Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

SM-finalen utjämnad - direkt avgörande guldmatch på fredag

Regerande svenska mästarna Hylte/Halmstad var nere för räkning men har nu rest sig på nio. Under onsdagskvällen utjämnade hallänningarna finalserien mot Habo och vi är därmed framme vid en en femte och direkt avgörande guldmatch. Fredagen den 28 april koras 2023 års svenska mästare i volleyboll i Halmstad arena.

Robin Råkeberg, med ett förflutet i Habo, spelade en central roll när Hylte/Halmstad gjorde segerrycket i fjärde set under onsdagskvällen. Foto: Robert Boman.

SM-FINAL HERRAR 4:5
Habo vs Hylte/Halmstad

Setsiffror: 22-25, 14-25, 25-19, 21-25
Bästa poängplockare: Tomas Vilimas, Hylte/Halmstad, 18. Matthew Passalent, Habo, 15.
Matchens lirare: Dardan Lushtaku, Hylte/Halmstad. Isak Joelsson, Habo.
Fullständig matchstatistik Länk till annan webbplats.

Tiofaldiga svenska mästarna Hylte/Halmstad klev in i SM-finalspelet som blytunga favoriter efter att ha gått obesegrade genom grundserien och dessutom kammat hem Grand Prix-titeln längs vägen.

Utmanarna Habo spelade dock högst imponerande hem de två första finaltillställningarna – och plötsligt såg de halländska titelförsvararna rejält skakade ut; tvingade att rädda dubbla “matchbollar” för att hålla hoppet om en tredje raka SM-titel vid liv.

Och drakar lyfter som bekant i motvind.

Lördagens 3-1-seger hemma i Halmstad arena var första steget på vägen. Det andra togs under onsdagskvällen på bortaplan i ett kokande och tvärfullt Habo sporthall. Ny 3-1-seger och finalserien är nu utjämnad.

Gästernas segersiffror skrevs till 25-22, 25-14, 19-24, 25-21. Avgörandet i fjärde set kom efter ett mycket lyckat servebyte där före detta Habospelaren Robin Råkeberg tog plats vid baslinjen. Hylte/Halmstad gjorde segerrycket när de gick från likaställning 20-20 till ledning 24-20.

Marcus Nilsson, en av svensk volleybolls största genom tiderna, stänkte in matchbollen 25-21 i vad som var hans första (!) set på hela säsongen. “Max”, som han kallas, byttes in vid underläge 7-10 i den fjärde akten och hann med att göra fem poäng, avgörandet inkluderat.

Det är sedan tidigare klart att det här är 40-åringens sista säsong som elitvolleybollspelare. Och hans långa och extremt framgångsrika karriär hade alltså kunnat ta slut ikväll, utan ett enda framträdande under 2022/23. Men så blev det alltså inte, och det var Torupssonen själv högst bidragande till.

– Det var ringrostigt – det var det ju… men jag kommer väl in med rutin och kan lugna ner laget lite där när det är lite stressat. Men det är de här grabbarna (lagkamraterna i Hylte/Halmstad, reds. anm.) som gjort slitet och gjort jobbet hela säsongen. De är de som förtjänar äran och uppmärksamheten. Guldet ska stanna där det hör hemma – vi får alla dra vårt strå till stacken, säger Nilsson när han intervjuas av Radiosporten Länk till annan webbplats. efter matchen.

Även SVT Sport Länk till annan webbplats. och Sportnytt Länk till annan webbplats. med rapport och intervjuer från matchen.

Habo Wolley har missat två chanser att säkra SM-titeln. Blir det tredje gången gillt på fredag? Foto: Robert Boman.

Stämningen i Habo sporthall var elektrisk. Med den volleyfebriga hemmapubliken i ryggen hade Habo siktet inställt på att ta klubbens första SM-titel genom tiderna. Men guldfesten fick ännu en gång ställas in.

Matchserien vänder nu alltså tillbaka till Halmstad arena för en femte och direkt avgörande finaltillställning. 19:00 fredagen den 28 april ljuder visslan för första serve. Vi har en svensk elitvolleyklassiker att vänta!

Nagelbitaren “to be” ses tveklöst bäst från läktarplats, men kommer även gå att följa via Volleykanalens sändning på YouTube Länk till annan webbplats..

LÄNKAR

elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
Spelschema och stats SM-slutspelet Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema och ststs SM-slutspelet Herr Länk till annan webbplats.
Streaming: Här visas SM-finalerna! Länk till annan webbplats.
Om elitseriesäsongen 2022/23 Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien dam Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien herr Länk till annan webbplats.

SÅ AVGÖRS SM-SLUTSPELET

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här Länk till annan webbplats.!

Fler nyheter

Publicerad: 2023-04-26

Senast uppdaterad: 2023-04-26

Visa fler nyheter

Sponsorer