine Tegenfalk tackade för sig och satte punkt för en lång och framgångsrik karriär, under vilken hon samlat på sig medaljer, utmärkelser och mängder av framträdanden i den svenska landslagströjan.

På herrsidan är grundseriesjuan Sollentuna VK något sensationellt på väg att bärga bronset. Förra helgens inledande drabbning i Arena Satelliten spelade de hem på ett imponerande sätt i tre raka akter (25-23, 25-22, 25-19) mot det Lunds VK som slutade fyra i grundserietabellen. SVK har “vält” förhandsfavoriter tidigare under slutspelet – i kvartsfinalserien besegrades grundserietvåan Falkenberg med 3-1 i matcher.

Matchserien avgörs i Idrottshallen, Lund, på söndag eftermiddag. Visslan för första serve ljuder 14:00.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här Länk till annan webbplats.!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS MATCHER

2023-04-22
DAMER
15:00 – Örebro 3–0 Linköping (Bronsfinal match 2:2)

HERRAR
15:00 – Hylte/Halmstad 3–1 Habo (SM-final 3:5)

2023-04- 23
DAMER
16:00 – Engelholm – Hylte/Halmstad (SM-final 3:5)

HERRAR
14:00 – Lund – Sollentuna (Bronsfinal match 2:2)

LÄNKAR

Spelschema SM-slutspelet Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet Herr Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Om elitseriesäsongen 2022/23 Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien dam Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien herr Länk till annan webbplats.
Serieportalen – alla förbundsserier samlade Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-04-22

Senast uppdaterad: 2023-04-22

Visa fler nyheter

Sponsorer